Güncelleme Tarihi:
“Migren kişinin genel sağlığını ve yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen oldukça yaygın bir şikayettir. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklık ile damarların genleşmesine bağlı olarak sinirlere baskısı artar ve migren daha da şiddetlenebilir. Bu sebeple yaz gelmeden önce migren ameliyatı ya da migren botoksu ile önleminizi almanız çok önemlidir. Tıptaki yeni gelişmeler sayesinde migren cerrahisi ile hastaların tamamı migren ağrılarından kalıcı olarak kurtulabiliyor. Genel anestezi altında gerçekleştirilen migren ameliyatı ile hastalarımız ayakta tedavi yöntemi ile ertesi gün migren ağrılarından kurtularak evlerine dönebiliyor. Migrenin türüne göre ameliyatın yapılacağı bölge ve teknik kişiden kişiye değişiklik gösterir. Operasyondan hemen sonra hasta tedavisinin sonuçlarını görmeye başlar. Migren cerrahisi hastanın genel sağlığının ve yaşam kalitesinin artmasını sağlar.”
MİGREN CERRAHİSİYLE ŞİDDETLİ AĞRILARA SON!
“Migren cerrahisi sanıldığı gibi beyinle alakalı bir operasyon değildir. Migren ağrısı kaş çatmayı sağlayan korrugator kasının, alın bölgesindeki sinirlere bası yapmasından dolayı ortaya çıkar. Bu operasyonun amacı bu basıyı ortadan kaldırmaktır. Cerrahi operasyonla örneğin saç içinden açılan birer santimlik kesilerden endoskopik kamera aracılığıyla bu kaslar alınarak sinirlerin gevşemesi sağlanır. Böylece migren ağrısının tetiklenmesi tamamen ortadan kaldırılır. Bası uygulanan yere göre bu işlemin yeri değişebilir. Örneğin alın bölgesi, ense bölgesi, şakak ya da burun gibi bölgelerden uygulanabilir. Migren ameliyatının ardından görünen hiçbir yara izi kalmaz.”
MİGREN CERRAHİSİ KİŞİYE ÖZEL PLANLANIR
“Migren ağrısı diğer baş ağrısı türlerinden çok daha şiddetli olur ve çoğu zaman başın sadece tek tarafında ortaya çıkar. Ağrının şiddeti genellikle kişinin günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olur. Işığa ve sese karşı aşırı tahammülsüzlük ve bulanık görme en sık karşılaşılan belirtiler arasındadır. Migren atağı eğer tedavi edilmez ise yaklaşık 4 ile 72 saat kadar sürebilir. Öncellikle uygulanan özel bir test ile migrenin tetikleme bölgesi saptanır. Ağrı tetik noktasından emin olmak için önce botoks uygulaması yapılır. Bu işlemin ardından hasta takibe alınır. Eğer hasta kalıcı tedaviyi tercih ederse migren ameliyatı uygulanır. Migren kişiye göre farklı bölgelerde ve farklı şikayetlerle ortaya çıkar. Tedavisi de kişiye özel olarak planlanır.”
Op. Dr. Ufuk Askeroğlu
“Ameliyat olmak istemeyen hastalar için migren botoksu tedavisi de uygulanabilir. Migren botoksunda enjeksiyon yöntemi ile ağrıya neden olan kasların geçici olarak dondurulması sağlanır. Ortalama 4 ila 6 ayda bir tekrarlanması gereken bu işlem ile oldukça etkili sonuçlar alınır.”
arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.
BÖLGESEL İNCELME | DOKTOR BU NE