Sağlıklı süt üretimini öğreniyorlar

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı süt üretimini öğreniyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2008 11:01

Diyarbakır'da uygulanan “Kırsal Alanda Kadın Eğitimi ile Sağlıklı Süt Üretimi” projesi kapsamında, 5 köyde toplam 315 kadına sağlıklı süt üretimi ile ilgili eğitim veriliyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Uluslararası Tarım ve Teknoloji Merkezi (IATC) ile İngiliz Johnson Diversey tarafından ortaklaşa yürütülen ve Türkiye'de ilk kez Diyarbakır'da uygulamaya konulan “Kırsal Alanda Kadın Eğitimi ile Sağlıklı Süt Üretimi” projesi kapsamında, Diyarbakır'ın Cumhuriyet, Karaçalı, Çeltikli, Alibey ve Oyuklu köylerinde toplam 315 çiftçi kadın, ziraat mühendisleri ve veteriner hekim eşliğinde sağlıklı ve hijyenik koşullarda çiğ süt üretimini öğrendi.

Daha önce geleneksel yöntemlerle süt sağım işlemini yapan kadınlar, aldıkları eğitim sayesinde, sağım yapacakları hayvanları özenle dezenfekteli suyla temizlemeyi, doğru sağım yapmayı, sağım ekipmanlarının temizliği ve hastalıklarla mücadele gibi konularda eğitim alarak diğer kadın üreticilerden bir adım önde olmanın mutluluğunu yaşıyor.

TEKNİK EKİP 1 YIL DESTEK VERECEK

Tarım İl Müdürü Mustafa Kayıhan,  İngiltere'nin Ankara Büyük elçiliğinin desteklediği projede süt üretiminde kalite verimliliğin yükseltilmesine bağlı olarak kadınların gelir seviyelerinin de artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Kadınlara eğitim veren teknik ekibin İngiltere'de eğitim aldığını, teknik ekibin 1 yıl boyunca aylık düzenli testlerle süt kalitesinin, mikrobiyal açıdan kontrolünü yaparak, hijyen standartlarının yükselmesini sağlayacaklarını ifade eden Kayıhan, çiğ sütte kaliteyi yükseltmeyi hedeflediklerini anlattı.

AB STANDARDINDA SÜT

Kadın çiftçilere sağım tekniklerini öğrenmesini sağlamak, süt kalitesinin total hücre ve bakteri oranını asgari düzeye indirmek amacıyla projenin yürütüldüğünü aktaran Kayıhan, şöyle dedi:

“Her ayın belirli bir gününde süt numunesi alıp kontrol laboratuvarlarında analiz ettiriyoruz. Projeye başlamadan önce ölçüm değerlerimiz ile projenin uygulaması sırasındaki ölçüm değerlerimizi karşılaştırıyoruz ve çok ciddi farklılıklarla karşılaştık. Bir milli litre sütte AB kriterlerine göre bakteri sayısı 100 bin iken, bizde 2 milyona yakın çıkmıştı. Ama şu anda gittikçe rakam düşüyor ve AB standardına geliyor. Bakanlığımızın uyguladığı süt inekçiliğini geliştirme projeleri sayesinde sanayiye yönelik süt üretimimiz gittikçe artıyor. Ama bu yetmiyor. Bununla birlikte sütün kalitesinin de yükseltilmesi gerekiyor.

Bölgemizde sütte kalite sorunu vardı. Hala var, ama bu ve benzeri projelerle bu kalite iyileşecektir. Ve yatırım yapmak isteyen sanayicinin arzu ettiği kriterlerde çiğ süt üretebileceğiz. Projeyle özellikle sağım yapan kadın çiftçilerimizin aldıkları eğitimle sütün kalitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz.

Projenin uygulandığı 5 köyde günlük süt üretimi 20 tonun üzerinde. Geleneksel teknikten modern tekniğe geçiriyoruz. Bir çok çiftçimiz eğitimden önce kendi ineğinden aldığı sütü kendi çocuğuna içirmekten imtina ediyordu. Ama şu anda gerçekten çok ciddi şekilde iyileşme oldu. Kaliteyi yakaladıktan sonra sektördeki firmaların taleplerini almaya başlayacağız.”

KADINLAR PROJEDEN MEMNUN

Karaçalı Köyündeki kadın çiftçilerden Halime Kaya daha önce annelerinden gördükleri şekilde sağım yaptıklarını, ancak aldıkları eğitimle, sağım öncesi dezenfekte ilaçlarıyla hayvanın memelerini temizlediklerini ve eldiven giyerek sağım yaptıklarını söyledi.

Daha önce temizliğe bu denli önem vermediklerini anlatan Kaya, artık süt üretimlerini daha sağlıklı olduğunu kaydetti.

Kaya, projenin çok yararlı olduğunu, hayvan sağlığı, hijyeni ile ilgili bir çok bilgi aldıklarını ifade ederek, “4 ineğim var. Daha önce böyle bu kadar temizlik kurallarına dikkat etmiyorduk. Yöntemimizin sağlıklı olup olmadığını bilmiyorduk. Bu projeyle çok şey öğrendik. Artık sütümüzün yüzde yüz temiz olduğuna inanıyoruz. Çıkan tahliller de o doğrultuda zaten. Artık mandıraların gelip sütümüzü satın almasını bekliyoruz. Destek bekliyoruz” dedi.

Diğer kadınlar da projeden son derece memnun olduklarını, ancak yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ürettikleri sütün yem ihtiyaçlarını bile karşılamadığından yakınarak, yetkililerden destek istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!