Otopside ‘ojeli eller’ devri

Güncelleme Tarihi:

Otopside ‘ojeli eller’ devri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2007 16:28

AVRUPA Birliği ülkelerinde uygulanan Adli Tıp Uzmanlığı'nın yerleştirilmesi için 2 yıl önce açılan Mersin Üniversitesi'nde açılan Adli Tıp Teknik Uzmanlık Yüksek Okulu, 15'si kız, 2'si erkekten oluşan ilk mezunlarını verdi. Mezunlar, Adana Adli Tıp Kurumu Morgu'nda, klasik otopsi görevlilerinin yerini almaya hazırlanıyor.

Okuldan mezun olanlar atama beklerken, okulun birinci sınıfında okuyan öğrenciler, Adana Adli Tıp Kurumu'nda staja başladı. Bugüne kadar erkeklerin egemen olduğu bir alana el atan genç kızlar, erkek meslektaşları tarafından takdirle karşılandı. Birçok insanın önünden bile geçmeye cesaret edemediği Adli Tıp Kurumu'nda, adli vaka olarak gelen cesetlerdeki adli çalışma sırasında adli tıp doktoruna yardım eden kız öğrenciler Dilek Eraslan (19), Rukiye Kılıç (20), Aynur Kurt (19) ve Pürya Zengin (19), suçun ve suçlunun aydınlatılmasına katkıda bulunuyor.

Mesleğin inceliklerini öğrenmeye çalışan genç kızlar, erkek görevlilerin aksine ‘otopsi melekleri’ olarak anılmaya başladı. Bölümü isteyerek ve bilerek tercih ettiklerini belirten stajyer öğrenciler, ilk zamanlar otopsilere girerken zorlandıklarını ancak, sonradan alıştıklarını söyledi.

Bazı arkadaşlarının yaptıkları mesleğin zorluğu nedeniyle depresyona bile girdiğini belirten Dilek Eraslan, ilerleyen zamanda alıştıklarını, cesetlerle ilgilendikçe sıradan olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ilk eğitimli ve kadın teknikerleri olmaktan dolayı büyük gurur yaşadıklarını anlatan Eraslan, “Kadınların elinin değdiği her alanda başarı elde edilir. Adli tıp çalışmalarında da bizimle birlikte bu başarının yakalanacağına inanıyoruz” dedi.

Yaklaşık 10 yıldır otopsi teknikerliği yapan Hüseyin Berber de üniversiteli tekniker yetişmesine sevindiklerini, adli tıp incelemeleri sırasında kendilerine büyük kolaylıklar sağladıklarını belirtti.

Berber, tekniker yetişen kızların ilk başlarda zorlandıklarını vurgulayarak, “Kısa sürede buraya adapte oldular. Şimdi, bu işi çok sayıda erkekten daha iyi yapıyorlar. Biz yeni bir ceset gelmesin isterken, onlar çok istekliler ve sürekli otopsi yapmayı düşünüyorlar” diye konuştu.

MEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Adli Tıp Teknikerliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Kar da geçmiş yıllarda adli tıp teknikerlerinin, böyle bir okul olmadığı için genelde, adliyede çalışan hizmetli kadrosundan, geçici görevlilerden oluştuğunu anımsattı. Eğitimsiz teknikerlerin hiç bir tıbbi bilgileri olmadığı için verimli otopsinin gerçekleştirilemediğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Kar, “Bu okulda yetişecek teknikerlerle adli tıp uzmanları ve savcılara büyük kolaylık sağlanacak. Delillerin açığa çıkmasında, olayların aydınlanmasında başarı artacak. Üniversiteden mezun olacak teknikerler anatomi, fizyoloji, adli tıp gibi birçok bilgiyle donatılmış olduğu için adaletin doğru karar vermesinde etkin rol oynayacaklar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!