Mikro matkap yöntemiyle hayata döndü

Güncelleme Tarihi:

Mikro matkap yöntemiyle hayata döndü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 14:49

İstanbul’da yaklaşık bir ay önce sağ dizinden ameliyat olan ve bir kaç hafta sonra bacak ağrısı, ayak şişmesi nedeniyle sağ bacak ana toplardamarının tıkandığını öğrenen Ali Osman Altınçekiç, gittiği doktorlardan ve uygulanan tedavilerden fayda göremedi. Akciğer embolisi teşhisi koyulan Altınçekiç, mikro matkap tekniğiyle operasyon geçirdikten sonra kısa sürede taburcu olarak sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

2 SAATLİK AMELİYATLA PIHTI ÇIKARILDI

Yürüyemez halde gelen Altınçekiç, Medikal Park Gebze Hastanesinde Prof. Dr. Süha Küçükaksu, Op. Dr. Osman Fazlıoğulları ve Op. Dr. Mert Dumantepe’den oluşan Kalp Damar cerrahisi ekibinin kararıyla ‘Akciğer embolisi’ teşhisi konuldu ve hayati risk nedeniyle derhal ameliyata alındı. Mikro-matkap adı verilen Aspirex Mekanik Trombektomi Kateteri cihazıyla yaklaşık 2 saat süren bir ameliyatla diz ve kasık toplardamarları içine girildi. Damarlardan 200 gram sertlemiş pıhtı parçalanarak çıkarılırken hastada normal kan akımı sağlandı. Ayrıca işlem esnasında akciğerlere pıhtı atmasını (emboli) önlemek için kalbe giren büyük damara geçici filtre yerleştirildi. Ameliyattan sonra normal yaşamına dönen, 4-5 saat içinde yürüyebilecek duruma gelen Ali Osman Altınçekiç “Ağrıdan ve şişlikten yürüyemez durumdaydım, Ayrıca doktorlar akciğerlerime pıhtı atma ihtimalinin bulunduğunu söyleyince ölüm korkusunun moral bozukluğu içindeydim. Mikro matkap yöntemiyle aynı gün evime yürüyerek geldim” dedi.

Haberin Devamı

TAŞLAŞMIŞ DAMAR TIKANIKLIKLARINDA KULLANILIYOR

Cerrahi ekip adına konuşan Op. Dr. Mert Dumantepe ‘Hastamızda gecikmiş dönemde derin trombozu vardı. Kronik hale gelmiş, adeta taşlaşmış damar tıkanmalarında son çare olarak bu son teknolojiyi kullanmaktayız. Özellikle kan sulandırıcı alamayan hastalarda 30-40 dakika içinde damar içine yerleştirdiğimiz bu kateter ile bir yandan taşlaşmış pıhtı içinden mikromatkap gibi çalışan Aspirex ile kontrollü tünel açıyoruz, bir yandan da kopan mikro pıhtıları damar içinden aspire ediyoruz. Ayrıca, hastamızın akciğerlerini işlem esnasında kopacak parçalara karşı bir filtre ile de koruyoruz” şeklinde bilgi verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!