Güncelleme Tarihi:
Bununla birlikte, verici alandan alınan saçların boşluk oluşturması saç ekimi yaptırmak isteyen hastalar için ciddi endişe kaynağıdır. Birçok kez greftler mikro motor ile çok küçük alanlardan çıkarılır. Otomatik ekim, folikül kök hasarı riskini en üst düzeye çıkarır, çünkü mikro motor alım işlemi sırasında ısıyı ürettiğinden ve manuel panç kadar hassas bir şekilde elle kontrol edilemediği için cihazın titreşimi travmatik hale gelebilir, cilt yaralanabilir ve hatta saç grefti hasar görebilir. Donör alandan manuel teknikler ile greft’lerin alınması daha zahmetli alıp ve daha fazla zaman gerektirse de daha hassas bir çalışma imkanı sağlayabilir. Donör bölgesinde yara riski olmasına rağmen sağladığı ekim hızı ile mikro motor tekniği hem hastalar hem de cerrahlar tarafından daha yaygın olarak tercih edilmektedir, oldukça da iyi sonuçlar elde edilmektedir.
DAHA HIZLI SAÇ EKİMİ İMKANI
Birçok klinikte, tekli greftleri daha hızlı çıkarmak için saç dökülmesi yaşayan hastalarda FUE yapmak için mikro motor tekniği kullanılır. Bir günde alınabilen greft miktarı göz önüne alındığında saç ekiminin süresi ve maliyeti çok daha düşük olmaktadır. Süre kısaldığı için çok daha fazla hastaya hizmet sunulabilir. Kişinin donör bölgedeki var olan saç grefti sayısına bağlı olarak manuel ve mikro motorlu tekniklerin ikisi bir arada görülebilir.
Manuel teknikler ile donör bölgeden günde yaklaşık 1.000 - 1.500 saç grefti alınabilirken mikro motor tekniği ile günde 3.000 ile 4.000 saç grefti alınabilmektedir. Bu saç greftleri genellikle, kafa bölgesinin arkasından ve yanlarından alınır. Alınan saç greftleri kelleşen alana eşit bir şekilde dağıtılacaktır.
Saç foliküllü ünitelerinin her biri 1 ile 4 arasında saç teli içerir. Mikro motor tekniğinde tekli saç folikülleri ayrı olarak alınır. Gelişmiş teknolojili bu saç ekimi yöntemi, her biri 1 ila 4 kıl içeren tekli greftlerin çıkarılmasına ve yeniden konumlandırılmasına olanak tanır. Hastanın verici alanından toplam 3.000 greft alındığında, ortalama olarak yaklaşık 7.000 saç teli sayısına ulaşılmaktadır.
MİKRO MOTOR SAÇ EKİMİ TEKNİĞİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER
Mikro motorlu saç ekim tekniği ile operasyonlarda daha hızlı ve fazla saç kökü alınabilmesinin avantajlarının yanı sıra saç köklerinin ve saç derisinin zarar görme ihtimali de vardır. Bu nedenle mikro motor cihazının mutlaka alanında uzman cerrahlar tarafından kullanılması gerekir. Aksi takdirde kötü sonuçlar ile karşılaşılabilir.
Mikro motor cihazının ucuna kişiye özel çaplarda iğneler takılarak uygulanır. Bu iğnelerin çapları 05-07 mm arasında değişir. Mikro motor cihazı saç ekim işlemi sırasında saç köklerine zarar vermemek için silindir şeklinde dönerek alınmasına imkan tanır. Kafa bölgesinde hiç kök olmaması durumunda ve vücudun göğüs ile omuz gibi diğer bölgelerinden saç kökü alınırken de kullanılır.
MİKRO MOTORLU SAÇ EKİMİ TEKNİĞİNİN AVANTAJLARI
Mikro motor tekniği ile yapılan saç ekim operasyonlarının %90’ında hedeflenen sonuca başarılı bir şekilde ulaşılabilir. Kafa derisinde yara izi ya da ödem oluşmaz. Bu teknik sayesinde saç kökleri oldukça düzgün bir şekilde ekilebilir. Estetik açıdan herhangi bir sorun oluşturmaz. Mikro motorlu saç ekim operasyonu çok daha hızlı gerçekleştirileceği için seanslar da daha kısa sürer. Mikro motor cihazı tecrübeli bir saç ekimi uzmanı ve saç ekibi tarafından kullanılmalı, devir hızı doğru bir şekilde ayarlanmalıdır. Eğer mikro motor cihazının devri doğru ayarlanmaz ise saç köklerine zarar verebilir ve alınan greftlerden saç teli çıkmayabilir. Mikro motorlu saç ekimlerinde 2 ile 4 saat içinde çok başarılı sonuçlar alınabilir.
Katkılarından dolayı Dr. Güncel Öztürk'e teşekkürler