Güncelleme Tarihi:
Kanser tedavisinde hastaların moralinin çok önemli olduğu bütün uzmanların üzerinde görüş birliği sağladığı bir nokta. Bu nedenle hassas bir süreç olan tedavi sırasında hasta ile kurulacak diyalog büyük önem taşıyor. Bu diyalog esnasında hastanın moralini bozacak, tedaviyi olumsuz etkileyecek yaklaşımlardan kaçınmak gerekiyor.
Yaşam süresinin uzamasına bağlı yaşlanma, kronik rahatsızlıkların yanı sıra kanser hastalığının giderek yaygın hale gelmesini de beraberinde getiriyor. Bunun sonucunda hasta yakını olmak da daha sık rastlanan bir durum haline geldi. Hastalık sürecini iki tarafın da en az zarar ile atlatabilmesi için özellikle hasta yakınının hasta ile kurduğu diyalog büyük önem kazanıyor.
Meme kanseri başta olmak üzere tüm kanser alanlarında hastalara ve yakınlarına yönelik çalışmalarıyla öne çıkan Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği, bu konuda bilinç ve farkındalık yaratmak üzere çalışmalar yapıyor. Derneğin kurucusu ve Başkanı Nevval Sevindi, eğitimler yoluyla kanser hastalarına destek olmayı hedefliyor.
Her yıl meme kanseri bilinçlendirme ayı kapsamında çeşitli etkinliklere sahne olan Ekim ayında Pembe Hanım Derneği ve yenilikçi ilaç firmalarından GlaxoSmithKline (GSK) ortak bir çalışma yürüttüler. Yapılan çalışmada bu diyalogun içeriğinin nasıl olması gerektiği üzerinde duruldu. Özellikle de hastaya karşı kullanılmaması gereken ifadeler aktarıldı.
BU İFADELERİ KULLANMAYIN
İşte kanser hastalarına ve yakınlarına söylenmemesi gerekenler:
• “Bir komşum vardı, Allah vermesin 7 ay dayandı yazık, tabi sen öyle değilsin.” (Olumlu ya da olumsuz başkalarını örnek vermeyin.)
• “Bu şehir herkesi kanser eder zaten.” (Genellemeler yapmaktan kaçının.)
• “Sen güçlüsün, bunu halledersin.” (Hastanın bulunduğu durumu hafife almasına neden olabilecek sözler sarf etmeyin.)
• “Keşke o kadar çok sigara içmeseydin.” (Hastaları suçlamaktan veya yargılamaktan kaçının.)
• “Bu hastalıkta 1 yıla kadar yaşayanlar oluyor, siz de yaşayabilirsiniz.” (Doktorlar da dâhil kimsenin hastaya ömür biçmemesi gerekir.)
• “Onun yanında söylemek istemedim ama 4. Evre çok kötü.” (Hasta yakınları da travma yaşadığı için onlara karşı da hassas davranmak gerekir. Hasta yakınlarına yansıtılanların hastaya da ulaştığı unutulmamalıdır.)
• “Çok yazık, daha çok genç, küçük çocuğu da var.” (Kanser hastalarının kendilerine acımasına yol açacak sözler söylenmemelidir.)
• “Gırtlak kanserine yakalandınız, artık şarkı söylememeniz gerekiyor.” (Severek yapılan her şey hastayı güçlendirir. Bu tip etkinliklerden hasta uzaklaştırılmamalıdır.)
• “Komşum kaplumbağa kanı içti, ayağa kalktı.” (Hurafelerle hastanın kafasını karıştırmayın.)