RUSİHAK'ın kurucusuna destek ödülü

Güncelleme Tarihi:

RUSİHAKın kurucusuna destek ödülü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2012 00:002dk okuma

Kısa adı RUSİHAK olan Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği’nin kurucularından Şehnaz Layıkel en geniş sosyal girişimci ağlarından biri olan Ashoka’nın üyeliğine seçildi.

Haberin Devamı

Acil toplumsal sorunlara sistematik ve kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri destekleyen Ashoka halen 70 ülkede 3 bin sosyal girişimciyi kamu, özel sektör ve sivil toplum liderleriyle buluşturuyor. Layıkel RUSİHAK’da psikiyatri hastalarının maruz kaldığı ayrımcılığı önlemek için faaliyetlerde bulunuyor.

Ashoka’nun ilaç firması Boehringer Ingelheim ortak yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi “Daha Fazla Sağlık” kapsamında da Layıkel sağlık alanındaki sosyal girişimciliğiyle 3 yıl boyunca desteklenmeye hak kazandı. Projesini büyütmek ve geliştirmek için maddi desteğin yanı sıra PR desteği verilecek. Zihin ve ruh sağlığı alanında Türkiye’nin ilk ve tek savunuculuk derneği olan RUSİHAK’ın temel amacı diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte zihin ve ruh sağlığı alanında uluslararası standartların hayata geçirilmesini sağlamak, bu alanda sorun yaşayan bireyleri güçlendirmek ve toplumsal yaşama tam ve eşit katılımının önündeki yasal ve sosyal engelleri kaldırmak için yenilikçi faaliyetler yürütmek.

 

Haberin Devamı

RUSİHAK NE YAPIYOR?

 

RUSİHAK halen Sağlık Bakanlığı, Türkiye Psikiyatri Derneği’yle birlikte Türkiye’nin gelecekteki ruh sağlığı yasasının hazırlanmasına çalışıyor. Türkiye’nin büyük ruh sağlığı hastanelerinin ve rehabilitasyon merkezlerinin bulunduğu illerde Avrupa Birliği desteğiyle kaliteli hizmet verilmesini sağlamak için ulusal sivil izleme mekanizmaları kuruyor. Sabancı Vakfı’nın mali desteğiyle yürüttüğü bir çalışmada, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde farklı servislerden hasta temsilcilerinden ve dışarıda bulunan temsilcilerden oluşan bir hasta konseyi oluşturdu. Psikiyatrik teşhis almış ve zihinsel engelli bireylerle yakınlarına yönelik bir danışma hattı kuruldu. Telefon hattı aracılığıyla bireyler, çeşitli alanlarda mevcut hakları konusunda bilgilendiriliyor, mümkün ve gerekli olan durumlarda avukatlarla görüştürülüyor ve hukuki mücadelelerine destek veriliyor. İsveç Konsolosluğu ve Açık Toplum Vakfı’nın desteğiyle Avrupa’da zihin ve ruh sağlığı alanındaki iyi örnekleri yerinde inceleyip politika önerileri geliştiriyor.

 

Haberin Devamı

KLİNİK PSİKOLOG ŞEHNAZ LAYIKEL KİMDİR?

 

1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1999 yılında sivil toplum alanına yöneldi. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında kadın hakları ve çocuk hakları ile ilgili çalışmalar yürüttükten sonra New York Üniversitesi’nde Uluslararası Travma Çalışmaları Programı’na devam etti. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Sanat ve Tasarım, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ise Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamladı. 2003-2006 yılları arasında Mental Disability Rights International’ın Türkiye temsilciliğini yürüttü. 2006 yılında altı kurucu üye (Mesut Demirdoğan, Zafer Kıraç, Can İlbey, Nilay Kacar, Billur Uğursal, Yalçın Eryiğit) ile birlikte RUSİHAK’ı kurdu. Halen RUSİHAK’ın genel koordinatörlüğünü yürütüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!