Nesrin COŞKUN/İZMİR (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 11:38
GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Oğuz Kılınç, akciğer kanserlerinin yüzde 95'inin sigaraya bağlı olmasına karşın bırakma nedenlerinde hastalıkların ikinci planda kaldığını söyledi.
Doç.Dr. Kılınç, “Kadınlar ciltlerinde kırışıklıklara, erkekler ise cinsel güç kaybına neden olduğu için sigarayı bırakmayı istiyor, düşünüyor. Hastalık ya da ölüm korkusundan değil” dedi.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, İzmir İl Tütün Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kılıç, Türkiye'de 23 milyon sigara içicisi olduğunu söyledi. Doç.Dr. Kılınç, erkeklerin yüzde 60, kadınların yüzde 30'unun sigara içtiğini, 13-15 yaş grubunda sigara içme oranının yüzde 10-30 arasında değiştiğini kaydetti. Yapılan bir çalışmada emniyet mensuplarının yüzde 55, sağlık çalışanlarının yüzde 54, erkek öğretmenlerin yüzde 48, kadın öğretmenlerin yüzde 32'sinin sigara içicisi olduğunun ortaya çıktığını belirten Doç.Dr. Kılınç, “Son 20 yılda sigara tüketimi ülkemizde yüzde 80 arttı. Birey ve aile düzeyinde bir paket sigaranın maliyeti; ülkemizde asgari ücretle geçinen bir kişinin günlük gelirinin yüzde 40'ını oluşturmaktadır. Tütünün neden olduğu hastalıklar, erken ölüm nedeniyle artım üretim kaybı ve yüksek sağlık harcamaları, tütün yaprağı ve tütün ürünleri ithalatı nedeniyle döviz kaybı, kaçakçılık nedeniyle sigara fiyatlarında düşme, tüketimde artma, vergi gelirinde azalma gibi nedenlerle sigaranın ülkemize yıllık maliyeti 15 milyar dolar. Her yıl ülkemizde 100 bin insanımızı sigaraya kurban veriyoruz. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki yirmi yılda bu sayı 250 bine çıkacak” diye konuştu.
Doç.Dr. Kılınç, sigaranın akciğer kanserine yol açmasının dışında vücutta pekçok zararlı etkisinin olduğunu ama kadınlar için estetik, erkekler için cinsel kaygıların önem taşıdığını kaydetti. Bu ikisi dışındakilerin bıraktırma nedeni olmadığına dikkat çeken Kılınç şunları söyledi:
“Sigara içilmesi pekçok organı olumsuz etkiliyor, zarar veriyor. Akciğerler için kanser, KOAH riski çok yüksek. Kalp, Aterosklerozda hızlanma, ağız-boğaz; tat almama, ağız kokusu, dişlerde sararma, larinks kanseri, üst solunum yolları enfeksiyonu, burun; koku almada azalma, sindirim sistemi; mide kanseri, mide ülseri, kemikler; osteoporoz, cilt; kırışıklıklar, eller; parmaklarda sararma, üreme sistemi; kanser, kısırlık, çocuk düşürme, sağlıksız bebek doğurmak, cinsel güç kaybı sigaranın organlar üzerinde neden olduğu zararlar. Ama bunca zararının yanında, kanser olma riski bile insanları korkutmuyor. Kadınlar sigarayı bırakma nedeni olarak ciltlerinin kırışma, erkekler de cinsel güç kaybı riskini gösteriyor. Yani bu riskleri göze alamayıp sigaradan vazgeçmek istediklerini söylüyorlar.”