Güncelleme Tarihi:
Günümüzde atletizmde uluslararası başarıları çoğunlukla devşirme atletlerle alsak da, koşu tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de popüler hale geldi. Çok değil, belki birkaç yıl öncesine kadar sahilde, parklarda, ormanlarda koşanlardan ziyade piknik yapanlara rastlıyorduk. Artık megakentlerde sabahları koşan veya yürüyen insanları görebiliyoruz.
Bugünkü konumuz ise tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de popüler olan koşu grupları…
Birçok spor markasının, şirketlerin veya bir pub’da oturan arkadaşların toplanarak oluşturduğu koşu grupları bulunuyor. Bu koşu gruplarının cazip hale gelmesindeki başlıca etkenler, sosyalleşemeye izin vermesi, tek başına koşmak yerine bir ekibin içinde spor yapmanın çok daha keyifli ve çoğu durumdan daha verimli olması. Koşarak sosyal sorumluluk projelerine destek olmak da bu koşu gruplarının cazip kılıyor. Evet, herkes koşsun, spor yapsın, ne olursa olsun egzersiz yapsın fakat sağlıklı yaşamak derken sağlığımızdan olmayalım.
EGZERSİZLER KİŞİYE ÖZEL OLMALI VE UZMANLAR TARAFINDAN YORUMLANMALI
Fizyolojik ve anatomik olarak her insan birbirinden farklıdır. Antrenman programları da buna göre hazırlanmalıdır. Nasıl bir başkasının ayakkabısı size uygun değilse sizin ayakkabınızda bir başkasına uygun değildir. Egzersizleri yaparken grupların gazına gelmeyin, sınırlarınızı bilin ve size uygun olan tempoda koşun. Gittiğiniz koşu gruplarında eğer varsa antrenörün kim olduğunu araştırın. Çünkü ülkemizde 1 yıl spor yapan herkes kendisini ANTRENÖR diye adlandırabiliyor. Egzersizleri ne kadar bilinçli yaparsanız faydasını da o kadar fazla görürsünüz.
BEN KİMİM? NE KADAR KOŞABİLİRİM? HANGİ HIZDA KOŞABİLİRİM?
Bir ayakkabı, bir tişört ve koşacak yer yeterli mi? Hayır, öncelikle koşmaya başlamadan önce kendinizi tanımanız gerekiyor. Herhangi bir koşu grubunda olup yüzlerce kişinin yaptığı antrenman sistemine katılamazsınız. Çünkü egzersiz kişiye özeldir. Popüler kültürde bu tür grupların tek bir amacı vardır katılımcı sayısı. Eğer bu gruplara katılıyorsanız kesinlikle doktorunuzdan ‘Spor yapabilir’ onayını alın. Daha sonra ne kadar koşabileceğiniz konusunda bir uzmana danışın ve kendi temponuzu belirleyin. Unutmayın, vücudunuzu antrene ettiğiniz kadar koşabilirsiniz…
KÜRSÜ İÇİN DEĞİL SAĞLIK İÇİN SPOR
Son zamanlarda ülkemizde ulusal ve uluslararası birçok yarışma yapılıyor. Bu yarışmaların katılımcılarının büyük bölümü de sözünü ettiğimiz koşu gruplarından oluşuyor. Fakat son zamanlarda bu popüler aktivitenin ölümcül sonuçlar doğurması ve genç-yaşlı fark etmeden insanların sağlık problemi yaşaması, aklımıza, “Sporu ne kadar doğru yapıyoruz?” sorusunu getiriyor. Son olarak benim de içinde bulunduğum, Antalya’da yapılan bir yarışmada 37 yasında genç bir vatandaşımız kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Bununla birlikte, son zamanlarda spor yaparken kalp krizi geçiren sporcuların beklenmedik kayıpları da ister istemez aklımıza spor yaparken doğacak olumsuz sonuçları getiriyor.
Eğer bir egzersizi bilinçli bir şekilde yapıyorsanız olumsuz bir riskle karşılaşmazsınız. Koşu esnasında olumsuz sonuçlarla karşılaşıyorsak bunun birçok nedeni olabilir: Yanlış antrenman, aşırı yüklenme, sınırları zorlama, ilaç kullanımı, tecrübesiz eğitmenler, fizyolojik uygunluk…
Maalesef ülkemizde 3-5 günlük eğitimler ile antrenörlük belgesi verilip insanlar bu sözde antrenörlere teslim ediliyor. Başta dediğimiz gibi herkes koşabilir ama herkes maraton veya uzun mesafe koşamaz.
Hiçbir şey sağlığımızdan önemli değildir.
Aşağıda size Acıbadem Spor Hekimliği’nden alınmış 7 risk faktöründen bahsedeceğim; lütfen iyi okuyun.
1- Aile öyküsü (aile bireyleri arasında kadınlarda 65, erkeklerde 55 yaşından önce kalp nedeniyle ya da bilinmeyen bir nedenle ölüm öyküsü bulunması)
2- Sigara kullanımı (hala kullanılıyor ya da 6 aydan daha kısa süre önce bırakılmışsa)
3- Yüksek tansiyon (140/90mmHg üzeri tansiyon)
4- Dislipidemi (Kolesterol > 200 mg/dl, LDL > 130 mg/dl, HDL < 40 mg/dl) -Eğer HDL 60 mg/dl üzerinde ise bir risk faktörü iptal edilir)
5- Bozulmuş açlık glikozu ( >100 mg/dl)
6- Obezite (Vücut Kitle İndeksi > 30, göbek çevresi kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm’den fazla ise)
7- Sedanter hayat (günde 5.000’nin altında adım atma)
SPOR SAĞLIK İÇİN YAPILMALIDIR KENDİ SINIRLARINIZI BİLİN VE ASLA SINIRLARINIZI ZORLAMAYIN