Obezite ile bağlantılı kanserlerde tedavi umudu

Güncelleme Tarihi:

Obezite ile bağlantılı kanserlerde tedavi umudu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2016 16:32

Obezitenin bazı kanser türlerinde riski artırdığı ve hastalığın seyrini kötüleştirdiği biliniyor. ABD'li bilim insanlarının çalışması ise obezite hastalarında kanser hücrelerinin hızla büyümesine yol açan bu mekanizma ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Araştırma, ABD'nin Houston kentindeki Teksas Üniversitesi Sağlık Merkezi'nde görevli bilim insanlarınca yapıldı. 

AÇMA-KAPAMA DÜĞMESİ 

Buna göre, obezite ile ilişkili kanser türlerinde "açma-kapama" düğmesi olarak nitelenen moleküler mekanizma, obezite bağlantılı kanser türleri için yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine katkı sağlayacak. 

OBEZİTE EN ÇOK MEME, KALIN BAĞIRSAK VE PROSTATTAN ÖLDÜRÜYOR

Obeziteyle ilişkili kanser türleri arasında özellikle meme, kalın bağırsak ve prostat kanseri ilk sıralarda geliyor.
Teksas Üniversitesi Sağlık Merkezi'nin internet sitesi ile "Nature Communicatios" adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, ABD'de her yıl 26 bin kişinin ölümüne yol açan prostat kanseri üzerinde yapıldı.

Obezite ile bağlantılı kanserlerde tedavi umudu

Haberin Devamı

BAZI TÜMÖRLER SALDIRGAN ŞEKİLDE BÜYÜMEK İÇİN YAĞA İHTİYAÇ DUYUYOR

Araştırmayı yayımlayan yazı heyetinin başkanı Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli Doç. Dr. Mikhail Kolonin, yaptığı açıklamada, bazı tümörlerin saldırgan bir şekilde büyümek için vücuttaki yağa ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Kolonin, buldukları moleküler ağın yardımı olmadan yağın tümörlerin büyümesine katkı yapmasının söz konusu olmadığına işaret etti.

KANSERLERİN AÇMA-KAPAMA DÜĞMESİ

Fareler üzerinde yapılan araştırmada, "Kemotin CXCL 1" adlı molekül, obezite ile ilişkili kanserlerin "açma-kapama" düğmesi olarak tanımlandı. Sinyal oluşturan bir molekül olan "Kemotin CXCL 1"in hücreler arasında trafiği düzenleme özelliğine sahip olduğu biliniyor.

Araştırmada, söz konusu molekülün engellenmesi durumunda obezite ile ilişkili prostat kanserinin yavaşladığı gözlemlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!