A.A
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2008 10:36
Rize'de, Japonya'daki gibi turizm amaçlı “yeşil çay kaplıcası” kurmak için çalışma yürütülüyor.Rize Valiliği, çayın, ekonomiye daha fazla katkı sağlaması için çeşitli projeler üzerinde çalışıyor.
Rize'de, Japonya'daki gibi turizm amaçlı “yeşil çay kaplıcası” kurmak için çalışma yürütülüyor. Rize Valiliği, çayın, ekonomiye daha fazla katkı sağlaması için çeşitli projeler üzerinde çalışıyor.
Türkiye'nin Avrupa'nın tek çay yetiştirici ülkesi olması nedeniyle daha önce turistik geziler için “örnek çay bahçeleri” projesini uygulamaya koyan Rize Valiliği, şimdi de Japonya'daki gibi, turizm amaçlı yeşil çay kaplıcası kurmak için çalışma yürütüyor.
Vali Kasım Esen, Rize'nin yeşil ile mavinin birleştiği bir doğa cenneti olduğunu belirterek, “Ama bunu sadece kendi kendimize söylüyoruz. Ekonomik kalkınma ve gelişmemize katkı sağlamak için bir girişimde bulunmuyoruz. Proje üretip, bunu yapmamız lazım” dedi.
Rize'de sürdürülebilir ve yeniliğe dayalı bir kalkınma modelini hayata geçirmeye çalıştıklarını, bu yönde çalışmaları olduğunu söyleyen Esen, şöyle devam etti:
“Rize'nin en önemli değeri çay. Ancak bundan yeterince faydalanamıyoruz. Bu nedenle çaydan, içecek olarak üretimin dışında başka şekillerde de faydalanmak için çalışmalar yapıyoruz. Daha önce çay bahçelerinin turizm amaçlı kullanılması için çalışma başlatmıştık. Şu anda İyidere ve Ardeşen ilçelerinde 2 vatandaşımıza ait çay bahçelerini, örnek çay bahçesi haline getiriyoruz. Bu çalışmada, örnek bahçe olarak düzenleyeceğimiz çay bahçelerini turistlere gezdirerek, para kazanmayı düşünüyoruz. Avrupa'da çay olmadığı için insanlar bunu merak edip gezeceklerdir.”
Esen, Rize'de bunun dışında yeşil çayın kaplıcaları kurmak için de çalışma başlattıklarını belirterek, bu konuda Japonya'yı örnek aldıklarını söyledi.
“TÜBİTAK ARACILIĞIYLA ÇAYKUR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR”
Japonya'daki gibi örnek çay bahçeleri ve yeşil çay kaplıcaları kurarak gelir elde etmek istediklerini ifade eden Rize Valisi Kasım Esen, şunları söyledi:
“Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) aracılığıyla 2 seneden beri 3 kişiyi Japonya'ya göndererek araştırma yaptırdık. Bu kişiler incelemelerini tamamlayıp hazırladıkları raporları bize sundular. Japonlar 2001 yılından itibaren yeşil çay kaplıcaları kurmuşlar. Türkiye'de yeşil çay kaplıcasının nasıl kurulabileceği ve faydalarının belirlenmesi için TÜBİTAK aracılığıyla ÇAYKUR'un çalışması var. TÜBİTAK bu çalışmayı tamamladığında bu konudaki çalışmaları hızlandıracağız. Yeşil çay kaplıcasını kurmayı ve bundan il ekonomisine girdi sağlamayı deneyeceğiz.”
DALYAN'DAKİ ÇAMUR BANYOLARI GİBİ
Vali Esen, Dalyan ilçesindeki çamur banyolarının turistlerin ilgi odağı haline geldiğini ve bu yerleri günde yüzlerce turistin ziyaret ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Yeşil çayda, zengin antioksidan ve deri hücrelerinin yaşlanmasını geciktirici özellikte biyo kimyasal aktiviteler var. Japonlar bu işten oldukça para kazanıyorlar. Rize'de termal kaplıcalarımız zaten var. Bir de yeşil çay kaplıcası kurarak bu işi ileriye taşımalıyız.”
ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce ise yeşil çayın insan vücudunu ne tür etkisi olduğunu TÜBİTAK aracılığıyla araştırdıklarını ifade ederek, “Eğer olumlu sonuçlar elde edilirse Rize'de yeşil çay kaplıcası kurmak için çalışma yapılacak. Yeşil çay kaplıcasını, sıcak suya yeşil çay konulması yoluyla elde etmeyi düşünüyoruz” dedi.