Güncelleme Tarihi:
Evde yaramazlıkları ile anne ve babasına zor zamanlar yaşatan çocuklar, okulda oldukça uysal ve sakindir. Okulların açılmasının üzerinden kısa bir süre geçmesi ile birlikte ise çocuklar yeni arkadaşlıklar edinerek, okula adapte oldular. Kendini daha rahat hisseden çocukların arkadaşları ile oynarken dikkatlerinin dağıldığını ve bunun sonucunda da çeşitli kazaların meydana geldiğini belirten Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, okul kazaları hakkında bilgilendiriyor.
Kazalar okulda, evde hayatın hemen hemen her anında medyana gelebilir. Ancak kaza sonrasında olumsuz durumu olumluya çevirmek ve yaralı kişiye yardım edebilmek, ancak doğru ilkyardım bilgisi ile sağlanabilir. İlkyardımın amaçları; hayat kurtarmak, durumun daha kötüleşmesini önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmaktır. Bu nedenle çocuk her hangi bir kaza geçirdiğinde çevresindeki kişilerin bilinçli olmasının oldukça önemli olduğunu belirten Dr. Barış Mutluer, okulda çocukların başına gelebilecek kazaları ve bunlara karşı yapılması gerekenleri sıralıyor.
YARALANMALAR
Çocuklarda en sık rastlanan kazalar arasında oyun oynarken arkadaşını ya da düşme sonucu kendini yaralama yer alır. Bu gibi durumlarda eğer kanama varsa öncelikle, kanamanın olduğu yerde üzerine temiz bir gazlı bezle baskı uygulanarak kanama durdurulmalı, daha sonra yaranın etrafı dezenfekte eden solüsyonlarla dikkatlice temizlenip, üzeri daha büyük temiz bir gazlı bezle kapatılmalıdır.
Burkulma ve ezikler
Burkulma ve ezikler kendini şişme, morarma, kuvvetli ağrı ve kan birikmesi olarak gösterir. Genel kanının aksine, sıcak kompres uygulamayın. Bu şişmenin, morarmanın ve ağrının daha da fazlalaşmasına sebep olacaktır. Burkulma ve eziklerde; hasarlı yere temiz bir beze sarılmış buz uygulanmalıdır. Burkulan ya da ezilen yere elastik bandajla hafif sıkı olacak şekilde bandajlama yapılmalıdır.
KIRIK VE ÇIKIKLAR
Kırık ve çıkık kendini; kırığın olduğu yerde şiddetli ağrı, şiş/çürük (morarma), zarar gören bölgede hareket kısıtı, şekil bozukluğu, cildi dışa doğru iten bir çıkıntı ya da dönme şeklinde gösterir. Olduğundan daha büyük zarar yaratabilmesi olasılığından dolayı kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonu asla değiştirilmemelidir. Kırıklar ve çıkıklarda öncelikli olarak açık yara varsa üzeri kapatılmalıdır. Sağlık kurumuna gitmeden önce kırık bir atel, tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulanmalıdır.
BURUN KANAMALARI
Çocuklarda oldukça sık görülen ve ilkyardım gerektiren diğer bir durum ise aniden başlayan burun kanamalarıdır. Bu durum karşısında; çocuğun
burnunun ucu başparmak ve diğer iki parmak arasına alarak sıkıştırılmalı, burnu kanayan çocuğun
başı yüksekte olacak şekilde yaklaşık beş dakika oturarak beklemesi sağlanmalıdır.
Aynı zamanda burun ve yanağına buz tatbik edilmeli,
duran kanamanın yeniden başlamaması için de
çocuğun sümkürmemesine dikkat edilmelidir.
MERDİVENDEN DÜŞME
Bir an önce arkadaşları ile oynamak için sınıflarından fırlayan, merdivenleri hızla inen/çıkan öğrenciler ayaklarının kayması/ takılması sonucu merdivenden düşebilirler. Bu durum karşısında çocuğun her hangi bir yerinde kırık olup olmadığına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda düşme sonucu çocuk kafasına darbe almış olabilir. Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konarak bir müddet baskı uygulanmalıdır. Kafa travmalarında şuur kaybı, baş ağrısı ya da dönmesi, bulantı, kusma olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı ve gözlenmelidir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı varsa çocuk acilen en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. Ciddi kafa travmalarında boyunda da hasar olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve sağlık kurumuna gidene kadar boyunluk takılmalıdır.
Diş kırılması
Çocuklar sıklıkla düşer ya da çarparlar. Bunların sonucunda ön dişlerine zarar vererek yıllar boyunca rahatsız olacakları ya da sık sık diş hekimine gitmelerini gerektirecek problemlerle karşılaşırlar. Diş kırılması sonrası 30 dakika içerisinde diş hekimine gidilmelidir. Kırılan bölgede kanama meydana gelmişse temiz bir gazlı bez ile basınç uygulanmalıdır. Basınç uygulamasına rağmen kanama 15 dakika içerisinde durmazsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kırılan parçalar muhafaza edilmelidir. Bu uygulama tedaviye yardımcı olabilir.
Acil bir duruma karşı nasıl hazırlıklı olabiliriz?
Çocuklarda meydanda gelebilecek acil durumlara karşı hazırlıklı olmanın da önemini vurgulayan Mutluer, bazı ipuçları veriyor.
• Okula giden her çocuğun, anne ve babasının adlarını ve telefon numaralarını bilmesi, adresini söyleyebilmesi son derece önemlidir. Böylece acil bir durum anında, çok daha hızlı hareket edilebilir.
• Çocuğun kronik bir hastalığı varsa, ailesinden başlayarak okuldaki öğretmenlerin ve sağlık görevlisinin hastalığıyla ilgili tüm bilgilere sahip olmaları, olası bir acil durumda nasıl müdahale edebileceklerini sağlayacaktır.
• Her anne baba, yüksek ateş, havale, kırıklar ve ağır kanamalar konusunda ne yapabileceklerini çocuk doktorlarından öğrenmelidir. Ayrıca çocuklarda ilkyardım kurs ve/veya seminerlerine gitmeleri de son derece yardımcı olacaktır.