Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2008 14:07
AĞRI'da, 11 aylıkken ‘ağır işitme kaybı’ tanısı koyulan kızı Sena'yı sağırlıktan kurtarabilmek için yıllardır il il, hastane hastane dolaşan Erhat Polat'ın sonunda rüyaları gerçek oldu.
AĞRI'da, 11 aylıkken ‘ağır işitme kaybı’ tanısı koyulan kızı Sena'yı sağırlıktan kurtarabilmek için yıllardır il il, hastane hastane dolaşan Erhat Polat'ın sonunda rüyaları gerçek oldu. 2 ay önce İzmir'de takılan biyonik kulakla duymaya başlayan, sesleri ayırt edip konuşabilmesi için eğitim verilen Sena Polat, 5.5 yaşında ilk kez ‘baba’ dedi. Polat, “Yapılacak bir şey olmadığını söylediler, yılmadım. Araya araya şifa adresini bulduk, kazandık. Kızımın bana ‘seni seviyorum, babacığım’ dediğini duyunca dünyanın en mutlu insanı olacağım” dedi.
Ağrı'nın Diyadin İlçesi'nde doğup büyüyen, liseyi bitirip aile mesleği çiftçiliği sürdüren Erhat Polat (29) üniversiteye devam edemeyince dayısının torunu Fatma'yla (28) evlendi. Çiftin ilk bebekleri Sena 24 Temmuz 2002'de dünyaya geldi. Sena'nın tepkilerinde bir farklılık sezen baba Polat soluğu doktorda aldı. Diyadin'den Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen Sena'ya yapılan testler de yüzde 80 desibel işitme kaybı belirlendi. ‘Doğuştan ağır işitme kaybı’ tanısı koyuldu, cihaz önerildi. Baba Erhan Polat, Kasım 2003'te Sosyal Yardım Vakfı'na başvurdu. Kulak arkasına takılan işitme cihazı Ancak 2004 Mart sonunda Sena'ya takıldı. 6 ay sonra kontrole götürülen Sena'da herhangi bir gelişme kaydedilmemesi üzerine baba Polat bu kez kızını İstanbul'a götürdü. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde muayene edilen bebek Sena için yine yapılacak bir şey olmadığı söylendi. Buradan da eli boş dönen Erhat Polat, kızına bıkmadan usanmadan çare aramaya devam etti. Nitekim geçen yıl bir televizyon programında duyup, internetten araştırdığı biyonik kulak operasyonu için kızıyla birlikte İzmir'e geldi. İzmir'de Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tetkikleri yapılan Sena'nın biyonik kulak (koklear implant) operasyonuna uygun olduğu saptandı. Sena'nın biyonik kulak ve ses eğitimi sonunda işitip konuşabileceği belirtildi. Sena 6 Aralık 2007'de ameliyat oldu, biyonik kulak takıldı.
ÇANAKKALE'YE GÖÇTÜLER
Ağrı'dan gidip gelmenin zor olması yüzünden ailesini baldızı ve bacanağının yaşadığı Çanakkale'ye taşıdığını ve evini geçindirebilmek için inşaatlarda çalışmaya başladığını belirten Erhat Polat, “Herşey evlatlarım için, onların sağlığı için” dedi, şöyle konuştu:
“Yıllarca İstanbul, Ankara, Erzurum dolaştım Sena'nın şifasını İzmir'de buldum. İki yıl önce Sena'ya takılan işitme cihazı ses alışkanlığı yapmış ve biyonik kulak şansını sürdürmüş. Bu belirlenince dünyalar benim oldu. 2 ay önce ameliyat gerçekleşti. KBB Uzmanı Dr. Gül Caner ameliyattan sonra iki kez kontrol yaptı. Sena artık sesleri işitiyor. Yani kızım sağır olmayacak. Kızımın sesleri ayırt edip konuşmayı öğrenmesi zaman alacak. Sürekli eğitime gidip geleceğiz. Bana baba demeye başladı. Ama ondan duymak istediğim bir söz var, o da beni sevdiğini söylemesi. Bu sözleri de duyacağımdan eminim. Sena'dan sonra 2004'te oğlum Doğan Ferhat, 2006 Eylül'de de ikizlerim Bedirhan ile Nazlıcan dünyaya geldi. İkizlerden Nazlıcan'ın da ablası Sena'yla aynı kaderi paylaştığı ortaya çıktı. Şimdi ona da cihaz takılacak, olmazsa biyonik kulak operasyonu geçirecek. Biz sessiz dünyadan sesli bir dünyaya kavuştuk. Çocukları benim gibi olanlar pes etmesinler, şifa aramalarını bırakmasınlar.”
Öte yandan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB uzmanlarından Dr. Gül Caner, şunları söyledi:
“Sena'da çok ileri işitme kaybı vardı. Erken tanıya karşın gecikmiş bir vakaydı. Hem işitme hem zaman yönünden kayba uğramış. Ağrılı aile, çok uğraşmış. Erzurum, Ankara, İstanbul neredeyse bütün Türkiye'yi dolaşmışlar ve ancak 2 yıl önce işitme cihazı alabilmişler. Taktığı cihaz işe yaramış. Beyne giden işitme kanalları kapanmadığı için biyonik kulak operasyonu için uygun bulduk. 2 ay önce ameliyat oldu. Bir ay önce ilk cihaz ayarlarını yaptık, cihazını açtık ve ilk defa sesleri duymaya başladı. Oldukça akıllı bir çocuk, çok iyi gelişme gösteriyor. Şu anda normal, bizim duyduğumuz fısıltı sesini bile duyabilecek düzeyde işitmesi var. Tabii sesleri ayırt etmesi, konuşmaya başlayabilmesi için uzun bir eğitimden geçmesi gerekiyor, diğer bütün implantlı çocuklarda olduğu gibi. Çocuk İşitme Değerlendirme Merkezimizde (ÇİDEM) konuşma terapisi görmeye başladı. Bir yıl içinde anlamlı, küçük cümlecikler kurmaya başlamasını bekleyebiliriz. Eğer bu ameliyatı iki yaşında olabilmiş olsaydı yaşıtlarıyla aynı zamanda okula gidebilirdi, ama şimdi Sena'nın göstereceği gelişim önemli. Belki bir yıl geçikebilir ama kaynaştırmayla başlayıp daha sonra normal ilköğretim okuluna devam edebilir diye düşünüyoruz.”