Sağlıklı ve dengeli beslenmenin püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2008 12:19

BESLENME Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, sağlığın en önemli varlık olduğuna dikkat çekerken, bunun da temelinin doğum öncesi ve sonrasında atıldığına dikat çekti.

Kırıkkale Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlıklı ve Dengeli Beslenme’ konulu seminere panelist olarak katılan Prof.Dr. Ayşe Baysal, “Sağlık, en önemli varlığımızdır. Sağlığımızı korumamız için beslenmemize dikkat etmeliyiz” dedi.

Prof.Dr. Baysal, Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne bağlı Gebe Okulu öğrencilerine, Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine, Kırıkkale Belediyesi Sosyal Konsey Müdürlüğü kursiyerlerine ve sağlık çalışanlarına sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda seminer verdi. Seminere Vali Mustafa Bahrettin Demirer, İl Emniyet Müdürü Salim Akça, Tarım İl Müdürü Süleyman Yıldız, Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Osman Acar, sağlık çalışanları ve çok sayıda kursiyer katıldı.

Prof.Dr. Ayşe Baysal, “Sağlık, en önemli varlığımızdır. Sağlıklı yaşamın temeli doğum öncesi ve sonrası atılır. Taze sebzeler önce ayıklanmalı, yıkanmalı, sonra doğranmalı ve yeteri kadar su ile pişirilmeli. Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3-4 ay süreyle dondurularak saklanabilir. Kuru baklagillerin iyi pişmelerini sağlamak için 8-10 saat ön ıslatma işlemi uygulanmalıdır. Islatma suyu dökülebilir. Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besin değerini artırır. Dış kepeği biraz ayrılmış, fakat özü ve iç kepeği ayrılmamış undan mayalandırılarak yapılan ekmeğin besleyici değeri, beyaz undan yapılan ekmekten daha fazladır” dedi.

DONDURULMUŞ BESİNLERİN BUZDOLABINDA ÇÖZÜLMESİ BEKLENMELİ

Prof. Dr. Ayşe Baysal, dondurulmuş besinlerde, özellikle etlerin buzu çözüldükten sonra yeniden dondurulmaması gerektiğini belirtirken, “Buz çözme işlemi oda sıcaklığında, soba-radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde yapılmamalı, buzdolabının alt raflarında bekletilerek gerçekleştirilmeli. Çözülmüş besinler de bekletilmeden pişirilmeli. Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalı. Yumurta buzdolabında saklanmalı, kullanmadan önce mutlaka yıkanmalı. Çiğ yumurta tüketimi, hastalık etkeni olabildiği gibi bazı vitaminlerin kullanımını da engeller. Kapakları dışa dönük konserveler, sağlık için son derece tehlikelidir ve zehirlenmelere yol açabilir” uyarısında bulundu. Prof.Dr. Ayşe Baysal konuşmasına şöyle devam etti:

“Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse, haşlama, pişirme suları dökülürse, salatalar, limon veya sirke eklenerek uzun süre bekletilirse A ve C vitaminlerinde kayıplar olur. Meyveler kesildikten, meyve suları ise hazırlandıktan sonra buzdolabında bekletilse bile C vitamini olmak üzere vitaminlerinde ve antioksidonlarında azalma olur. Yağlar yakılmadan kullanılmalıdır. Yakıldıktan sonra yemeğe konan yağ sağlığa zararlı duruma gelir. Kızartma yöntemiyle pişirme mümkün olduğunca seyrek yapılmalıdır. Kızartmada kullanılan yağ en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Yoğurdun üzerinde biriken yeşilimsi su dökülürse, vitamin kaybı olur. Yumurta çiğ tüketilmemelidir. Yumurta sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte uzun süre pişirilmesi protein değerini ve lezzetini azaltır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!