Güncelleme Tarihi:
Migren tetikleyicileri hakkında bilginiz olsun
Migreni birçok farklı faktör tetikler. Bunların arasında hava koşulu, uyku, hormonal durumlar gibi birçok etken vardır. Bunun yanı sıra migreni etkileyen birçok gıda vardır. Bu koşullar ve gıdalar kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu yüzden tetikleyicinizi kendiniz bulmaya çalışın; bu gıdaları tüketmeyin ve tetikleyici koşullar içinde bulunmayın.
Ataklarınızı çok iyi tanıyın ve buna göre ilaç kullanın
Birçoğumuz migren atağı zannettiğimiz farklı reaksiyonlarda ağrı kesiciler alıyoruz. Bu zamanlarda aldığımız ağrı kesiciler, asıl migren dönemlerindeki kendi etkilerini azaltıyor.
Hayatınızda bunları değiştirmeye özen gösterin
Migreni tetikleyen birçok durum olduğunu söylemiştik. Bu durumlar arasında çok fazla veya çok az uyumak, egzersiz yapmamak, su içmemek, stresle iç içe yaşamak ve düzenli yemek yememek gibi durumlar var. Hayatınızdaki bu küçük noktaları değiştirmek, migreninizde gözle görülür bir şekilde azalma yaratacaktır.
Bu gıdaları daha fazla tüketin
Kesin olmamakla birlikte migrene iyi geldiği düşünülen bazı gıdalar vardır. İçindeki kapsaisin maddesi ile kan akışını hızlandıran biberi, lif ve Omega-3 açısından zengin olan balık ve keten tohumunu, B2 açısından zengin olan mantar, avokado, marul gibi gıdaları, magnezyum açısından zengin olan muz, elma, lahana gibi gıdaları tüketebilirsiniz.
Bitkisel yöntemlere başvurun
Bazı bitkisel yöntemlerin ilaçlardan daha etkili olduğu söyleniyor. Tabii ki bu bitkileri kullanmadan önce herhangi bir alerjiniz olup olmadığından emin olun. Nane yaprağı, keklik üzümü, limon balsamı, hanımeli, zencefil kökü, çuha çiçeği, sarı papatya, sarıçalı kökü gibi bitkiler magnezyum, B2, B12, folik asit açısından zengin bitkilerdir.
Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanın
Bitkisel ve ek besin tedavileri dışında doktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç kullanmamalısınız. Eğer migreniniz ileri düzeydeyse mutlaka doktor kontrolünden geçmeyi unutmayın. İlaçlarınızı düzenli olarak kullanmaya özen gösterin.