Güncelleme Tarihi:
Pediatri, bebek ve çocukluk döneminde tıbbi bakımları ile ilgilenen önemli bir dallarının arasında yer almaktadır. Pediatrinin genellikle ilgi alanı çocuk hastalar olarak geçmektedir. Çocuklar ile olumlu etkileşim içinde olan kişilerin bu meslek dalının seçilmesi önemlidir. Mesleğin gerekliliğini başarılı yerine getirilmesi için, mesleki tüm bilgilere karşı bilgi sahibi olunması önemlidir.
Pediatri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Hastalıkların önlenmesi ve korunması için, ebeveynlere detaylı bilgilendirme işlemlerinin yapılması, toplumsal duyarlılığının gerekliliğini ortaya koymak
Hastaların geçmiş rahatsızları hakkında bilgi vermek
Söz konusu hastalıklar için kan, röntgen, ultrason bir çok testlerin yapılmasının istenmesi
Uygulanması gerekilen tedavi yöntemi ile ilgili, ebeveynlere bilgi vermek
Çocuklarda görülen beslenme ve tuvalet ihtiyaçlarında görülen rahatsızların tedavi ve teşhis işlemlerini gerçekleştirmek
Hastalıkların tüm süreçlerini izlemek ve ilerlemesi durumunda kontrol altına alınması ile ilgili yöntemlerin belirlenmesi
Hastaların gelişme ve büyüme ile ilgili tüm aşamaların kontrol altına almak
Zihinsel ve fiziksel gelişim süreçleri için bakım programları uygulamak
Belirli hastalıklardan korunması için gerekli aşı ve programlarının uygulanması
Hastaları, ilgi alanlarına göre başka bölümlere yönlendirilme işlemlerinin yapılması
Tüm çalışan ekip üyelerinin yönlendirme işlemlerinin yapılması ( Hemşire, asistan )
Pediatri Nedir?
Pediatri uzmanları, 0 - 18 yaş arasındaki çocukların hastalık süreçlerini yönetmek ile ilgili sorumlu olan kişiler olarak geçmektedir. Ergenlik dönemi ile ilgili tüm fiziksel ve zihinsel işlemlerin takibinin yapılması gibi süreçleri yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Pediatri uzmanları, alanları ile ilgili yeteli düzeyde ve belirli eğitim ve seminerlere katılması gerekmektedir.
Pediatri Uzmanı Kişilerde Olması Gerekilen Özellikler Nelerdir?
Etkili ve düzenli bir iletişim becerisine sahip olunması önemlidir. Çocuklar ile güvenli ve düzenli iletişim, tedavi süreçlerinde olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
Analitik bir düşünce tarzına sahip olunması gerekmektedir.
İş süreçlerini dikkatli ve detaycı çalışma becerilerine sahip olması
Ekip çalışmalarında başarılı olunması
Stresli çalışma ortamlarında baş edebilme yeteneğine sahip olmak
Duygusal durumlara karşı hazırlıkla olmak
Yasal sorumlulukların bilinmesi
Pediatri Ne Gibi İşlemleri Yapar?
Her dönem çocuklar için farklı özellikler taşımaktadır. Doğumdan itibaren farklı dönemlerden ve aşamalardan geçen bireyler, psikolojik gibi birçok sorunlar ile kaşı karşı kaldıkları görülmektedir. Olumlu çocukluk denemi geçiren bireylerin, yetişkinlikleri olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
Gelişim süreçleri
0-2 yıl : Bebeklik
3-6 yıl : İlk çocukluk
7-11 yıl : Okul çağı
12-18 yıl : Ergenlik dönemi
Çocukların sağlığı yönetme aşamasında, Şefkati ve özgüven sorumluluk sahibi olunması önemlidir. Çocukların taleplerinin anlayabilme yeteneğine sahip olunması önemli özelliklerin arasında yer almaktadır.