Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2008 11:48
Belediyelerin kurduğu açık hava spor parklarındaki aletlerin bilinçsiz kullanımı ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte başlayan yürüyüşlerin sağlıksız yapılması nedeniyle sakatlanma ve kırık vakalarında artış yaşandığı bildirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, yaz aylarının gelmesiyle birlikte sakatlanma ve kırık vakalarının arttığına, kliniklerine bu rahatsızlıklar nedeniyle gelen hasta sayısında artış yaşandığına dikkati çekti.
İyi bir yürüyüş için dik duruşun önemine değinen Havıtçıoğlu, leğen kemiğinin farklı olmasından dolayı kadınların öne ve yana doğru salınarak yürüdüğünü, erkeklerin ise düz bir yürüyüş yaptığını, bu farklılıktan dolayı bel bölgesine yük gelmemesi için erkek ve kadının ayakkabılarının farklı olması gerektiğini ifade etti.
“KADINLARIN TERLİKLE YÜRÜMESİ SON DERECE SAĞLIKSIZ”
Yürüyüşün herkes için çok sağlıklı ve yararlı olduğunu, sağlıklı bir yürüyüşün kemik yapısının sağlamlığını artırarak kemik erimesinin önüne geçtiğini, adalelerin güçlenmesine yardımcı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Havıtçıoğlu, yürüyüşün sağlıksız yapılması halindeyse ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabileceğine dikkati çekti.
Kadınların yürüyüşte 2-3 santimetre yükseklikteki ayakkabıları giymesinin sağlık açısından uygun olduğunu, erkeklerin ise daha düz ayakkabılarla yürümesi gerektiğini bildiren Havıtçıoğlu, “Erkekler için düz ayakkabı, kadınlar için ise hafif ökçeli ayakkabıyla daha sağlıklı
yürüyüş elde edilebilir. Kadınların terlikle yürümesi son derece sağlıksız” dedi.
Kendilerine müracaat eden hastaların genellikle sağlıksız yürüyüş yaptığı ve uygun olmayan ayakkabıyı kullandığını ifade eden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, şöyle konuştu:
“Sağlıksız yürüyüş ve uygun olmayan ayakkabıyla yürüyüşten dolayı baldırda, ayakta, belde ağrılar oluyor. Son zamanlarda bize kiriş ya da tendom kopması, adale yaralanması, kırıklar nedeniyle müracaatlarda büyük artış var. Yaz döneminde yürüyüşün artması nedeniyle bu tür problemler ve kazalarla daha çok karşılaşabiliriz. Hastalar genellikle sağlıksız ayakkabıyla zorlayıcı spor yapması nedeniyle yaralanıyor.
Kişinin kendi vücut yapısını bilmesi, ortopedik sorunu varsa onu artırmayacak şekilde yürüyüş planlaması gerekiyor. Adale gücü doğrultusunda yürüyüşün yönlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır. Yürüyüşte temponun hem çok az, hem de aşırı fazla olmaması gerekiyor. Dizinde problemi olan birinin çok uzun yol yürümesi sakıncalı olabilir, ama sağlık sorunu olmayan birinin 1 saat yürümesi önerilebilir.”
BELEDİYELERİN KURDUĞU AÇIK HAVA SPOR PARKLARI
Son zamanlarda belediyelerin parklar içerisine çeşitli spor aletleri yerleştirerek kurduğu açık hava spor parklarına da değinen Prof. Dr. Havıtçıoğlu, buradaki aletlerin çok dikkatli kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. Vücuda aşırı yüklenme ve aletlerin düzgün kullanılmamasından kaynaklanan sorunlardan dolayı merkezlerine birçok vaka geldiğini ifade eden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, “Buradaki aletleri kullanmak için vücudu ısıtmak lazım. Bunu yapmadan aletleri kullanmak isteyenlerde tendom kopması, adale yaralanmaları gibi sorunlar görülüyor. Zeminin beton olmasından dolayı ise düşenlerde kırıklar oluşuyor. Buradaki aletlerin çok dikkatli kullanılması lazım. Yoksa büyük sağlık sorunlarına yol açabilir” diye konuştu.
Belediyelerle merkezlerinin arasında bir çalışma yapmayı planladıklarını ifade eden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, yürüyüşe gelen kişilere sorunlarının ne olduğunu söyleyerek, daha sağlıklı yürüyüş yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi.