Güncelleme Tarihi:
Saç dökülmesi, erkek ve kadınların ortak problemlerinden birini oluşturuyor. Uzmanlar tarafından günlük 50 ila 100 tel saç dökülmesi normal kabul edilirken, 100'den fazlası normal dışı olarak görülüyor. Peki saç dökülmeleri nasıl önlenir? İşte saç dökülmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Saç dökülmesi, saçların incelmesi ve zayıflaması gibi farklı nedenlerden oluşan bir problemdir. Saçlar, ayak tabanları ve avuç içleri dışında insan cildinin her bölgesinde büyür. Ancak birçok tüyler neredeyse görünmezdir. Her yetişkin, gün içinde 50 ila 100 tel arasında saç dökebilir. Herhangi bir hastalık saç dökülmesini artırabilir. Eğer 100 telden daha fazla bir dökülme yaşıyorsanız mutlaka uzman birine başvurmalısınız.
Saç dökülmesi, erkeklerde daha belirgin bir sorun gibi görünse de, kadınların saçlarını kaybetme oranları daha yüksektir. Çoğu kadın 50'li veya 60'lı yaşlarında bu durumu fark eder. Ancak her yaşta dökülme nedenleri farklılık gösterebilir.
SAÇ DÖKÜLMESİ NASIL ÖNLENİR?
Yumurta: Kaliteli protein kaynaklarından biri olan tavuk yumurtası folik asit, demir, çinko, fosfor, biotin bakımından zengindir.
Kabak çekirdeği: B, E vitaminleri, magnezyum, potasyum, fosfor, selenyum, çinko bakımından zengin olan kabak çekirdeği saçın kalınlaşarak sağlıklı uzamasını sağlar, kırılmaları önler.
Havuç: En fazla A vitamini içeriği bulunan havuç saçların daha parlak ve güçlü görünmesini sağlar.
Kırmızı et: Yeterli miktarda alınmayan protein saçın cansızlaşmasına ve geç uzamasına neden olur. Yağsız kırmızı et gibi kaliteli protein kaynağı yeterli miktarda düzenli tüketildiğinde saçların güçlü ve canlı uzamasını sağlar, dökülmenin önüne geçer. Ayrıca demir eksikliğine bağlı saç dökülmesi yaşanıyorsa öncelikle doktor kontrolünde tedavi etmekle beraber demirden zengin olan kırmızı eti beslenmede bulundurmak gerekir.
Zeytinyağı: Zeytinyağı saç derisinin ihtiyaç duyduğu E vitamini bakımından zengindir. Saç derisinin sağlıklı ve nemli olmasına yardımcı olur. Ayrıca saçın güçlenmesini sağlayarak dökülmesini önler. Bunun yanında yağlı derin su balıkları, semizotu, ceviz, keten tohumu gibi omega-3 yağ asidi kaynakları saçın ve saç dersinin nemini artırarak dökülmeyi engeller.
Yulaf: Yulaf potasyum, magnezyum, biotin içermesi ile saçları güçlendirerek kırılmasına önler. Bunun için kahvaltı ya da gün içinde bir ara öğününüze yulaf ezmesi eklemeniz yeterlidir.
Nar: Kırmızı meyveler gurubunda yer alan nar saçın ihtiyacı olan C vitamini, potasyum, folik asit için iyi bir kaynaktır. Ayrıca yüksek antioksidan içeriği ile meyveler arasında ilk sırada yer alan nar, saç sağlığını iyileştirerek dökülmesine engel olur.
Hindistan cevizi: Hindistan cevizi suyu ve yağı içerisinde bulunan bitkisel yağlar, E, K vitaminleri mineraller saçların ihtiyacı olan besin değerleridir. Saç derisinin sağlıklı olmasını, saçların nemli ve parlak görünmesini sağlar. Tüketebileceği gibi saç ürünü olarak da kullanılabilir.
Kırmızı kapya biber: Antioksidan bileşiklerden ve C vitamininden zengin olan kırmızı biber saç sağlığını iyileştirir ve saçların daha hızlı uzamasını sağla