Güncelleme Tarihi:
Yetişkinler, yaşlılar ve çocuklar için de hazırlanacak çalışmayla, özürlüler için de fiziksel aktivite rehberi oluşturulacak.
Rehberin yayımlanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere belediyeler, Özürlüler İdaresi gibi kurumlarla iletişime geçilerek egzersiz yapılabilecek alanların artırılması için ortak çalışmalar yapılacak.
Ulusal Fiziksel Aktivite Rehberi Hazırlık Çalıştayı 15-17 Ekim tarihlerinde Başkent'te yapıldı. Birçok akademisyen, uzman, sivil toplum örgütü, Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu yetkililerinin katıldığı çalıştayda yapılan sunumlara göre, kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik dünyada ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'i, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olduğu tahmin ediliyor.
Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2'si ile ilişkilendiriliyor. Fiziksel aktivitenin artırılması, sağlık harcamalarının azaltılmasında uygulanabilir maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisi olarak görülüyor.
DSÖ tarafından yetişkinler için haftada 5 gün, en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması öneriliyor. 5-17 yaş grubu için ise kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği belirtiliyor.
Amerika, İngiltere, İrlanda, Avusturya, Kanada gibi birçok ülke hazırladığı ulusal fiziksel aktivite rehberiyle her yaş grubu için ortalama hangi tür egzersizden haftada kaç gün yapılacağı ve kas güçlendirici egzersiz standartlarını belirliyor.
KAMU FARKINDALIĞI ARTACAK, EV HANIMLARI HAREKETLENECEK
Çalıştayda, Türkiye için de yaş grupları tanımlandı. Hazırlanacak rehberle de konuyla ilgili ulusal standartlar belirlenmiş olacak. Çocuklar için önerilen egzersiz hakkında Milli Eğitim Bakanlığı, yaşlılar için belirlenen standartlar için de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'yla temasa geçilecek.
Dünyada ilk kez Türkiye'nin hazırlamakta olduğu özürlüler rehberi için ise Özürlüler İdaresi ile iletişime geçilerek, özürlüler için önerilen
egzersizler anlatılacak ve kişilerin bu aktiviteleri yapabileceği alanları artırmaları için ilgili çalışmalar yapılacak.
Uzun vadede hedef okullardaki programın oturtulması ve iş yerlerinde bu egzersizlerin yapılabilmesiyle kamu farkındalığının artması olarak belirlendi. Bu kapsamda ev hanımlarında da günlük hareketin artması bekleniyor.
Çalıştayın ardından paydaşlar toplantısı yapılarak hazırlanan rehber görüşe açılacak. Rehber, görüş ve önerilerle tekrar düzenlenecek ve basılacak. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu yetkilileri rehberin hazırlanıp basılmasının 6 ay süreceğini belirtiyor.
FİZİKSEL AKTİVİTE NEDİR?
Toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla 2010'da Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştı. Program, Ulusal Fiziksel Aktivite Rehberinin hazırlanması stratejisini de kapsıyor.
Enerji kullanarak vücut hareketlerini anlatmak için kullanılan uluslar arası bir terim olan fiziksel aktivite, günlük yaşam içersinde kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimiyle gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanıyor.
Yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme, kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, dans, egzersiz, oyun ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul ediliyor.