Güncelleme Tarihi:
Yeni nesil ergenler neden hızla kilo alıyor?
Bunun asıl nedeni yaşam tarzı. Yeni nesil çocuklar çok fazla hazır yiyecek yiyor, gazlı içecekler ve katkılı gıdalar tüketiyor. Yapılan araştırmalar, şişmanlığın görülme sıklığının son 20 yılda üç kat arttığını ortaya koyuyor. Eğer önlem alınmazsa, gelecekte her 10 çocuktan 7'si şişman erişkin olacak.
Yeni nesil çocuklar 'erken ergenlik' yaşıyor. Erken ergenliğe sebep olan besinler hangileridir?
Hormonlu gıdalardır. Özellikle mevsiminde olmayan sebze veya meyvelerin tüketimi, aşırı yağlı yiyecekler, patates kızartmaları, gazlı içecekler, hazır yiyecekler, cipsler hormonal dengeyi değiştiriyor. Şu an ergenlik kızlarda 10, erkeklerde ise 12 yaşa düşmüştür.
Peki, bir çocuk her gün hangi oranlarda gıda tüketmelidir?
Günlük enerjinin % 55-60’ı karbonhidratlardan, % 12-15’i proteinlerden, % 30’u ise yağlardan sağlanmalıdır.
CİPSİ KOLAYI HEMEN KESMEK ÇÖZÜM DEĞİL
Obezite ve erken ergenlik sorunu yaşayan çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır?
Mutlaka bir uzmanla görüşülmeli, kan tahlili yapılmalı, çok katı olmayan diyet programları yapılmalı.
Çocuklar ‘en sevdikleri’ ama en zararlı yiyecekler olan patates kızartması, cips, kola gibi şeylerden nasıl vazgeçecek? Ne yapılmalı?
Tamamen yasak koymak çözüm değil. Öncelikle ayda 1 kez izin verilmeli, daha sonra da yavaş yavaş kesilmeli... Çocuklar, bu tür gıdaları yedikçe daha çok yemek ister.
SPOR SEVMEYEN ÇOCUĞA NE YAPILMALI?
Sporun zayıflama ile ilişkisi nedir? Spor sevmeyen çocuğa, sporu sevdirmek için ne yapılmalı?
Her çocuğun bir ilgi alanı vardır. Koşmayı sevmiyorsa yüzmeyi sevebilir, basketbol sevmiyorsa tenis sevebilir. Ergen çocuk yaşıtları ile spor yapmak ister. Bu nedenle anne-baba, çocuğunun kendisi ile spor yapmasında ısrarcı olmamalıdır, bu durum çocuğu spordan soğutur.
Çocukluk ve ergenlikte obezite nasıl tedavi edilir?
Öncelikle yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltilmelidir. Günlük enerji, olması gereken ağırlığa göre belirlenmelidir. Öğün atlanmamalıdır ve öğün sayısı arttırılmalıdır. Sebze-meyve tüketimi, tam taneli unlu besinlerin, kuru baklagillerin tüketimi arttırılmalıdır. Yağ ve şeker içeriği yüksek besinler önerilmemelidir. Günlük aktivite artırılmalı, kısa mesafeler yürünmeli ve mutlaka spora başlanmalıdır.
Obezite sorunu olan çocuklar arkadaşları tarafından dışlanıyorlar. Aileler ve öğretmenler neler yapmalı?
Pozitif Yayınları’ndan çıkan “Neden Açım Neden Şişmanım?” kitabımda da anlattığım gibi bu dönemlerde çocuğa asıl sahip çıkacak olan aileler ve öğretmenlerdir. Arkadaşları genellikle acımasız davranırlar. Bu nedenle anne-babalar çocuğunun moralini yüksek tutmalı ve çocuğunu sağlıklı bir yaşama yönlendirmelidir. Evde bulundurdukları yiyeceklerden ve ulaşılabilen besinlerden ebeveynler sorumludur. Dolayısı ile eve sağlıklı yiyecekler sokulmalıdır. Anne babanın beslenme alışkanlıkları çocuğa örnek olur. Çocuğun spora yönlendirilmesi ve düzgün beslenmesi için öğretmenlerinden de yardım alınmalıdır.