Güncelleme Tarihi:
3 yıldır bacağındaki iç ve dış varis nedeniyle sıkıntılar yaşayan ve ciddi yarası bulunan Habil, ülkesindeki doktorlardan hep aynı yanıtı aldı: “Ömür boyu böyle yaşayacaksın, ameliyat olamazsın.” Bunun üzerine Habil şansını İstanbul’da denemek istedi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geldi. Burada yapılan tetkiklerde ciddi dış ve iç varisi olduğu tespit edildi.
Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül ve ekibi varislerini düzeltti. Ameliyat sonrası hasta yatarken basınçlı masaj sistemleri uygulandı. Bu tedavilerin sonucunda Habil’in bacağındaki şişlik ile yaraları oluşturan varise bağlı ayak bileği basıncı belirgin şekilde azalmaya başladı. Son 1 yıldır dayanılması zor, şiddetli ağrılar çeken, bacağı şişen ve yürümekte dahi zorlanan Habil’in ağrıları ameliyattan sonra iyice azaldı.
ZOR VE RİSKLİ BİR AMELİYATTI
Ameliyatı yapan Doç.Dr. Ahmet Akgül, şunları söyledi:
“Aslında hastamızda iki ayrı hastalık vardı. Çünkü varis ile toplardamar yetmezliği ayrı iki hastalık. Birbirlerini tetikler ve bir arada görünebilirler. Varis bacaktaki yüzeysel toplardamarın genişlemesiyken, toplardamar yetmezliği iç varisi yani ana toplardamarın da yetmezliğini ifade eder. Varise bağlı yaralar, ciddi bacak şişmeleri, ciddi ağrılar bu nedenle ortaya çıkar. İşte bu iç varisin tedavisi zordur. Ameliyatta yapılacak küçük bir hata hayatı tehdit eden kanamalara ve damar içi pıhtılara neden olur. Bu pıhtılar iç varisten akciğere gider ve ölümlerle sonuçlanabilir. Bu nedenle ameliyatı yapmak ciddi deneyim ister.”
Basınçlı masaj ise bacaklarındaki ödem ve şişlikleri azaltmak için uygulandı. Çünkü hastanın varis içindeki basınç artışı nedeniyle damar dışına sıvı kaybı oluyordu (varisin bacak şişliği yapma nedeni de bu). Damar dışına çıkan sıvı, hücreler arasına birikip ödem oluşturuyor bu da cildi gererek yara oluşumunu artırıyordu.
BACAĞINI KAYBETME RİSKİ VARDI
Doç. Dr. Akgül, böyle hastaların tedavi edilmemesi halinde bacağı kaybetme riski bulunduğunu belirterek, “Yara iyi korunmazsa mikrop kapar. Mikrop ya kan damarları yoluyla tüm vücudu sarar ki bu hayatı tehdit eder. Ya da yaraya bulaşan mikrop yaranın kemiğe de geçmesine ve kemik iltihabı yani osteomyelite yol açabilir. Uygun tedavi edilmezse bu hastalık hastanın bacağını kaybetmesine yol açabilir. Ayrıca toplardamarda artan basınç yanından geçen atardamara bası yapar veya yaygın doku içi ödem atardamara bası yapar, bacak beslenmesi bozulur ve hasta bacağını kaybetme tehlikesi yaşar” dedi.