Güncelleme Tarihi:
Engin, merdiven altı dükkanlarda üretilen ve orijinallerini aratmayan şişelerde satılan parfümlerin, cilde zarar verdiğini bildirdi. Doç. Dr. Engin, orijinal parfümlerin büyük firmalar tarafından denetlendiğini, insan sağlığını olumsuz etkileyecek etkenlerin en aza indirildiğini kaydederek, "Sahteleri ise testler yapılmadığı ve denetlenmediği için insan sağlığını olumsuz etkileyecek maddeler içerebiliyor. Bu ürünlerde antifiriz, alkol gibi ucuz katkı maddeleri kullanılabiliyor" diye konuştu.
Engin, orijinal parfümlerde bile birçok kimyasal madde bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Sahtelerinde ise bu oran ve çeşit daha fazla. Bu ürünlerin deride en fazla kontakt dermatite yol açtığını görüyoruz. Yani temasa bağlı olarak egzama gibi reaksiyon oluşuyor. Özellikle yanma, kızarıklık, şişlik, birinci derecede yanık gibi etkiler meydana getirebiliyor. Bazen de uzun dönem kullanıldığında
özellikle boyun ve yüz bölgelerinde kalıcı lekelenmelere yol açıyor. Aslında
sahte parfümlerin hepsini tek tek test edemediğimiz için ne kadar zararlı olduğunu kestiremiyoruz bile. Mesela derinin bir koruyucu tabakası var. Bu belirli bir orana kadar emiliyor. Oran çok önemli yani. Sahte parfümlerde plastik ve kauçuklarda kullanılan bazı kimyasallar da var. Onlar da deriye zarar veriyor."
"KALICI LEKELER HEMEN ORTAYA ÇIKMADIĞI İÇİN ANLAŞILAMAYABİLİYOR"
Burhan Engin, sahte parfüm kullananların "deride kızarıklık ve yanma" şikayetiyle hastaneye başvurduğunu, lekelenmenin ön planda olmadığını anlatarak, kalıcı lekelerin hemen ortaya çıkmadığı için anlaşılamayabileceğini vurguladı.
Doç. Dr. Engin, sahte parfüm kullanılmaması gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
"Parfüm kullanırken derinin güneşe temas etmemesi gerekiyor. Sahte parfüm kullanmak cildinize, derinize en hassas bölgelerinize zarar verme anlamına geliyor. Bu parfümlere katkı maddeleri kontrolsüz bir şekilde konulduğu için alerji yapma ve deride uzun süreli değişikliklere neden olma ihtimalleri çok yüksek."
"ZARARLARINI BİLDİĞİM İÇİN KULLANMIYORUM"
Sahte parfümü bazı vatandaşlar daha ucuz olduğu için tercih ederken bazıları da zararlarını öğrendiği için kullanmıyor. Makine Mühendisi Bünyamin Ayaz, parfümlere karşı temkinli olduğunu belirterek, özellikle sahte parfümlerin zararlarını gazete ve televizyonlarda yer alan haberler aracılığıyla öğrendiklerini söyledi. Ayaz, özellikle ailesinin de küçük yaşlardan itibaren kendisini bu konuda sık sık uyardığını aktardı.
Ayaz, "Sahte parfümün zararlarını televizyonlardan öğrendiğim için zaten kullanmıyordum. Daha sonra çeşitli sağlıkçılardan da kalıcı sorunlara yol açabildiğini öğrendim. Zaten parfüm kullanmamaya dikkat ediyorum" diye konuştu.
"TANIDIKTAN ALIYORUZ"
Ev kadını Neriman Çelik ise zaman zaman sahte parfüm kullandığını belirtti. Sahte parfüm satıcılarının İstanbul'un her yerinde her an karşısına çıkabildiğini kaydeden Çelik, bu yüzden sahte pafüme ulaşmanın kolay olduğunu söyledi.
Çelik, "Ev hanımıyım. Fazla harcama yapamadığım zamanlarda sahte parfüm alabiliyorum ama güvenilir yerden. Öyle her yerden almıyorum. Bizim mahallede tanıdık var. Ondan alınca içim biraz daha rahat oluyor" ifadelerini kullandı.
"UCUZ OLDUĞU İÇİN KULLANIYORUM"
Üniversite öğrencisi Talha Tunç da öğrenci olduğu için çok fazla harcama yapamadığını anlatarak, orijinal parfümlerin pahalı olması nedeniyle sahtesine yöneldiğini kaydetti.
Tunç, "Her yerde satılıyor bu parfümlerden. Kokusu açısından aslında gerçeği ile farkı yok ancak kalıcılığı daha az. Orijinalinden daha ucuz olduğu için sahte parfüm kullanıyorum" diye konuştu.