Oksijen tedavisi hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Oksijen tedavisi hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2012 00:00

Ankara Numune Hastanesi Akyurt Polikliniği'nde, kronik iyileşme problemi olan yara, yanık ve karbonmonoksit zehirlenmesi başta olmak üzere pek çok hastalıkta hızlı iyileşme sağlayan Türkiye'nin en kapsamlı hiperbarik oksijen tedavi merkezi açıldı.

Haberin Devamı

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin, yaptığı açıklamada, tıpta hiberbarik oksijen tedavisinin modern tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul gördüğünü söyledi.

 

Hiperbarik oksijen tedavisinin basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya maskeyle veya özel başlıkla yüzde 100 oksijen solutulması esasına dayanan tıbbı bir tedavi yöntemi olduğunu anlatan Zengin, yöntemin 70 yıla yakın bir zamandır tıpta kullanıldığını söyledi.

 

HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİ MERKEZİ / Foto Galeri

 

Hiberbarik oksijen tedavisi uygulanan basınç odalarında dalgıçlara basınç testi uygulamaları, dalgıç eğitimi, dalış simülasyonları, vurgun ve gaz embolisi tedavisi için kullanıldığını dile getiren Zengin, Türkiye'de bu merkezlerin 30'a yakın sayıda olduğunu ve daha çok kıyı şeritlerinde hizmet verdiğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

KANGRENDEN UZUV KAYBINA TEDAVİYE YARDIMCI

 

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Aykurt Polikliği'nde yeni hizmete sunulan merkezin Türkiye'nin en kapsamlı hiperbarik oksijen tedavisi verilen merkezlerinden biri olma özelliği taşıdığını belirten Zengin, merkezde hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan hastalıkları şöyle sıraladı:
“Karbonmonoksit zehirlenmeleri (soba-şofben zehirlenmeleri), yara iyileşmesini güçleştiren ve uzuv kaybı riski taşıyan enfeksiyonlar, şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları, gazlı kangren, ciddi kronik kemik iltihapları, ani görme kaybı, ani işitme kayıpları, bazı beyin apsesi türleri, termal yanıklar, ezilme yaralanmalarında uzuv kaybı riskinde, aşırı kan kayıpları, radyoterapiye bağlı iyileşme problemli doku hasarları ve yaralar”

 

Hiperbarik oksijen tedavisinin en geniş uygulama alanlarından birinin şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları olduğunu belirten Zengin, “Buna tıpta diyabetik ayak denir. Ciddi bir problemdir. Aylar süren iyileşmeyen yaralarla hastalarımız muzdarip olurlar. Hastanemizde bu hastalığa yardımcı tedavi olarak verilen hiperbarik oksijen tedavisinden çok olumlu sonuçlar alıyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Zengin, merkezin Türkiye'nin modern cihaz ve kapasite bakımından en büyük tedavi merkezlerinden biri olduğunu dile getirerek, “Merkezimiz Ankara'da GATA'nın ardından ikinci kamu merkezi. Polikliğinimizi halkımızla paylaşmaktan büyük mutluluk duyacağız” diye konuştu.

 

Hiberbarik oksijen tedavisinin tıbbın çok önemli bir uzmanlık alanı haline geldiğini kaydeden Zengin, şu bilgiyi verdi:
“Bu tedavi, hekimlerimizle bilimsel yöntemlerle birarada kullandığımız zaman çaresiz kaldığımız pek çok alanda bir tedavi alternatifi olarak kullanabileceğimiz bir seçenek. Bu yöntem tıp camiasında bile hak edildiği kadar bilinen bir tedavi yöntemi değil. Tıbbın pek çok dalını ilgilendiren konularda ilgili branş hekimlerinin bile hiperbarik tedavinin ne zaman kullanılacağı konusunda yeterli tecrübeleri yok. Merkezimiz, hem hekimlerin hem de vatandaşların farkındalığını artırmak için kuruldu.”

 

Haberin Devamı

"ŞUURU BULANIK HASTALARI İYİ EDİYOR"

 

Hiberbarik oksijen tedavisi birimi Sorumlusu Uzman Doktor Gamze Sümen, tedavinin bir seansının iki saat sürdüğünü, hastalığa göre seans sayısının değiştiğini söyledi.

 

Karbonmonoksit zehirlenmelerinde tedavinin hastaların bulgularına göre ortalama beş seanstan otuz seansa değişebildiğini dile getiren Sümen, diyabetik ayak ve yara tanısıyla başvuran hastaların yara iyileşmesi için gereken sürenin 30 seansla 60 seans arasında olabileceğini belirtti.

 

AYAĞI KESİLECEKTİ KURTULDU

 

İki yıl önce sigaraya bağlı damar tıkanıklığı nedeniyle ayağının kesilmesi riskiyle karşı karşıya gelen Muzaffer Koçlar, Numune Hastanesi'nin kalp-damar hastalıkları merkezindeki doktorlar tarafından hiberbarik oksijen tedavisine yönlendirildiğini anlattı.

 

Haberin Devamı

23 yıldır sigara kullandığını dile getiren Koçlar, “Doktorlara söz verdim ve onların bu yakınlığına layık olmaya çalışacağım” dedi.
Başhekim Prof. Dr. Zengin de Koçlar'ın tedavisinin son aşamada olduğunu belirterek, “Hekimlerimizle işbirliğiyle tedavide çok iyi bir noktadayız. İnşallah hastamız ayağını kaybetmeden tedavisini devam ettireceğiz” dedi.

 

Mutlu Solmaz da 5 yıldır şeker hastalığı nedeniyle baş parmağındaki yaranın iyileşmediğini, bir taraftan da ayağını yaktığını ifade etti. İnternetten araştırarak merkezi bulduğunu söyleyen Solmaz, tedavisinin çok iyi gittiğini kaydetti.

 

Hastalardan Emin Kuru, 3 ay önce şeker hastası olduğunu öğrendiğini, bu nedenle ayağındaki yaranın bir türlü iyileşmediğini, tedavinin ardından yarasının kapandığını söyledi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!