Mikrosefali Türkiye için Zika'dan daha tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

Mikrosefali Türkiye için Zikadan daha tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2016 14:26

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Mochida: "Genetik sebeplerden kaynaklı mikrosefali Türkiye için Zika'dan daha tehlikeli. Zira mikrosefalinin en önemli genetik nedenlerinden biri akraba evlilikleri. Türkiye'deki vaka oranını net olarak bilemiyorum ama akraba evliliğinin yüksek düzeyde olması göz önünde bulundurulursa ciddi bir tehlike içeriyor demektir."

Haberin Devamı

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ganesh Waran H. Mochida, genetik sebeplerden kaynaklı mikrosefalinin Türkiye için son dönemde farklı ülkelerde görülen Zika virüsünden daha tehlikeli olduğunu belirterek, "Zira mikrosefalinin en önemli genetik nedenlerinden biri akraba evlilikleri. Türkiye'deki vaka oranını net olarak bilemiyorum ama akraba evliliğinin yüksek düzeyde olması göz önünde bulundurulursa ciddi bir tehlike içeriyor demektir" dedi.

ZİKA VİRÜSÜ DE MİKROSEFALİYE YOL AÇIYOR

Bir proje kapsamında Türkiye'de bulunan Dr. Mochida, son dönemde Latin Amerika ülkelerinde yayılan Zika virüsünün, hamile kadınlarda grip benzeri etkilere neden olurken, ceninde nöro-gelişimsel bir bozukluk olan mikrosefaliye yol açtığını söyledi. 

Haberin Devamı

VİRÜS ANNEYE DEĞİL ANNE KARNINDAKİ ÇOCUĞA ZARAR VERİYOR

Virüsün kızarıklık, ateş, eklem ağrılarına yol açtığı yetişkinlerde ciddi bir sorun olmadan kısa sürede iyileşme görüldüğünü aktaran Mochida, "Yani virüs anneye değil de anne karnındaki çocuğa zarar veriyor. Çünkü bebeğin bağışıklık sistemi yetişkine göre çok daha zayıf. Bu nedenle de bebeklerde direkt olarak mikrosefali görülebiliyor. Mesela Zika virüsünün görüldüğü Brezilya'da, mikrosefali vakalarında belirgin bir artış görülüyor" diye konuştu.

Mikrosefali Türkiye için Zikadan daha tehlikeli

Mochida, "Dünya Sağlık Örgütü Zika'yı uluslararası bir düzeyde halk-kamu sağlığı problemi olarak belirledi. Bu ülkeler bunu yakından takip etmeli ve bu Zika-mikrosefali ilişkisini görüp önlem almalılar. Çünkü bu noktada hala bilmediğimiz şeyler var" değerlendirmesinde bulundu.

"ZİKA ENFEKTE OLDUKTAN SONRA ONU GERİYE DÖNDÜRECEK BİR YÖNTEM YOK"

Dr. Mochida, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ilgili paydaşlarının Zika-mikrosefali ilişkisini ela almayı planladıklarını dile getirerek, bu kapsamda bir klavuz rehber hazırlanacağını anlattı.

Mochida, "WHO, Zika virüsünün bebeklerde neden olduğu mikrosefalinin tam tanısının konulması ve vakaların nasıl ele alınacağına dair bir kılavuz üzerinde çalışıyor. Böylece hastalığın teşhisi ve takibinin daha iyi yönetilmesi amaçlanıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

AŞI ÇALIŞMALARI YILLAR ALACAK

Virüse karşı aşı geliştirilmesi yönünde çalışmalar olduğuna da değinen Mochida, şöyle devam etti:
"Ancak bu çalışmalar muhtemelen yıllar alacak. Şu anda hamile bir kadın enfekte olduktan sonra onu geriye döndürecek bir yöntem yok. Önleyici tedavi uygulamadan, bunun mekanizmasının çalışılması gerekiyor. Mesela virüsün bebeğe ulaşması için plesentaya, sonra da fetüsun beynine geçmesi lazım. Tedavi için Zika virüsünün plasentadan beyine nasıl yerleştiğini anlamamız gerekiyor."

"MİKROSEFALİNİN OLUŞMASINDA PEK ÇOK GENETİK VE ÇEVRESEL ETKEN VAR"

Uzun yıllardır mikrosefaliye ilişkin çalışmalar ve güncel yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak araştırmalar yaptığını dile getiren Mochida, hastalığın oluşmasında pek çok genetik ve çevresel etken bulunduğunu söyledi.
Mochida, Amerika'da her yıl 25 bin çocuğun mikrosefaliye yakalandığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

MİKROSEFALİ TÜRKİYE İÇİN DAHA TEHLİKELİ

"Genetik sebeplerden kaynaklı mikrosefali Türkiye için Zika'dan daha tehlikeli. Zira mikrosefalinin en önemli genetik nedenlerinden biri akraba evlilikleri.

Türkiye'deki vaka oranını net olarak bilemiyorum ama akraba evliliğinin yüksek düzeyde olması göz önünde bulundurulursa ciddi bir tehlike içeriyor demektir. Mikrosefaliye yol açan tüm genetik sebepleri şu anda keşfetmediğimiz için dünyadaki görülme oranına ilişkin de bir sayı vermek henüz mümkün değil. Ancak benim kişisel görüşüm hastalığın genetik olduğudur. Yüzdeler de ülkelerden ülkeye değişebilir. Örneğin Suudi Arabistan, Türkiye gibi ülkelerde akraba evliliği çok olduğu için buralarda genetik sebeplerin çok büyük bir orana sahip olacağını bekleyebiliriz. Bu konuda yürütülen çalışmalar faydalı olacak. Tabii ki akraba evlilikleri doğrudan mikrosefaliye yol açacak diye bir şey yok. Mikrosefalinin genetik nedenlerinin incelenmesi insan beyninin gelişimini anlamamıza katkı sağlarken, bir taraftan da dünyanın farklı bölgelerinde görülen Zika'nın hastalık üzerindeki etkisini de öğrenmemize olanak sunacak." 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!