Güncelleme Tarihi:
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) 2014 verilerine göre, diyabetin dünyada sadece doğrudan maliyeti yıllık 612 milyar doları buluyor. Novo Nordisk Uluslararası Operasyonlar Başkan Yardımcısı Mike Doustdar, Uluslararası Diyabet Basın Bilgilendirme Konferansı'nda diyabetin çok ciddi ve giderek artan küresel bir sorun olduğunu belirtti.
YAŞAM SÜRESİ ARTIYOR HARCAMALAR DA ARTIYOR
Diyabetin tüm dünyada milyonlarca insanı etkilediğini ve önemli tıbbi komplikasyonların gelişme riskinde çok büyük artışa neden olduğunu vurgulayan Doustdar, bunun sağlık sistemleri üzerinde artmakta olan ciddi bir yük haline geldiğini ifade etti.
Doustdar, diyabetle ilgili sağlık harcamalarının, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla daha da arttığını belirterek, "Uluslararası Diyabet Federasyonu 2014 verilerine göre, diyabetin dünyada sadece doğrudan maliyeti 612 milyar doları buluyor. Dolaylı maliyetinin de bu rakamın çok daha üstünde olduğu öngörülüyor. Diyabet, dünyadaki sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 11'ini oluşturuyor" dedi.
DİYABETİN NEDEN OLDUĞU ETKENLER MALİYETİ ARTIRIYOR
Diyabet harcamalarının azaltılabilmesinde erken tanı ve tedavinin önemine dikkati çeken Doustdar, "Diyabet maliyetinin yüzde 75'i komplikasyonlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle komplikasyonlar önlenebilirse sağlık harcamalarında ciddi azalma sağlanabilir" diye konuştu.
Yanlış ya da yetersiz tedavi sonucunda diyabetin hızlı şekilde ilerlediğini vurgulayan Doustdar, bunun sonucunda görme sorunları, kalp ve damar hastalıkları, böbreklerde sıkıntı ve ayak gibi çeşitli uzuv kayıplarının söz konusu olabildiği uyarısında bulundu.
"24 MİLYAR AVROYA VARAN TASARRUF"
Türkiye'nin diyabete ayırdığı sağlık harcamaları hakkında bilgi veren Doustdar, "Diyabet, SGK'nın yaptığı yıllık sağlık harcamalarının 10 milyar lirasını, diğer bir deyişle yüzde 23'ünü oluşturmaktadır" dedi.
"DİYABET İŞ GÜCÜ KAYBINA YOL AÇIYOR"
Doustdar, diyabetin doğrudan maliyetinin yanı sıra kişinin kendisi, ailesi ve toplum açısından değerlendirildiğinde dolaylı maliyetinin bulunduğunu vurguladı.
Diyabetin erken emekliliğe ve iş gücü kaybına neden olduğunu belirten Doustdar, "Diyabet genellikle ilk olarak çalışmakta olan kişilerde teşhis edilir. Bu da çoğunlukla kişilerin üretkenliğinde azalmayla, işe gidilmeyen günler ya da çalışırken işe odaklanamama gibi durumlarla hatta erken emeklilikle sonuçlanmaktadır" dedi.