Rahim Kanseri

Güncelleme Tarihi:

Rahim Kanseri
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 10, 2008 12:25

Rahim Kanseri (Endometrium Kanseri) Tanı Ve Tedavisi...

Haberin Devamı

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Prof. Dr. Derin Kösebay, "Rahim Kanseri" hakkında bilgi verdi.

Rahim kanseri, genellikle menopoz döneminde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Ortalama görülme yaşı 55 -58 olmasına raÄŸmen çok genç yaÅŸta kadınlarda da ortaya çıkabilir. Rahim kanserli hastaların üç önemli ortak özelliÄŸi; kilolu, ÅŸeker hastası ya da ÅŸeker hastalığına eÄŸilimli ve hipertansiyonlu olmalarıdır. ABD'de jinekolojik kanserler sıralamasında meme kanserinden sonra en çok görülen kanser türü rahim kanseridir. Toplumlarda yaÅŸam süresi uzadıkça yaÅŸlılarda görülen bu hastalığın sayısı da artmaktadır.  Â

Hastalık Riskini Artıran Diğer Faktörler
- DoÄŸum yapmama veya az sayıda doÄŸum.  Â
- İleri yaşta hala adet görme (Türkiye'de kadınlarda adetten kesilme yaşı 47'dir) 
- Doktor kontrolü dışında hormon tedavisi alınması 
- Rahmi olan kadınların Östrojen+Progesteron hormonu alması gerekirken, sadece östrojen hormon alması     Â
- Yumurtalıklarda hormon salgılayan tümör bulunması 
- Ailesinde; meme, yumurtalık ve rahim kanseri vakalarının bulunmasıdır.
Rahim Kanserinin Belirtileri
Rahim kanseri, erken belirti veren ve bu nedenle de tanısı erken konulabilen bir hastalıktır. Hastaların dörtte üçü erken evrede yakalanmaktadır.

Hastalığın belirtileri; 
- Adetten kesilmiş bir kadında vajinal kanamanın olması 
- Adetten kesilmiş bir kadında aniden ve bol miktarda kötü kokulu bir akıntının ortaya çıkmasıdır.
Bu belirtiler, kişinin kesin olarak rahim kanseri olduğunu göstermez, ancak bu kişilerde kanser ile ilgili araştırmaların yapılması gerekir. Meme kanseri geçirmiş kadınların düzenli olarak kullanması gereken bazı ilaçlar rahim iç tabakasında kalınlaşmalara neden olur, bundan dolayı bu ilaçları kullananların 6 ayda bir jinekolojik ve ultrason muayenesinden geçmesi gerekmektedir.

Hastalığın Tanı ve Tedavisi
Rahim kanseri şüphesi bulunan hastalara jinekolojik muayeneden sonra ultrasonografi yapılır. Eğer kanama veya akıntı gibi bir belirti varsa mutlaka rahim içinden biyopsi alınmalıdır. Tanı konulunca uygulanacak olan tedavi, cerrahi müdahaledir. Operasyonda, rahim, yumurtalıklar ve karın içinden sıvı alınması, karnı örten yağlı gözenekli doku (omentum) ve lenf nodlarının çıkarılması gerekir. Bu işlemler, jinekolojik onkoloji eğitimi almış kişilerce yapılabilir. Sonuçların patolog tarafından değerlendirilmesinden sonra gereken vakalarda Radyoterapi de tedaviye eklenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!