Güncelleme Tarihi:
Migrenli hastalarda korteksin bir kısmının, migrene yakalanmayan kişilere kıyasla daha kalın olduğu belirlendi. Ancak henüz anlaşılamayan nokta bu farklılığın mı migrene yol açtığı, yoksa migrenin mi beyni değiştirdiği.
Boston'daki Massachusetts Hastanesi'nce yürütülen nöroloji araştırmasında, migrene yakalanan 24 kişiyle migrensiz 12 kişi kıyaslandı. İnceleme sonunda migrenli kişilerin somatosensori korteks bölgelerinin, yüzde 21 oranında daha kalın olduğu saptandı.
Aşırı uyarılma
Araştırmaya öncülük eden doktor Nouchine Hadjikhani, "Sık sık başgösteren migren krizleri, beyindeki bu yapısal değişikliklere yol açıyor ya da migren bu değişiklik yüzünden meydana geliyor olabilir" dedi.
Bu insanların çoğunun, çocukluklarından beri migren ağrısı çektiklerini kaydeden Dr. Hadjikhani, korteksin duyu bölgelerinin uzun süreyle aşırı şekilde uyarılmasının bu tür değişiklikler yaratabileceğini belirtti. "Migrene yakalananlar, doğal olarak, uyarılmaya karşı daha hassas da olabilirler" diyen Dr. Hadjikhani, yapılan araştırma sonunda beyindeki duyu mekanizmalarının migrenin önemli unsurları olduğunu anladıklarını söyledi.
Şimdi daha da açık!
Dr. Nouchine Hadjikhani, "Bu da migrenli hastalarda sırt ağrısı, çene ağrısı ve allodini gibi, hafif bir esintinin bile acı verdiği cilt hassasiyeti vakalarına da rastlamamızın bir açıklaması olabilir" dedi. Yeni veriler, migrenin bir beyin hastalığı olduğunu daha da açık şekilde gösteriyor.
Prof. Peter Goadsby, Londra Üniversitesi Nöroloji Enstitüsü
Migreni tedavi etmek için çok büyük çaba harcandığına işaret eden Dr. Hadjikhani, migren krizi başlamadan önlenebilirse, beyinde değişiklikler meydana gelmesinin de önüne geçilebileceğini, böylece hastaların ağrılara aşırı duyarlı olmalarının engellenebileceğini kaydetti.
Migren krizlerinin sıklığını ve şiddetini azaltma konusunda, bir dereceye kadar etkili olduğu gözlenen ilaçlar arasında, propranolol gibi beta blokörler ve amitriptiline giibi antidepresanlar bulunuyor.
Beyindeki değişiklikler
Daha önceki araştırmalar, Multipl Skleroz (MS) ve Alzheimer gibi nörolojik bozukluklarda korteksin inceldiğini gösteriyordu. Korteksin, somatosensori bölgesi dışındaki kısımlarında aşırı yoğunlukta alınan eğitim sonucunda da bir kalınlaşma görülebiliyor.
Migren Eylem Derneği adlı kuruluşta görevli Dr. Andrew Dowson, halen kronik ağrıların merkezî sinir sistemi üzerindeki etkilerini araştırmak için, birçok uluslararası araştırma yapıldığını kaydetti. Dr. Dowson ufak bir grup üzerinde yürütülen araştırmanın migrenin yol açtığı sonuçlar ve hatta migrene yol açan nedenler konusunda önemli ipuçları verebileceğini kaydetti.
Londra Üniversitesi Nöroloji Enstitüsü'nden Prof. Peter Goadsby de "Yeni veriler migrenin bir beyin hastalığı olduğunu daha da açık şekilde gösteriyor" dedi. Prof. Goadsby "Bu bulgular, beynin ağrı sinyalleri ya da ışık ve ses gibi uyarılar karşısında gösterdiği değişimle tutarlı" dedi; sözkonusu değişimlerin bir hasar anlamına gelmediğini, büyük olasılıkla beynin böylece hastalığa uyum sağladığını söyledi.