Güncelleme Tarihi:
Tarım Bakanlığı'ndan onay alınarak besin desteği adı altında satılan bu ilaçlara karşı Sağlık Bakanlığı da defalarca uyarmıştı. Obeziteye karşı günde 10 bin adım kampanyasını başlatan bakanlık bu tür ilaçlara itibar edilmemesi gerektiğinin altını şiddetle çiziyor.
AMERİKAN GIDA VE İLAÇ DAİRESİ UYARDI
Mehmet Öz’ün ABD’de yayınlanan televizyon programında geçtiğimiz yıl önerdiği zayıflama hapı ortalığı karıştırmıştı. Çok tartışılan bu hap için “Ecza dolabındaki mucize. Herkes almalı. Eğer günde 2 tablet alırsanız egzersiz yapmadan ve yediklerinize dikkat etmenize gerek kalmadan 28 günde 4-5 kilo verebilirsiniz.” ifadeleri kullanmıştı. Bunun üzerine ABD Gıda ve İlaç Dairesi Başkanlığı FDA olaya el koymuş, hükümet yetkilileri açıklama yapmış ve soruşturma başlatmıştı. Hatta Mehmet Öz’ün kendi internet sitesinde ilacı deneyen bir başka doktor da “Gerçekten mucize bir hap. Hiç egzersiz yapmadan, yediklerime dikkat etmeden 3 buçuk kilo verdim. Üstelik günde sadece 1 kere kullandım.” yazmıştı. Bu olaylar üzerine Çinli sahte ilaç üreticileri de haptan üretmeye başlamıştı.
DOLANDIRICILIK VAR
Afrika Mangosu hapının satışlarının patlamasının ardından ABD hükümeti “1 milyar dolarlık bir dolandırıcılık var. 4 haftada 12 kilo verdiren bir hap imkansızdır” açıklaması yaptı. Dünyada obezite vakalarının görüldüğü ülkeler arasında ilk 5’te yer alan ABD’de, diyet ve zayıflama endüstrisi 40 milyar dolar gibi dev bir sektör halinde.