Oruç tutmayı zorlaştıran 7 hastalık

Güncelleme Tarihi:

Oruç tutmayı zorlaştıran 7 hastalık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2012 00:00

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Saruç, ramazan ayında hekime sorulmadan oruç tutulmaması gereken başlıca 7 hastalığın reflü, ülser, karaciğer, karın ağrısı, kabızlık, safra kesesi ve pankreas olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Saruç, yaptığı yazılı açıklamada, ramazanda 15-16 saatlik açlık süresinin sağlıklı kişileri bile zorladığını söyledi. Birtakım hastalıkları olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini ifade eden Saruç, “Ramazan ayında hekime sorulmadan oruç tutulmaması gereken başlıca 7 hastalık reflü, ülser, karaciğer, karın ağrısı, kabızlık, safra kesesi ve pankreastır” dedi.

 

"REFLÜSÜ OLANLAR SAHURDAN HEMEN SONRA YATMASIN"

 

Uzun süren açlık sonrası, dikkatsizce yüksek kalorili ve fazla miktarda yiyecek tüketilmesinin reflüyü artıran en önemli neden olduğunu belirten Saruç, reflü hastalarının sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmaması tavsiyesinde bulundu.

Saruç, yatar pozisyonda iken yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri gelmesinin kolaylaştığını, bunun da şiddetli reflü şikayetlerinin oluşmasına yol açtığını ifade etti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Murat Saruç, ayrıca iftarda yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması, iftardan 3 saat sonrasına küçük bir öğün eklenmesi, sigara ve alkol alınmaması, çikolata, kahve, biberli, yağlı baharatlı yiyeceklerden uzak durulması, ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı giysiler giyilmemesi ve yatak başının yükseltilmesi gerektiğine dikkati çekti.

 

GASTRİT VE ÜLSERİ OLANLAR DOKTORA SORMADAN ASPİRİN ALMASIN

 

Midesiyle ilgili sık şikayeti olan kişilerin ramazan ayı öncesi doktorlarıyla birlikte oruç için hazırlanmaları ve gerekli önlemleri almaları gerektiğini vurgulayan Saruç, bu hastaların dengeli beslenmeye, gerekli tüm besin öğelerinden az miktarlarda yemeye ve iftar ile sahur arasına küçük bir ara öğün sıkıştırmaya dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.

 

Ramazan ayı süresince ağrı kesicilerin ve aspirin kullanımına da özen gösterilmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Saruç, mide için oldukça zararlı olan bu ilaçların doktor önerisi olmadan kullanımının, oruç sırasında tehlikeli kanama ve mide delinmelerine neden olabileceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

RAMAZANDA KARACİĞER YAĞLANMASINA DİKKAT EDİLMELİ

 

Murat Saruç, ramazan ayı süresince uzun süre aç kalınmasına rağmen iftar ve sahurda yenilen yüksek kalorili hamur işleri ve tatlılar nedeniyle kilo kontrolünün zorlaştığını ifade etti.

Bu kısa süre içinde vücut ağırlığında ortaya çıkan artışın karaciğerde yağlanmaya yol açtığını kaydeden Saruç, özellikle kronik karaciğer hastalığı (hepatit) olan kişilerin oruç tutmaya başlamadan önce doktor kontrolünden geçmesi ve gerekli önerileri alması gerektiğini vurguladı.
Saruç, iftar ve sahurda dengeli ve ölçülü miktarlarda beslenmenin önemine dikkati çekti.

Alkol tüketiminin de ramazan ayında azaldığını ifade eden Saruç, alkole bağlı karaciğer, pankreas hastalıkları bulunan alkol bağımlısı kişilere ramazan ayında sağlanacak destek ile alkolden uzaklaşmalarının sağlanabileceğini kaydetti.

 

Haberin Devamı

UZUN SÜRE AÇLIK, SAFRA KESESİNDE YENİ TAŞ OLUŞUMUNA NEDEN OLUYOR

 

Uzun süre açlık sırasında safra kesesi içinde kalan safranın koyulaşması ve akışkanlığının azalmasıyla yeni taşların oluşumunun arttığını belirten Prof. Dr. Saruç, iftarda yenilen çok miktardaki besinden sonra şiddetli karın ağrıları ve akut kolesistit denilen safra kesesi iltihaplarının ortaya çıkabildiğini, bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini ifade etti.

PANKREAS HASTALARI DOKTORA DANIŞMADAN ORUÇ TUTMASIN


Saruç, safra kesesinde oluşan taşların safra kanalına düşmesinin pankreasta iltihaba neden olarak istenmeyen durumlara yol açabildiğini belirterek, doktor izni olmadan kronik pankreatit hastalarının oruç tutmaması, tutacakların ise önerilere sıkı sıkıya bağlı kalması gerektiğinin altını çizdi.

 

Haberin Devamı

Ramazan süresince ev dışında daha sık yemek yendiği için besin zehirlenmeleri, parazit ve enfeksiyon hastalıklarının da arttığına da işaret eden Saruç, safra kesesi, pankreas hastalıklarında da özellikle yağlı beslenme sonrasında karın ağrısının ortaya çıkabildiğini belirtti.

 

HAZIMSIZLIĞA KARŞI BOL SU

 

Prof. Dr. Saruç, kabızlığın, posası az ve yüksek kalorili yemek tüketme nedeniyle ortaya çıktığını vurgulayarak, yiyecekler dengeli olarak seçildiği, yeterince çiğ sebze, meyve tüketildiği, unlu gıdaların kepek içermelerine özen gösterildiği ve yeterli miktarda su içildiği takdirde düzenli bağırsak alışkanlıklarını sürdürmenin zor olmayacağını belirtti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!