Güncelleme Tarihi:
Eğer dümdüz bir poponuz varsa, bikininizin ya da pantolonunuzun üzerinizde iyi durmamasından daha önemli sorunlarınız olabilir. Örneğin muhtemelen, "Uyuyan Popo Sendromu"ndan (Ölü Popo Sendromu ya da kısaca DBS olarak da biliniyor) mustaripsinizdir.
Bu terimi ortaya atan kişi olan Ohio State Wexner Tıp Merkezi'nden fizik terapist Chris Kolba, "Bu durumu yaşayan kişilerde gluteus maximus dediğimiz kalça kasları olması gerektiği şekilde çalışmıyor" diyor. DBS, resmi olarak kabul edilmiş bir hastalık olmamakla birlikte, vücudun başka yerlerindeki ağrılarla çok ilintili.
DBS çoğunlukla, hareketsiz bir hayat tarzından kaynaklanıyor. Özellikle masa başı çalışanlarda çok sık görülüyor. CBS News'e konuşan Kolba, "Uzun süren hareketsizlik, kaslarda dengesizliğe neden oluyor. Kalkıp biraz yürüdüğünüzde ya da çocuğunuzla oynamaya çalıştığınızda bir şeyler kırılıyor. Bu da nereden geldiğini anlamadığınız bir ağrıya yol açıyor" diyor.
ÇARE SPORDA
Peki ne yapacağız? Çok basit!
"Önemli olan kalçalarınızı hareketli ve gevşek tutmak. Esneme egzersizleriyle başlayıp, kalça kaslarını çalıştıran squat, lunge gibi hareketlerle devam edebilirsiniz."
Poponuzun büyüklüğü de sağlığınızla ilgili önemli bir gösterge. Armut tipi vücuda sahipseniz, yani vücudunuzdaki yağ ağırlıklı olarak poponuzda toplanıyorsa, bu tahmin ettiğinizden daha iyi bir şey olabilir.
Minnessota, Rochester'da bulunan Mayo Clinic'te hormon araştırmalarının direktörlüğünü yapan Michael Jensen'a göre, "Armut vücutlu insanlara bakarsanız, vücutlarındaki yağın çok sağlıklı olduğunu görürsünüz". Jensen, "Sadece daha az kalp krizinden ya da diyabetten bahsetmiyorum" diyor.
ARMUT VÜCUT SAHİBİYSENİZ...
Oxford Üniversitesi ve Churchill Hastanesi tarafından 2010'da yapılan bir araştırma da Jensen'ı doğruluyor. Obezite kaynaklı bu tür hastalıklar, armut vücutlularda çok daha az görülüyor.
Araştırmacıların özetinde şu ifadeler yer alıyor: "Baldırlarda ve popoda bulunan yağın vücutta oynadığı koruyucu rol çok çarpıcı. Popodaki yağın koruyucu özellikleri farklı yaş, BMI ve diğer ölümcül faktörlerle kıyaslanarak incelendiğinde bu sonuç ortaya çıkıyor."
Ancak göbek çevresindeki yağ aynı etkiyi yaratmıyor. Chicago'da bulunan Northwestern Memorial Hastanesi'nden Prof. Robert Kushner'a göre bunun nedeni, "göbekteki yağın metabolik olarak aktif olması, vücudun geri kalanına yağlı maddeler ve mesajlar göndermesi". Popodaki yağ ise çok daha stabil ve insülin direnci ile diyabete neden olan sitokini çok daha az salgılıyor.
VE KÖTÜ HABERLER...
Bütün bunlarla birlikte kötü haberi de verelim. Vücudumuzdaki yağın neremizde toplanacağı ne yazık ki kendi kontrolümüzde olan bir şey değil. Genlerimiz tarafından belirleniyor ve müdahalesi çok mümkün değil.
Dahası popodaki yağın yüzde 100 masum olmadığını da akılda tutmak gerek. 2013'te UC Davis'te yapılan bir başka araştırma popo yağından salgılanan proteinlerin de diyabeti tetikleyebilecek özellikler taşıdığını gösterdi. O nedenle sürekli poponuzdaki yağın üzerine oturup keyfinize bakmayı bir kez daha düşünün.