Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı yaratmak kadar mutfak alışverişi yapmak da çok önemlidir. Peki, mutfak alışverişinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Öncelikle alışveriş öncesi güzel bir liste yapın ve bu listeye sadık kalın. Boş mideyle alışverişe çıkmayın, ne kadar açsanız o kadar çok yiyecek satın alırsınız. O anda gördüğünüz her şey size lezzetli gelebilir.
Dolayısıyla da farkında olmadan ihtiyacınız olmayan ürünleri ve sağlıksız besinleri de sepete atabilirsiniz. Eğer diyet yapıyorsanız alışveriş yapmak kafa karıştırıcı olabilir. Uyguladığınız diyete göre alışveriş sepetinizi doldurun. Doktorunuzun belirlediği besinler dışına çıkmayın. Eksiklerinizi saptayarak alışveriş listenizi hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Sonra hayıflanmamak için...
Özellikle süper marketlerden alışveriş yapıyorsanız, reyonların ve ürünlerin fazlalığının gözünüzü boyamamasına dikkat edin. Temel olarak aldığınız ürünlerin taze, az ve çabuk tüketilecek miktarda olmasına dikkat edin. Fazlasının bayatlayabileceğini unutmayın.
Alışveriş sepetinde olmazsa olmazlar
Sebze ve meyveler
Bol bol sebze satın alın. Aldığınız sebzelerin mevsim sebzesi olmasına özen gösterin. Ailenizdeki kişi sayısına göre çabuk tüketilecek miktarda olması da çok önemli. Özellikle öğlen ve akşam öğünleri için farklı salatalar yapmak için, bol bol salata çeşitleri alın. Taze meyveler ise market alışverişinde olmazsa olmazlar arasında yer almalı. Çünkü meyveler öğün aralarında yemek için sağlıklı seçimlerdir. Kilolarca almak yerine adet alarak günlük tüketmeye özen göstermelisiniz.
Süt ve süt ürünleri
Az yağlı yani etiketinde light yazan süt, yoğurt ve peynir tercih edilmelidir. Seçtiğiniz peynir çeşitlerinin yağlı olmaması diyet sağlığınız için oldukça önemlidir.
Et ve deniz ürünleri
Haftada iki öğün kırmızı et yenilmeli. Et olarak beyaz et ve deniz ürünleri tercih edilmeli. Alışveriş sepetinize hafta da bir gün de olsa deniz ürünlerinden koymayı unutmayın.
Baklagiller
Kuru baklagiller, düşük yağ içeren, proteinden zengin gıdalardır. Haftada bir gün de olsa sağlıklı beslenmek için tüketmek gerekir.
İçecekler
Meyve suları, ayran ve soda, içecek için sağlıklı seçimlerdir. Ancak taze sıkılmış, doğal meyve suyunun yerini konsantre meyve sularının tutmayacağını hatırlatmakta yarar var.
Alışveriş sepetine atılmaması gerekenler
Tatlılar
Enerji değeri yüksek besinler; çikolata, tatlılar, kuru meyveler, kekler ve pastalar almamaya özen gösterin. Abur cubur ve kuru yemiş de bu kapsamda düşünülmeli.
Hazır yiyecekler
Hazır paketlenmiş ve konserve ürünler almamaya özen gösterin. Kısıtlı zamanlarda yapılan çabuk yiyecekler lezzetli olsa da sağlık açısından faydalı besinler değildir. Bu tip yiyeceklerden uzak kalmaya dikkat edin.
Ekmek ve tahıl ürünleri
Makarna, beyaz ekmek, kurabiye ve unlu ürünlerin yanına çok fazla yaklaşmayın. Makarna ve pirincin kepekli ve esmer olanlarını tercih edin.
Et ürünleri
Sosis, salam, sucuk gibi yiyecekleri tüketmekten uzak durmalısınız.
İçecekler
Bol kafein içeren içecekler almamaya özen gösterin.
Dr. Muzaffer Kuşhan'ın alışveriş sepeti
Dr. Kuşhan, alışverişe bizzat kendi çıktığı zaman sepetine öncelikle koyacağı ürünleri şöyle sıralıyor:
"Öncelikle her çeşit sebze alırım. Salata ne kadar renkli ise o kadar sağlıklı olur. Domates, salatalık, roka, kırmızı taze biber, yeşil taze biber, sarı taze biber, şalgam, turp, havuç… Benim yaptığım ilk iş, ne kadar çeşit salata varsa hepsini almak. Hangi sebzenin mevsimi ise o sebzeleri alırım. Ardından meyve çeşitleri gelir. Sebze ve meyve dışında sevdiğim peynir çeşitleri arasında az tuzlu ve az yağlı peynirler vardır. Yerli peynirlerden tercihim çökelek ve lor peyniridir. Et ürünleri olarak çoğunlukla balık alırım. Onun dışında haftada bir defa bir bonfile kadar kırmızı et yerim. Pirinç alırım, fakat benim aldığım pirinç kabuklu, kepekli pirinçtir. Makarnayı da çok severim. Ama kepekli makarna alırım. Beyaz makarna almam. Bunun dışında kahvaltılık alırken cevizi ihmal etmem. Her sabah mutlaka ceviz yerim. Ot çaylarını tercih ederim. Ihlamur, ada çayı, yeşil çay içerim. Kahve severim. İçtiğim kahvenin kesinlikle konserve kahve olmamasına özen gösteririm. Ya filtre kahve ya da Türk kahvesi içerim. Sıcak suyun içine karıştırılan kahveleri asla içmem."
Kuşhan, alışveriş sepetinde asla bulundurmadığı ürünleri ise şöyle sıralıyor:
"Tatlı çeşitleri ile yakından uzaktan alakam yok. Asla tatlı çeşitleri almam. Konserve ürünlere de elimi sürmem. Çünkü konserve demek, bir tür konserve edici madde demek. Konserve edici madde demek bir tür kanserojen madde demek. Aldığım her şeyin taze olmasına dikkat ederim. İşlenmemiş değiştirilmemiş ve taze olanı tercih ederim. Aldığım her şeyin etiketini mutlaka okur, içeriğine ve firmasının güvenilir olup olmadığına bakarım."