Mobbing intihar ve cinayet nedeni

Güncelleme Tarihi:

Mobbing intihar ve cinayet nedeni
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2012 00:00

Mobbing ile Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün, mobbingin (psikolojik baskı) intihar ve cinayet nedeni de olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İş yaşamında psikolojik şiddete maruz kalanlar için kurulan derneğin 7’nci Şubesi’nin açılışı için Erzurum’a gelen Hüseyin Gün, mobbing mağdurlarının intihar edip, cinayet işleyebildiklerine dikkat çekti. 2010’da kurulan derneğe bugüne kadar 34 bin kişinin müracaat ettiğini anımsatan Gün, "Boşanmaların yüzde 4’ünün nedeninin mobbing olduğu biliniyor. Alkol ve uyuşturucu kullanımında mobbingin etkisi çok fazla" dedi.

Mobbing ile Mücadele Derneği il temsilciliğine Ebru Bilgin, yardımcılıklarına avukat Buket Bahar Pekbozacı ile Yrd. Doç. Dr. Zeynep Güngörmüş’ün getirildiğini açıklayan Hüseyin Gün, ülke genelinde mobbing ile mücadele etmeye çalıştıklarını belirtti.


HEDEF SEÇİLEN 'MAĞDUR', BUNU YAPAN 'ZORBA'


Hedef seçilen kişiye 'mağdur', bunu yapan kişiye ise 'zorba' dediklerini ifade eden Hüseyin Gün, şöyle devam etti:

"Zorba, hedef seçtiği kişiye karşı sürekli ve sistematik olarak aşağılama, hakaret, rencide etme, dışlama, görmezden gelme, insan yerine koymama, tehdit etme, zaman zaman fiziksel darp uyguluyor. Mobbing, o kişinin çalışmasını engellemek, baltalamak ve o kişinin haklarını vermemek şeklinde gerçekleşen olaylardır. Mobbing eylemleri zaman zaman Türk Ceza Kanunu, iş hukuku, borçlar kanunu, tazminat hukuku kanunu kapsamına girebilir. Mobbing sonuçta bir insan hakları ihlalidir ve yasal anlamda suçtur. Mobbingin yüzde 80’ini yöneticiler ve patronlar yapar. Güç onların elinde olduğu için. Çalışan zayıf halka konumundadır. Yüzde 15 oranında eşitler birbirine, yüzde 5 oranında astlar gruplaşarak üste yapabilir. Kamu sektöründe mobbing daha çok. Özel sektörde ise kısa süreli mobbing olur. Cinsiyet dağılımına baktığımız zaman kadınların daha çok mobbingde uğradığı ortaya çıkıyor. Mobbingin en fazla uygulayan sektörlerin arasında sağlık sektörü başı çekiylor. Hemşireler ağırlıklı olarak mağdur oluyor. İkinci sırada öğretmenler var. Üçüncü sırada akademisyenler ve sonrasında üniformalı mesleklerde çalışanları görüyoruz"

Haberin Devamı



BOŞANMALARIN YÜZDE 4’ÜNÜN NEDENİ MOBBİNG


Mobbinge uğrayanların psikolojilerinin önemi ölçüde bozulduğuna da dikkati çeken Hüseyin Gün, "Mobbing sonucunda kişi sorunlu bir insan haline geliyor. Bunu işine ve evine yansıtıyor. Boşanmaların yüzde 4’ünün nedeninin mobbing olduğu biliniyor. Alkol ve uyuşturucu kullanımında mobbingin etkisi çok fazla. 2011 yılına bakıldığında Türkiye’de antideprasan kullanımının 64 milyon kutu olduğu görülüyor. 74 milyon nüfusu olan bir ülkenin 64 milyon kutu antideprasan kökenli ilaç kullanması korkunç bir rakam. Mobbing mağdurları bu süreçte doğru yönlendirilmezlerse intihar edebiliyorlar. Hatta bazı mobbing mağdurları cinayet işleyebiliyor. Dernek olarak bugüne kadar 34 bin civarında müracaat aldık. Sorularımız arasında ne yapmak istiyorsunuz dediğimizde ya ’onu öldürmek istiyorum’ diyor, yani zorbasını ya da kendini öldürmek istiyor. Felç geçiren, bitkisel hayata giren insanlar var. Kanserden, saç dökülmesine ishale, eklem ağrılarından mide problemlerine kadar hastalığa yakalanabiliyor. Hiç kimse birinin çalışma, yaşama hakkını elinden almasın. Herkesin bir onuru, gururu vardır" diye konuştu.

Haberin Devamı



ÖNERİLER


Türkiye’de yaşayanların yüzde 4’ünün çalışanların da yüzde 35’inin mobbingden haberdar olduğunu anlatan Gün, amaçlarının farkındalık kazandırmak olduğunu ifade etti. Mobbinge uğrayanların kurnaz olması gerektiğini kaydeden Hüseyin Gün, mağdurlara şu önerilerde bulundu:



"Yapılan her işlemi not ve evraklardan fotokobi alınsın. Kim nerede ne söylediyse, bu bir dekikodu olabilir, yakıştırmada. Bunu ispat edemem korkusuna kapılmasınlar. Her olayın bir ispatı, her temasda bir iz vardır. Korkmasınlar, cesur olsunlar, kendilerini suçlamasınlar"

ZORBALARIN GENELİ CİMRİ

Gün, zorbaların amacı ve özelliklerini de şöyle anlattı:

"Amacı suçu kabul ettirmek. Sen başarısızsın, kötüsün, akıl hastasısın gibi yakıştırmaları mağdura kabul ettirmek için yaparlar. Mobbing zorbaları genelde nevrotik sorunu olan kişilerdir. Dünyanın kendi etfarında döndüğünü düşünen, dediğim dedik, ben ne dersem o olur, empati kuramayan, sosyal ilişkileri arızalı, çok gülemeyen kişilerdir. Bütün zorbaların özeliklerinde cimri oldukları görülür. Çünkü mala, mülke, paraya düşkündürler. Yüzdü 99,9’u korkaktır. Mağdurlar, onların güçlü, kendilerinin zayıf olduğu için maruz kaldığını sanıyorlar. ’Hayır’ tam aksine kendileri güçlü, o zayıf. Mağdur kişiler, yumuşak başlı, işini seven, çevrede sevilen, sayılan insanlardır. Zorba bunu çekemiyor ve saldırıyor. Üstün özellikleri kendinde göremeyince bir anda kıskançlık krizine giriyor ve mağdura psikolojik taciz yapıyor."

Haberin Devamı


Mobbinge maruz kalanların ’www.mobbing.org.tr’den kendilerine başvurabileceklerini söyleyen İl temsilcisi Ebru Bilgin ise, dernek olarak mağdurların yalnızlık hissini paylaşacaklarını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!