Obezite işyerinde kaza riskini artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Obezite işyerinde kaza riskini artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2007 12:56

AŞIRI kilolu veya obez insanların çalıştıkları işyerlerinde, diğerlerine göre kaza riskinin daha fazla olduğu belirtildi.

Anadolu Sağlık Merkezi'nin stratejik ortağı Johns Hopkins Hastanesi Bloomberg Halk Sağlığı Okulu Yaralanma Araştırmaları ve Politikası Merkezi'nin araştırmasına göre, artan beden kitle endeksinin (BMI) işyeri kazaları için risk faktörü olup- olmadığını belirlemek amacıyla aynı alüminyum üreticisinin 8 tesisinde saat başı ücretle çalışan işçilerden elde edilmiş tıbbi ve yaralanma gözlem verilerini kullandı.

Deneklerin beden kitle endeksleri (BMI) Ulusal Sağlık Enstitüleri kriterleri kullanılarak hesaplandı ve çalışanlar, düşük kilolu, normal, aşırılı kilolu, obezite düzeyi 1 ve 2 ile obezite düzeyi 3 olarak 5 kategoriye ayrıldı. Çalışmaya katılan 7 bin 690 çalışandan yüzde 29’u, 2 Haziran 2002 ile 31 Aralık 2004 arasında en az bir kere yaralanmıştı. Yaralanan işçilerin yaklaşık yüzde 85'i aşırı kilolu veya obez olarak sınıflandırılmıştı. Yaralanmaların yüzde 38'inden fazlası aşırı kilolu olarak sınıflandırılan işçiler arasında gerçekleşirken, yüzde 30'u obez I ve II ve yaklaşık yüzde 34’ü obez III sınıflarındaki işçiler arasında gerçekleşti.

Şiddetli obez grubunda yer alan ve beden kitle endeksi 40'tan büyük olan işçilerin diğer ağırlık kategorileriyle karşılaştırıldığında, en fazla el, bilek, parmak yaralanması (yüzde 22) yaşadı. ‘Obez III Grubu'nun neredeyse tüm yaralanmalarının yüzde 10'u bacak, diz yaralanmasıyken, ikinci en yüksek yaralanma oranı yüzde 7 ile aşırı kilolu olarak sınıflandırılan işçilerde görüldü.

Araştırmayı yapan Yrd.Doç.Dr. Keshia Pollack, işyerinde obeziteyi önleme politikaları ve programlarının işçi sağlığını geliştirmek ve kazaların önüne geçmek için çok önemli olduğunu anlattı. Araştırmacılar, saat başı ücretle çalışan işçilerin (ofis dışı) işyeri fiziksel etkinlik programlarına gün ortasında koruyucu giysilerini çıkarmakta zorlanmaları, ek işler ve ev sorumlulukları gibi nedenlerle katılamadıklarını ve bu işçilerde kilo düşürme çalışmalarının etkililiğini ölçmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Araştırmacılar, işverence desteklenen kilo verme ve koruma programları, iyi belirlenmiş bir işyerinin güvenlik planının parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Vücut yağı oranının yetişkinin boyu ve kilosuna dayanan Beden Kitle Endeksi (BMI), ölümcül problemlere yol açabilecek kilo kategorilerinin izlenmesi için kullanılıyor. Hastalık Kontrolü ve Önlenmesi Merkezlerine göre, 18,5’in altında bir BMI zayıf, 18.5- 24.9 arası normal kabul edilirken, 25-29.9 arası aşırı kilolu ve 30 olanlar obez kabul ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!