Organ naklinde Hepatit C riski

Güncelleme Tarihi:

Organ naklinde Hepatit C riski
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2008 10:55

Antalya'da düzenlenen 2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi'ne katılan Memorial Hastanesi Genel Cerrahi, Çocuk Cerrahisi ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Hepatit türleri arasında ABD'de Hepatit C, Türkiye'de ise Hepatit B'nin daha sık görüldüğünü bildirdi.

ABD'de, doğan her çocuğun Hepatit B'ye karşı aşılandığını ifade eden Kalayoğlu, Hepatit C için ise henüz aşı geliştirilmediğini kaydetti.
Ülkeler arasındaki bu farkın çeşitli sebeplere dayandığını anlatan Münci Kalayoğlu, “Özellikle uyuşturucu kullanımı, homoseksüel ilişki ABD'de Hepatit C'nin daha sık görülmesinin sebebi. Türkiye'deki Hepatit C vakaları daha çok ameliyat sırasında kan verilen kişilerde görülüyor” dedi.

Kalayoğlu, Türkiye'de Hepatit B'nin görülme sıklığının yüzde 8, Hepatit C'nin ise yüzde 3 olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Kalayoğlu, henüz tam tedavisi olmayan Hepatit C için bazı ilaçların geliştirildiğine dikkati çekerek, “Bu ilaçlarla virüslerin kaybolduğu hastalar var, başarı oranları yüzde 15-20 civarında” diye konuştu.

KAN NAKLİNDE HEPATİT RİSKİ

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Hepatit C virüsünün vücuda girdikten sonra kanda ancak 2-3 ay sonra antikor üretmeye başladığını, bunun da organ veya kan naklinde riske neden olduğunu söyledi.

Bugün Hepatit C virüsü alan kişinin, sonraki günler içinde organının veya kanının alınması halinde, o kişinin kan veya organın nakledildiği kişilerde de Hepatit C olabileceğini ifade eden Kalayoğlu, “Bu yüzden Hepatit C'nin görülme riski olan homoseksüeller ve uyuşturucu madde kullanan kişilerde beyin ölümü olmuşsa, organ almadan önce yüz defa düşünürüz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!