Güncelleme Tarihi:
Aynı zamanda Ege Üniversitesi Aile Planlaması İnfertilite Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü olan Tavmergen, yaptığı açıklamada, PCOS'un yumurtalıklarda hormonal ortam dengesizliği sonucu yumurtlamanın bozulması ve aşırı miktarda androjen (erkeklik hormonu) salgılanması durumu olduğunu bildirdi.
DÜZENLİ YUMURTLAMANIN OLMADIĞI BİR BOZUKLUK
Milyonlarca kadının PCOS yüzünden anne olamadığını dile getiren Tavmergen, "PCOS, düzenli yumurtlamanın olmadığı bir endokrin bozukluk. Artmış erkeklik hormonu ile birlikte ultrasonla bakıldığında, yumurtalıklarda görülen çok sayıda küçük foliküller olarak belirti vermektedir" diye konuştu.
İLK TEDAVİ YÜZDE 5 KİLO VERMEK
Bir yıl gebelik elde edilemeyen PCOS'lu hastalarda uyguladıkları yönteme ilişkin bilgi veren Tavmergen, şunları aktardı:
"Öncelikle erkek faktörü değerlendirilip gerekli tedaviler yapılır. Daha sonra tüplerin açık olup olmadığı kontrol edilir. Eğer testler normal, tüpler açıksa birinci basamak tedavi hastanın mevcut kilosunun en az yüzde 5'inin verdirilmesidir. Bu şekilde PCOS'lu hastaların yüzde 30-40'ı gebe kalmaktadır. Bu gruptaki zayıf ya da kilo verip de gebe kalamayan aşırı kilolu hastalarda ikinci basamak tedaviye geçilerek ilaçlarla yumurtlama tedavisi yapılır. Bu yöntemlerle hastaların yüzde 60-70'inde yumurtlama oluşurken yüzde 20-30'unda tedaviye direnç gelişmektedir. 3 defa aşılama tedavisine yanıt vermeyen çocuksuz hastalarda bundan sonraki basamak tüp bebek tedavisi olmalıdır."
OBEZİTE, KOLESTEROL, HİPERTANSİYON, İNSÜLİN DİRENCİ DAHA YÜKSEK
Prof. Dr. Tavmergen, PCOS'lu kadınların obezite, kolesterol anormallikleri, hipertansiyon ve kan şekerini düzenleyen insülin direnci ile karakterize metabolik sendrom açısından yüksek riske sahip olabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"PCOS'lu kadınlar tip 2 diyabet gelişimi ve olası kalp hastalığı açısından yüksek riske sahiptirler. PCOS'lu kadınlarda obezite yaygındır. PCOS nedeniyle anne olamayan kadınların diyet ve egzersizle sonuçlanan kilo kaybı, yumurtlama sıklığını ve doğurganlığı iyileştirmekte, diyabet riskini azaltmaktadır. Çoğu PCOS'lu kadında androjen seviyeleri düşmektedir. Fiziksel aktiviteyi arttırmak her çeşit kilo verme programı için önemli bir adımdır."