Güncelleme Tarihi:
Ramazan ayında oruç tutmayı düşünenler, yemek yeme tarzında değişiklikler yapmalı, günlük daha az kalori alarak tutacağı oruca uyum sağlamaya çalışmalıdır. Ramazan öncesi doktor kontrolünden geçmeli, özellikle kan değerlerimizi gözden geçirmeliyiz. İlaç kullanımımız ayrı bir düzen gerektirecektir.
AĞIR YEMEKLERDEN UZAK DURUN!
Açlık ve susuzluk sonrasında yoğun yenen yemekler kan şekeri, kolesterol ve tansiyon değerlerimizi önemli derecede etkileyebilir. Tetkikler arasında böbrek fonksiyon testlerinin ayrı bir önemi vardır. Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı nedeni ile zaten etkilenmiş böbreklerin susuzlukta fonksiyonları daha da azalır. Burada üre ve kreatinin değerlerinin yükselmemesi gerekir. Daha önce böbrek sorunu yaşayanlarda bu durum daha çok önem taşır. Bazı ağrı kesici ilaçların kullanımı su alınmaması nedeni ile böbreklere daha fazla zarar verebilir.
TANSİYON ÖLÇÜMLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN!
Kontrol altında hipertansiyonu olan hastalar sık tansiyon ölçümleri yapılarak oruç tutabilirler. Bu ölçümler sık değişiklik gösteriyorsa yeniden değerlendirilmelidir. Koroner anjiyografi sonucunda stent takılma adayı olan hastalarda oruç tutmak sakıncalı olabilir.
İftarda çorba, su ve salata alınarak ana yemeğe biraz daha geç geçilmeli; az, yavaş ve sahura kadar da sık yenmelidir. Tatlının iftardan 2 - 3 saat sonrası yenmesinde yarar vardır. Kronik hastalığı olup da oruç tutanlar, gün içerisinde yoğun aktiviteden, güneş ışığına çıkmaktan ve su ihtiyacının artırılmasından kaçınmalıdırlar. Özellikle iftara 2 - 3 saat kala 1 - 1,5 saat uyku, özellikle kan şekeri olmak üzere tüm parametreleri dengede tutmada önemli yarar sağlar.
arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.