Obeziteye bisikletli önlem

Güncelleme Tarihi:

Obeziteye bisikletli önlem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2013 13:48

Obeziteyle mücadelede yeni stratejileri uygulamaya koymayı planlayan Sağlık Bakanlığı, bisiklet ve yürüyüş yollarının artırılmasını gündemine aldı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Nazan Yardım, belediyelerden daha fazla bisiklet ve yaya yolu yapmalarını istediklerini bildirdi.

Bakanlığın çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi için toplum tabanlı eylem planı geliştirilmesi amacıyla çalıştay düzenlendiğini ifade eden Yardım, çalıştaya Milli Eğitim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Gençlik ve Spor bakanlıklarının yanı sıra yerel yönetim temsilcisinin katılımının da sağlandığını belirtti.

Obezitenin önlenmesinde hareketli yaşam tarzının büyük önem taşıdığını vurgulayan Yardım, "Gerek yetişkinlerin gerekse çocukların hareket etmesini istiyoruz. Bu amaçla bisiklet ve yaya yollarının bulunması önemli. Belediyelerden daha fazla bisiklet ve yaya yolu yapmalarını talep ediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Çalıştayda yerel yönetim temsilcilerinin olmasınının bu nedenle önemli olduğunu dile getiren Yardım, obeziteyle mücadelede belediyelere büyük görev düştüğünü söyledi.

Yardım, "Bu toplantıdan çıkan sonuçları daha sonra bütün belediyelere ileteceğiz ve obeziteyle mücadele stratejisinde kendilerinden bekleneni yapmalarını isteyeceğiz" dedi.

"ÇOK HAREKET, DAHA AZ ENERJİ"


Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç da bisikletin yaygın kullanıldığı, çok hareket eden ve daha az enerji alan toplumlarda obezite görülme sıklığının düşük olduğunu belirtti.

Obeziteyle eylem planında bu tür önlemlerin teşvik edilmesinin öngörüldüğünü anlatan Keskinkılıç, çocuk ve gençlerde obezitenin önlenmesinde annelere görev düştüğünü vurguladı.

Özellikle çalışan annelerin kolay hazırlanan ancak besin değeri düşük yiyecekleri tercih ettiğini ifade eden Keskinkılıç, şunlara dikkati çekti:
"Araştırmamıza göre okul çağı çocuklarımızın 5'te 1'inde ya fazla kilo ya da obezite problemi var. Bu çocuklarımızın yüzde 6,5'i obez, yüzde 14'ü ise fazla kilolu. Bu nedenle hazırladığımız Ulusal Obezite ile Mücadele Programı'nı uygulamaya koyduk. Düzenlediğimiz çalıştayda Dünya Sağlık Örgütü yetkilileriyle bütün bu konuları tekrar gözden geçiriyoruz."

Haberin Devamı

2009'da yaptıkları obezite görülme sıklığı çalışmasını tekrarlayacaklarını da bildiren Keskinkılıç, bu araştırmayla yürütülen mücadelenin sonuçlarına ve halkta bir davranış değişikliği olup olmadığına bakacaklarını belirtti.

"BATIDAN DOĞUYA GİTTİKÇE ARTIRIYOR"

 

Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz ise ülkede çocuklarda obezite görülme sıklığının batıdan doğuya gittikçe arttığını söyledi.

Batıda yüzde 6-10 olan çocuklarda obezite görülme sıklığının, doğuda yüzde 2-3'e kadar düştüğünü, bunun şekerli ve yağlı gıda alımının fazlalığıyla ilgili olduğunu anlatan Cinaz, "Çocuklarda obezite ve fazla kilonun en büyük nedeni beslenme düzeninin iyi olmaması ve hareketsizlik. Kahvaltı alışkanlığı bulunmaması, okullarda ana ve ara öğünlerde alınan sağlıksız gıdalar, fast food alışkanlığı obeziteye yol açıyor" dedi.

Haberin Devamı

Bu sorunla mücadelede okul kantinlerine yönelik önlemler ve sporun teşvik edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Cinaz, öğünlerde geleneksel ev yemeklerinin tüketilmesi gerektiğini bildirdi. Cinaz, "Çocuklarımız ne yazık ki hiç hareket etmiyor. Okula servisle gidip geliyor, bütün gününü bilgisayar başında geçiriyor, spor yapmıyor. Spor alanları artırılmalı, çocukların daha fazla hareket etmesi sağlanmalıdır. Spor sadece kilo vermek için yapılmaz. Kemik kütlesinin olgunlaşması ve kasların gelişimi için de yapılmalıdır" diye konuştu.

Prof. Dr. Cinaz, önlem alınmadığı takdirde çocukların ileri yaşlarda diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, eklem ağrıları gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceklerini bildirdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!