Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Oktar Asoğlu, yeme alışkanlıklarının kanserde önemli bir belirleyici olduğunu söylüyor. Prof. Asoğlu hangi kanser türünün hangi bölgede yaygın olduğunu şöyle anlatıyor, "Bizim bildiğimiz en önemli şey, bazı yanlış beslenme alışkınlıklarımızın kansere yol açtığı... Özelikle yemek borusu ve mide kanserleri Van, Erzurum gibi doğu bölgelerinde daha yaygın. Bunun iki üç tane temel sebebi var, bir tanesi özelikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde tütün kullanımı, sıcak çay içiminin çok yoğun olması, tuzlanmış gıdaların çok tüketilmesi, özelikle peynir türevlerinde tuzlanmış tercih etmeleri..." diyor.
FAST FOOD TÜKETİMİ KALIN BAĞIRSAK KANSERİNİ ARTIRDI
Büyükşehir yaşamının da bazı kanser türlerini tetiklediğini söyleyen Prof. Oktar Asoğlu, "Büyük şehirlere geldiğimiz zaman daha çok fastfood tüketimin artması, özelikle kalın barsak kanserleri artışında ciddi rol oynuyor. Et tüketimleri, yanmış yağların yenilmesi, alkol, sigara ve radyasyona maruz kalma büyük kentlerde kanseri daha çok tetiklediği düşünülüyor"
Tütün tüketiminin yoğun olduğu Ege ve Çernobil yaşamış Karadeniz’de de kanser oranlarını veren Prof. Asoğlu şunları ekliyor, “Karadeniz bölgesinde kanser vakalarının artmasının sebebi Çernobil patlamasından sonra o bölgeyi etkisi altına alan radyasyondan kaynaklanıyor. İzmir'de ki akciğer kanseri nedeni eski tütün bölgesi olması. Eskiden çok fazla üretiminin olması ve yaygın kullanımı, İzmir'de göreceli olarak akciğer kanserini yüksek gösteriyor. Tütün tarımının Ege bölgesinden kalkması, sigaraya bağlı akciğer kanseri çok görüldüğü yer olmaktan uzaklaştı. Gelecekte de daha da düşecek" diyerek açıklıyor.
MEME KANSERİ BÜYÜK ŞEİRDE ARTIYOR
Meme kanserinin de büyükşehirlerde arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Oktar Asoğlu, “Diğer taraflara bakarsanız meme kanseri büyük şehirlerde daha çok, çünkü büyük şehirlerde tarama daha çok yapılıyor. Bunun yanında kolon kanseri olanların sağlığa daha fazla erişebilmesi istatistikleri etkiliyor. Batı toplumunda ise reflü çok artıyor. Özelikle alkol tüketimi, kilonun artması reflüyü artırıyor. Reflüye bağlı olarak da kanser artış gösteriyor. Yani daha çok batı taraflarında yemek borusunun alt uç kanserleri görülürken, doğu taraflarında daha çok orta ve yukarı kısmında görülüyor."
MUTLULUK HER ŞEYİ DÜZELTİR
Prof. Dr. Oktar Asoğlu kansere yakalanmamak için önerilerini ise şöyle sıralıyor, “Yeme-içme alışkanlıklarımızı düzenliyoruz. Düzenli olarak egzersiz, spor içeren bir yaşamı tercih ediyoruz. Ve mutlu yaşamaya özen gösteriyoruz. Mutluluk her şeyi düzeltir. Çünkü moral çok önemli. Vücudumuzda bazı mekanizmalar var, kanser yapanlar ve kanseri önleyen mekanizmalar var. Aslında her gün kansere yakalanıyoruz ama kanseri yok eden mekanizma gidip onu bulup öldürüyorlar. Bu dengeyi sağlayan önemli şeylerden biri ruhsal durum olduğunu inanıyorum, tedavileri işin içine giderek giriyor. Bazı insanların reiki yapması, Himalayalara çıkması, inanması ve dua etmesi kanseri yok eden mekanizmaları harekete geçiriyor. Moral, mutluluk her şey demek zaten.