Güncelleme Tarihi:
Diş Hekimi Beril Horasan, 20 yaş dişi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
SORUNLU DİŞİ ÇEKTİRMEK EN SON DÜŞÜNÜLECEK ÇÖZÜM
Öncelikle sorunlu dişi çekmek yerine o dişi kurtaracak tedavi yöntemleri uygulanabiliyorsa ve hastanın kendi dişini kullanmasına devam edilebiliyorsa mutlaka bu tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Fakat bazen ihmal ettiğimiz kontroller sebebiyle dişin kurtarılması için çok geç kalınmış bir aşamaya gelmiş olabiliriz. Bu durumlarda sorunlu dişi çekmek bir seçenek olabilir.
DİŞ SAĞLIĞINI UZUN VADEDE ETKİLEYECEK DOĞRU KARARI ALIN
Sorunlu dişi çektirmek hastalar için kısa vadede daha ekonomik ve daha hızlı bir tedavi yöntemi olarak görülebiliyor. Yalnız kaybedilen bir dişin ağız sağlığımıza uzun vadede daha büyük sorunlara yol açabileceğini hastalarımız çoğu zaman bilmiyor ve anlatmaya çalıştığımızda da yarının sorununu bugünden umursamamayı tercih edebiliyorlar. Bu durumlarda doktorunuzu dinlemek ve onun tavsiye ettiği tedavi yöntemini uygulamak gerçekten daha doğru bir yol olabilir. Unutmayın doktorunuz bir uzman ve ağız sağlığınızın bugünü kadar geleceğini de göz önünde bulunduruyor ve düşünüyor!
GELELİM EN ÇOK ACI VEREN 20 YAŞ DİŞLERİNE...
Nedir bu 20’liklerin bizlere çektirdikleri… 20 yaş dişleri ağız içinde en son çıkan dişlerdir. Bu huysuz dişler eğer diş diziliminde kendilerine yeterli alan bulamazlarsa diğer dişleri itmeye başlar. İtilen diğer dişler ise tüm dişlerin dizilimini bozabilir ve dişlerimizin çarpıklaşmasına sebep olabilir. Çarpık dişler fırçalama, diş ipiyle yapılan temizleme gibi günlük diş bakımından nasibini yeterli şekilde alamaz ve bir süre sonra onlarda huysuzlanıp sorun çıkartabilirler.
20 yaş dişlerimizin çekilmesi diğer dişlerimizin dizilimini bozuyorsa gereklidir. Sizler dişlerinizi her gün gördüğünüz için dişlerinizin çarpıklaştığını çok geç olmadan fark edemeyebilirsiniz ancak diş hekiminiz daha diş kendini göstermeye başladığı anda böyle bir sorun mevcutsa bunu farkeder ve huysuz 20 yaş dişlerinizin çekilmesini önerebilir.
20 YAŞ DİŞİ HANGİ DURUMLARDA ÇEKİLMELİDİR?
Bazı insanlarda ise 20 yaş dişleri kendine diş diziliminde rahat ve yeterli bir alan bulur ve diğer dişlere hiç dokunmazlar. Fakat 20’liklerimiz bu sefer başka şekilde huysuzlanmaya başlar.
Ağız içinde en son çıkan bu 4’lü çete diğer dişlere göre daha hassastır ve diğer dişlerimize göre çürümeye daha fazla yatkınlık gösterirler. Dürüst olmak gerekirse bizlerde günlük diş bakımımızı gerçekleştirirken gözüken ön dişlerimize ayrı bir özen gösterirken arka dişlerimizin bakımını genelde ihmal ederiz. Ön dişlerimizi daha bir özenli fırçalarken üstün körü fırçaladığımız 20 yaş dişlerimiz huysuzlanıp yine sorun çıkartırlar. Hızla çürür ve ağzımızın içinde kötü kokulara sebep olabilir ya da dayanılmaz ağrılara yol açabilir. Bu durumda da çekilmesi gerekebilir.
Gelelim gömük olan 20 yaş dişlerine… Bu dişlerin bu türevi ise hem hasta için hem de doktor için ayrı bir derttir. Bu dişler diş eti altında yer alan garip konumları yüzünden diğer dişleri bu sefer diş etinin altından itebilir… Baktı dışarı çıkamıyor ama çıkmak istiyor, olduğu yerden huysuzlanır ve iltihaplanmalara yol açar. İltihaplanma ise beraberinde yine acı dolu ağrılar getirir. Bu iltihaplanma dişin üstüne bastırıldığında bir ağrı gibi hissedilebilir ya da boğaz ağrısıymış gibi gelebilir. Ya da her iki şekilde kendini gösterebilir.
Aklınızda olsun, 20’likler bir kere huysuzlandı mı durmazlar. Onların ağrıları kendi kendine geçmez. Önce ufak bir sızı gibi başlar… Baş edemeyeceğim bir ağrı değil diye düşünürsünüz fakat kısa süre içinde felaket ağrılara dönüşebilirler. O yüzden 20 yaş dişlerinizden birinin en ufak bir huysuzlanmasını hissettiğiniz anda aman ertelemeyin ve doktorunuzdan en yakın zamana bir randevu alın.
doktorsitesi.com Katkılarıyla hazırlanmıştır.