Sağlık Bakanlığı ve TORAKS Derneği sigara içenlerde akciğer kanseri ilaçları için açıklama yaptı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığı ve TORAKS Derneği sigara içenlerde akciğer kanseri ilaçları için açıklama yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 12:27

Sigara içenlerin kanser tedavisinde kullanılan ilaçların SGK tarafından ödenmediği iddiaları üzerine Türk Toraks Derneği ve Sağlık Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada SGK'nın karşılamamasının nedeninin bireylerin sigara içmesi değil Erlotinib etken maddeli ilacın sigara içenlerde kullanımının "anlamlı" bir iyileşme sağlamaması olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Yorgancıoğlu: "Haberde geçen düzenleme, yeni bir uygulama olmayıp bahsi geçen endikasyonlar, ilacın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ruhsatlandırılırken Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış endikasyonlardır, yeni bir gelişme değildir." dedi.

"TEDAVİNİN GECİKMEMESİ AÇISINDAN DÜZENLEME DAHA İYİ OLABİLİR"

Prof. Dr. Yorgancıoğlu, SGK'nın uygulamasında bir sıkıntı olmadığını belirtirken, öte yandan ülkemizde akciğer kanserli hastaların tedavilerinin gecikmemesi ve ilaca ulaşımda sıkıntı yaşamamaları açısından, göğüs hastalıkları uzman sayısının ve dağılımının, tıbbi onkoloji uzmanlarının 3 katı olması nedeniyle, daha önce de SGK'ya başvurulan şekilde bir düzenlemenin gerekli olduğuna inanıyoruz" 

İLAÇLAR HASTALAR İÇİN RUHSATLANDIRILDIKTAN SONRA SGK TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLİYOR

Haberin Devamı

Yorgancıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ilaçlar hastalar için ruhsatlandırıldıktan sonra SGK tarafından değerlendirildiğini belirterek, geri ödemeleri konusunda Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) içerisinde ödenme koşulları yer aldığına değindi.
Prof. Dr. Yorgancıoğlu, bahsi geçen akciğer kanserli bir grup hastada kullanım endikasyonu alan Erlotinib ile ilgili SUT tebliğine ilişkin şu bilgiyi paylaştı:

"ERLOTİNİB ETKEN MADDELİ İLACIN KULLANIMI SİGARA İÇENLERDE 'ANLAMLI' DEĞİL"

"Erlotinib, lokal ileri evre ya da metastatik adenokarsinom histolojik tipinde olan küçük hücreli dışı akciğer kanserli, hiç sigara kullanmamış, daha önce kemoterapi almış ve progresyon gelişmiş hastalarda bu durumun belirtildiği tıbbi onkoloji uzmanının yer aldığı 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak, ikinci ve üzeri tedavi basamaklarında bu uzman hekimlerce veya göğüs hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilir. Erlotinib, kanser oluşmasına neden
olan EGFR yürütücü mutasyonu pozitif hastalarda oldukça etkili, hedefe yönelik yeni jenerasyon bir ilaçtır. EGFR mutasyonu pozitif hastalarda, ilk basamak kemoterapiye yanıt alınmaması halinde, uygun rapor düzenlenmesi ile (2. basamak) uygulamanın geri ödenmesinde problem bulunmamaktadır. EGFR mutasyonu negatif hastalarda ilacın kullanımının çok anlamı bulunmamaktadır. EGFR mutasyonu genellikle sigara içmeyen adenokarsinomlu hastalarda görülmektedir. EGFR mutasyonu bakılamayan (yeterli nitelikte doku olmaması durumunda) hastalardan ancak sigara içmeyen adenokarsinomluların bu ilaçtan yarar görme şansı yüksektir."

Haberin Devamı

6 AY SÜRELİ RAPORA DAYANDIRILIYOR

Mevcut SUT düzenlemesinin, EGFR mutasyonu yaygın bakılamadığı zamanda hazırlandığını ve yakın zamanda güncellenmediğini anlatan Yorgancıoğlu, mevcut düzenlemenin "Erlotinib, EGFR pozitifliği saptanmış küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarının tedavisinde bu durumun belirtildiği 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak, tıbbi onkoloji uzmanı veya göğüs hastalıkları uzmanı tarafından reçete edilir" şeklinde düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!