Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 12:13
Çukurova'da, aşırı sıcaklar nedeniyle göçün yaşandığı yayla ve tatil beldesi esnafı ile yöresel olarak hazırlanan bici bici, buz ve dikenli incir satanların yüzü gülüyor.
Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan Çukurova yöresinde, zaman zaman 40 dereceye ulaşan sıcaklıklar ve yüksek nem sonucu nefes almanın bile zorlanması nedeniyle kentler adeta birer “hayalet şehri” andırırken, boşalan kentler en çok göçün yaşandığı yaylacı esnafını sevindiriyor.
Yörede en çok tercih edilen yayla merkezlerinden Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir beldesinde 4 bin civarında olan kış nüfusu yaz aylarında ise 100 bine ulaşıyor.
Beldede yıllardır marketçilik ve manavcılık yapan Kızlar Market işletmecisi Duran Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haziran ayının ortasından eylül ayının ortasına kadar gece-gündüz adeta soluksuz çalıştıklarını, elde ettikleri gelir nedeniyle yorgunluğu bile unuttuklarını söyledi.
Kış aylarında az sayıdaki belde halkına hizmet verdiklerini anlatan Özbek, “Bu bir kaç ay içinde kazandığımızla neredeyse tüm yıl geçiniyoruz. Biz sıcaktan şikayetçi değiliz” dedi.
Kendisi gibi lokantacı, kasap, bakkal ve kahvehane gibi diğer belde esnafının da yaylacılarla birlikte işlerinin açıldığını belirten Özbek, temel gıdaların yanı sıra ürettikleri tarım ürünlerini de satma imkanı bulduklarını kaydetti.
Atatürk Parkı civarındaki tezgahında, yöresel olarak rendelenmiş buz, nişasta, pudra şekeri ve gül suyundan hazırladığı “bici bici” satışı yapan Erdal Bulut ise sıcaktan bunalanlar ve serinlemek isteyenlere hizmet veriyor.
Günlük 100 porsiyon satış yaptığını belirten Bulut, “Başta Adana ve Mersin olmak üzere bu yörede yaşayanlar serinlemek için bici bici yiyorlar. Sıcaklarla birlikte işlerimiz açılıyor, insanlar daha çok bici bici yiyorlar” diye konuştu.
Bici biciyi isteğe göre sade ve meyveli olarak hazırladığını ve porsiyonunu 1,25 YTL'den sattığını belirten Bulut, kentteki vatandaşların yanı sıra il dışından gelenlerin de dondurma yerine daha çok yöresel bici biciyi tercih ettiklerini kaydetti.
Yaz aylarında yabani olarak yetişen ve genellikle güney illerinde tüketilen “Hint İnciri (Dikenli İncir)” satıcıları da, sıcaklar dolayısıyla satışlardan memnun.
Seyyar tezgahında Hint İnciri satışı yapan Kemal Kılınç, incirlerin sadece yaz döneminde yetiştiğini belirterek, buz kalıpları üzerinde soğutarak ve dikenlerini temizledikten sonra satışa sunduğu incirlere ilginin fazla olduğunu söyledi.
Aynı zamanda serinlemek için tüketilen incirlerin 3 tanesini 50 YKr'den sattığını ve günlük kazancının 20-30 YTL arasında değiştiğini anlatan Kılınç, 6 kişilik ailesinin geçimini incir satarak sağladığını söyledi.
BUZ SATICILARI DA MEMNUNKış aylarında genellikle balıkçı esnafının talepte bulunduğu buz fabrikaları da sıcaklarla birlikte kapasitelerini büyük oranda artırıyor.
Saydam Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Fidan Buz Fabrikası işletmecisi Murat Fidan, sıcaklarla birlikte işlerinin iki kat arttığını ifade etti.
Günlük 500 kalıp civarında buz ürettiklerini ve kalıbını 3 YTL'den sattıklarını kaydeden Fidan, özellikle pikniğe giden vatandaşlar, bici bici esnafı, meşrubat satıcılarının müşterileri olduğunu kaydetti.