Güncelleme Tarihi:
Ruminasyon bozukluğu, kişileri hiç beklemedikleri bir anda yakalar, onların zihinlerini kullanır ve yaşam kalitesini de oldukça düşürür. Travma yaşayan kişilerde çoğunlukla gözlenen zihinsel ruminasyon, kişilerin unutamadığı acı hatıralardan beslenir. Toplum içerisinde birçok kişiye ruminasyon bozukluğu teşhisi konulmuştur.
Ruminasyon Nedir?
Ruminasyon, kişilerin mantıklı ve pozitif düşmesini engelleyen, ruhu yoran bir hastalıktır. Kelime anlamı bakımından geviş getirmeye oldukça yakın bir anlam taşır. Geviş getiren canlılar yemiş oldukları yemeği midesinden alıp sürekli olarak çiğner. Ruminasyon bozukluğu olan kişi yaşamış olduğu acı anları zihninden alır ve sürekli dile getirir. Bu nedenle uzmanlar ruminasyonu sıkça ortaya çıkarma ve tekrar etme olarak ifade etmektedir.
Ruminasyon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Ruminasyon biyoloji ve psikoloji bakımından değerlendirildiğinde kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Bazı belirtilerin var olması ile hastalık tespit edilebilir. Geviş getirme durumunun hem biyolojik hem de psikolojik belirtileri şu şekildedir:
Ruminasyonun en çok rastlanan belirtisi tekrar etme durumudur. Ruminasyon bozukluğu olan kişide yemek yeme olayı dakikalarca devam eder. Ağzının içerisinde bulunan lokmanın kimi zaman uzun uzun çiğnendiği gözlemlendi.
Ruhsar ruminasyonun belirtilerinden bir tanesi de kişinin yaşadığı herhangi bir olayı gün içerisinde en az 5 defa düşmesidir. Eğer kişi çok fazla düşünce içerisinde ise önlem alma zamanı gelmiştir.
Ruhsal ruminasyonda hasta olan kişi kaygısını ve korkusunu sıklıkla dile getirir. Bu korkular her sabah ya da gün içerisinde mutlaka gündeme gelir.
Yaşanan her durum karşısında sürekli "Neden ben?" deniyorsa hastalık oluşmaya başlamış demektir.
Ruminatif tepki gösteren kişilerin sosyal yaşamları olumsuz etkilenir. Bu durum kişiler arasında bazı anlaşmazlıklara yol açar.
Ruminasyon bozukluğu olan kişiler bazı intikamcı davranışlar sergilerler ve daha az affedici tavır segilerler.
Ruminasyon Bozukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ruminasyon bozukluğu tedavi edildiği takdirde iyileştirilebilir bir problemdir. Kişinin ruminasyon tedavisi alması için bir uzman kontrolünde ruminasyon testi yaptırması gerekir. Hem yetişkinlerde hem de gençlerde ruminasyon bozukluğu mevcut ise tedavi en erken sürede başlatılmalıdır. Başarılı bir hayat ve yaşam kalitesinin düşmemesi açısından tedavi son derece önemlidir. Pek çok uzman ruminasyon bozukluğunun kendiliğinden kaybolduğunu düşünse de kimi uzmanlar mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini düşünmektedir.
Ruminasyon tedavisi için belirlenen seanslar hastanın psikolojik durumuna göre belirlenir. Ruminasyonun sebebi araştırılır. Bu hastalığa sahip olan kişilere davranışçı tedaviler uygulanmaktadır ve bu tedavi içerisinde sistematik duyarsızlaştırma yöntemi uygulanarak kişinin o durumdan yavaş bir şekilde kurtulması sağlanır. Kişilerde yemek bozukluğuna bağlı olarak ruminasyon gözlemleniyor ise psikolojik desteğin yanı sıra bir beslenme uzmanından yardım alınması faydalı olacaktır. Ruminatif düşüncelerin sarmış olduğu bir hastalık şeklinde seyrediyor ise klinik psikologlar ile tedavi tamamlanana kadar seanslar yapılmalıdır.
Ruminasyonu Tetikleyen Etkenler Nelerdir?
Ruminasyon bozukluğu olan kişilerde genellikle illegal madde kullanımı ve alkol tüketimi çok daha fazladır. Bu hastalığa sahip olan kişilerde en hassas sayılan durumlar endişe, kontrol ve belirsizliktir. Bu kişilerin tekrarlayıcı düşüncelerini ise "kontrol edilebilecek durumlar üzerindeki belirsizlik" şeklinde ifade edilir. Ruminatif düşünce biçiminin erkeklere göre kadınlarda çok daha fazla olduğu kanıtlanmıştır.