Güncelleme Tarihi:
Sandığımızdan daha güçlü bir iletişim aracı olan renkler, psikolojik reaksiyon yaratmada, ruh durumunu etkilemede kullanılabiliyor. Örneğin; trafikte, kırmızı ışıktan önceki sarı ışığın üzerimizde uyarıcı bir etkisi vardır; bununla birlikte tabelalarda ya da metrolardaki yön çizgilerinde sarı renginin kullanılmasının belli bir nedeni vardır. Sarı rengini gördüğümüzde beynimiz, dikkat etmemiz gereken bir şeyler olduğu yönünde bizi uyarır. Fakat renklerin üzerimizdeki etkileri yalnızca evrensel nedenlerle bağlantılı değildir.
Renkler hakkındaki hisleriniz, aynı zamanda geldiğiniz kültürdeki deneyimlerinizle ve kişisel tarihinizle de derinden bağlantılı. Örneğin; birçok Batı ülkesinde beyaz, saflığın ve masumiyetin rengiyken, bazı Doğu ülkelerinde matemin sembolü olarak kabul ediliyor. Ya da tarihten örnek vermek gerekirse; mor rengi geçmiş zamanlarda, asaletin sembolü olarak kabul ediliyordu.
İlgili yazı: Exoterik şifanın gözünden renkler: Hayatınıza katabileceklerinize yeniden bakın
Renklerin psikolojik etkileri nelerdir?
Renklerin algılanışı aslında öznel olsa da, bazı renkler evrensel etkilere sahiptir. Renk spektrumunun kırmızı bölümünde yer alan renkler, sıcak renkler olarak bilinir ve kırmızı, turuncu ve sarıdan oluşurlar. Bu sıcak renkler, nefretten sevgiye, samimiyetten öfkeye pek çok uç duyguyu harekete geçirebiliyor.
Spektrumun mavi bölümündekiler ise soğuk renkler olarak bilinir ve mavi, mor ve yeşilden oluşurlar. Bu renkler çoğunlukla huzuru çağrıştırıyor olsa da, akla üzüntü, duyarsızlık ya da soğuklukla ilgili duyguları da getirirler.
İlgili yazı: Renklerin psikolojik etkileri: İş görüşmesinde hangi rengi giymelisiniz?
Renk psikolojisinin terapi alanlarındaki kullanımı
Birçok eski kültür kromoterapiyi uygulamış ya da insanların iyileştirilmesinde renklerden faydalanmıştır. Kromoterapiye bazen ışık terapisi ya da renk bilimi de denilmekte ve günümüzde de alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemde:
Kırmızı, beden ve zihni uyarmada ve dolaşımı hızlandırmada kullanılmakta,
Sarının, sinirleri uyardığı ve bedeni arıtmaya yaradığı düşünülmekte,
Turuncu, akciğerlerin tedavisinde ve enerji seviyesinin yükseltilmesinde kullanılmakta,
Mavinin, hastalıkları hafifletip ağrıyı dindirdiğine inanılmakta,
Indigo (çivit mavisi) tonlarının, cilt problemlerini azalttığı düşünülmekte.
İlgili yazı: Evinizi boyarken renklerin psikolojik etkisinden yararlanın
Renk psikolojisi üzerine yapılan güncel araştırmalar ve sonuçları
Araştırmalar, renklerin ruh halini değiştirici etkilerinin, birçok vakada yalnızca geçici bir süreliğine baskın olduğunu gösterdi. Örneğin, sarı bir oda ilk başta kişide gerginlik ve stres yaratıyor ama bu etki çok uzun süreli olmuyor. Yine de yapılan araştırmalar, renklerin, insanları sanıldığından daha çok yönden etkilediğini ortaya koyuyor:
-- Anekdot niteliğindeki kanıtlar, mavi ışıklı sokak lambaları yerleştirilen bölgelerde, suç oranında azalma olduğunu öne sürüyor.
-- Ortam sıcaklığı, renk tercihlerinde etkili olabiliyor. Sıcak yerlerdeki insanlar, en sevdikleri renklerin soğuk renkler olduğunu söylemeye yatkınken, soğuk yerdekiler de sıcak renkleri seçebiliyor.
-- Ayrıca araştırmalar, belli bazı renklerin performans üzerinde de etkili olduğuna işaret ediyor. Bir sınav öncesi öğrencileri kırmızı ışığa maruz bırakmanın, öğrencilerin sınavdaki başarısını olumsuz etkilediği gözlemleniyor.
-- Yakın zamanda yapılan çalışmalar, kırmızı rengin, insanların daha hızlı ve kuvvetli bir şekilde hareket etmesine neden olduğunu keşfetti. Atletik aktivitelerde kullanılması yarar sağlayacak bir bilgi.
Renklerin üzerimizdeki etkileri hala pek çok bilim insanı tarafından detaylı bir şekilde araştırılıyor.
uplifers.com tarafından hazırlanmıştır.