Güncelleme Tarihi:
Uzmanlara göre su dışında limonata, asitli içecek, soğuk çay ve kahve tüketimi günde en fazla 2 bardakla sınırlı kalmalı. “Çok sıvı tüketeyim derken kilo almayın” uyarısında bulunan uzmanlar, yaz aylarında sağlıklı beslenmenin reçetesini açıkladı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, aşırı sıcaklarla beraber beslenme alışkanlıklarının da gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek çok önemli önerilerde bulundu:
Mineral kaybınızı yerine koyun!
“Yazın en sıcak ve en bunaltıcı günlerini yaşıyoruz. Ferahlatıcı besinler ve sıvı tüketimi ile az da olsa kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Özellikle terleme durumunuz var ise mineral suyu tüketerek mineral kaybınızı yerine koyabilirsiniz. Başta su olmak üzere taze sebze ve meyveler de ferahlatıcı etki yapabilir.
SAAT BAŞI 1 BARDAK SU TÜKETİN!
Gün içerisinde buharlaşma ve terlemeye bağlı olarak sıvı kaybımız özellikle bugünlerde hat safhada. Bu yüzden günde en az 1,5-2 litre su tüketimi olmalı. Su dışında çeşitli limonata, asitli ya da soğuk kahve gibi içecekler günde en fazla 2 bardak tüketilmeli. Sıvı tüketeyim derken yazı kilo alarak kapatmayın. Sadece su içerek günü geçirebiliyorsanız ne güzel.
ŞEKERSİZ KAHVEYİ TERCİH EDİN!
Çeşitlendirmek için suyun içerisine eklemeler yapabilirsiniz ya da bitki çaylarınızı soğuk tüketebilirsiniz. Kahve alışkanlığınız var ise soğuk kahve tercih edebilirsiniz. Hazır soğuk kahvelerde bolca şeker eklemesi olabiliyor bu yüzden şekersiz ve az yağlı sütten yapılmış kahve tercih edebilirsiniz.
KIZARTMALARDAN UZAK DURUN!
Yaz aylarının vazgeçilmez sebzeleri patlıcan, kabak ve biber genelde kızartma olarak tüketiliyor. Ancak kızartma işleminde zaten birçok vitamin kaybı oluyor bir de üstüne tüketilen yağın ağırlığı ile sıcaktan daha fazla etkilenebilirsiniz. Bu yüzden pişirme tekniklerinde fırında, ızgara ya da haşlama tercih edin.
SALATA HER ÖĞÜNDE OLMALI!
Her öğünde mutlaka ama mutlaka salata tüketmelisiniz. Ferahlamanın en iyi yolu taze sebze tüketiminden geçiyor. Özellikle nane vücutta serinleme etkisi yaptığından salatalarınıza ya da suyunuza ekleyebilirsiniz. Ve de su oranı en yüksek olan sebzelerden salatalık kurtarıcınız olabilir. Hem serinlemenizi hem de sıvı ihtiyacınızın bir kısmını karşılamanızı sağlar bunun yanında tok tutar ve kalori içeriği çok düşüktür.
TUZA DİKKAT!
Tadına bakmadan tuz atmayın. Aslında mümkünse tükettiğiniz yemeklere hiç tuz atmayın. Özellikle yemekleri siz hazırlamıyorsanız, okul ya da işyerindeyseniz zaten yemeğin reçetesine göre belirli miktar tuz eklenmektedir. Bir de siz tuz ekleyerek sıvı ihtiyacınızı daha da arttırmayın. Hazır satın aldığınız besinlerde de bolca tuz bulunabiliyor.
HIZLI HAZIRLANAN BESİNLERDEN UZAK DURUN!
Bu yüzden paketli besinlerden (bisküvi, kraker, hazır pizzalar vb) ve özellikle de fast food yiyeceklerden olabildiğince uzak kalmaya çalışın. Fast food tarzı hızlı hazırlanan besinler genel olarak da hayatınızdan çıkarmanız gereken besinler arasında. Ancak bu dönemde hiç tüketmemenizde fayda var.
HAMUR TATLILARI YERİNE 2 TOP SADE DONDURMA!
Enerjisi yüksek olan besinler genelde bolca karbonhidrat ya da yağ içeriyor. Hamur tatlıları ikisini birden içerdiğinden kan şekeri dengesini bozabilir, havanın da sıcak olması sebebiyle yorgunluğa neden olabilir. Bunun yerine dondurma tercih edebilirsiniz. Bol kalori içeriğinden paketli dondurmalardan uzak durmanızda fayda var. Günde tüketeceğiniz 2 top sade dondurma size kilo aldırmaz ve serinlemenize yardımcı olur.”