Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı bir iletişimde bir konuda bilge birisinin onaylamasını duymayı istemek normal bir davranıştır. Yine de onaylanma sırasında çok yoğun pozitif duygulanım olması veya onaylanmama durumunda çok berbat hissedilmesi bunun bir bağımlılığa dönüştüğünü düşündürebilir.
ONAYLANMAYA BAÄžIMLILIK ZAMANLA ANKSÄ°YETE YARATIYOR
Onaylanma bağımlısı olan insanlar, diğer insanların düşüncelerine olması gerekenden çok fazla önem verir. Bağımlı bir kişi yaptığı bir davranışın veya hissettiği duygunun onaylanmadığı durumlarda sıkıntı hisseder. Zihinde başarısızlık, beğenilmemişlik, aptal olma veya değersizlik gibi duygular oluşur. Bu tarz duygulardan korunmak için zamanla mükemmelcilik, aşırı vericilik, sosyal ortamlardan kaçınma ve sürekli etrafını mutlu etme gibi davranışlar gelişebilir.
Â
Â
ONAYLANMA Ä°HTÄ°YACI PARTNER Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°NÄ° ZAMANLA BOZABÄ°LÄ°YOR
Onaylanma ihtiyacında olan insanlar sevgilisinin veya eşinin onaylamasına çok daha fazla ihtiyaç duyar. Sevgili onu onayladığı, beğendiği zaman çok iyi hisseder. Tersi durumda ise değersizlik, yalnızlık gibi duygulara kapılır. Bu durum zamanla bir tarafı efendi, bir tarafı köle haline dönüşebilir. Bazı ilişkilerde ise sırf bu yüzden sık sık çatışma, küsme görülür. Zamanla ilişki sırf bu problem yüzünden sona erebilir.
Â
Â
ÇOCUKLUKTAKİ YETİŞME TARZI BU DAVRANIŞIN SEBEBİ OLABİLİR
Çocukluk döneminde anne ve babanın yeterince onaylamadığı, takdir etmediÄŸi bireylerde bu bağımlılık daha sıktır. Buna ilaveten çocuÄŸu kendi gibi düşünmeye, kendi gibi hissetmeye zorlayan ebeveynler de buna sebep olabilir. ÇocuÄŸa zorla yemek yedirme, istemediÄŸi giysiyi zorla giydirme, zorla uyutma çocuÄŸun ayrı bir kimlik oluÅŸturmasına engel olur. ÇocuÄŸu duygusal olarak zorlama, baÅŸka bir duyguya geçmesini isteme de önemlidir. AÄŸlayan çocuÄŸu zorla susturma, annenin onu babaya kızması için zorlaması, her ÅŸeye gülünmez gibi söylemlere maruz kalan bir çocuk, yetiÅŸkinlik döneminde sürekli olarak öteki insanların beyni ile meÅŸgul olur. Öteki insan onun hakkında ne düşünüyor, ne hissediyor, onu seviyor mu, ona kızıyor mu gibi düşünceler zihinde sık sık oluÅŸur. Â
Â
Â
SORUMLULUK DUYGUSUNU ARTIRMAK BU BAÄžIMLILIÄžI AZALTABÄ°LÄ°R
Daha fazla onaylanmak demek daha az sorumluluk almaktır. Böyle bir problemi olan bir kişi öncelikle basit durumlarda sorumluluk alabilir. Örneğin bir restoranda ne yemek yiyeceğini arkadaşına veya garsona sormasına gerek yoktur. Kafede çay mı kahve mi içeceğine kendisi karar verebilir. Kuaförün saçını güzel yaptığını hissediyorsa bunu arkadaşına sormadan durabilir. Basit konularda bunu hallettikçe önemli konularda onay almadan karar vermek daha kolay olacaktır.
YetiÅŸkin bir zihin sorumluluk alabilirken, çocuk kalmış ve yeterince büyüyememiÅŸ bir zihinde onaylanma ihtiyacı daha fazla olmaktadır.Â
arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
Â