Güncelleme Tarihi:
Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.İbrahim Çolhan, mide balonu uygulaması sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Silikon gibi biyolojik bir materyalden yapılmış olan mide balonu, yıllardır güvenle kullanılmakta olan ameliyat dışı obezite tedavi yöntemlerindendir. Bu balonlar piyasada birçok farklı marka ve modelde bulunmaktadır.
EN SIK KULLANILAN MİDE BALONU NEDİR?
Mide balonunun en yaygın kullanılan formu sıvı ile şişirilen tipleridir. Bu balon türleri; tek seferde yerleştirilen, 6-8 ay sonra çıkarılan, ayarlanabilir form olarak kullanılabilen ve yerleştirme sonrasında tekrar şişirme, indirme işlemi yapılabilen veya henüz ülkemizde kullanıma girmemiş çift balonlu mekanizması olan ürünlerdir.
MİDE BALONUNUN CERRAHİ YÖNTEMLERDEN FARKI NEDİR?
Mide balonunun cerrahi zayıflama yöntemlerine göre en önemli ve hasta tarafından bilinmesi gereken farkı, bu yöntemin hasta bağımlı bir yöntem olduğu ve cerrahi müdahale olan Sleeve gastrektomi (Tüp mide ameliyatı), bypasslar gibi yöntemlere kıyasla daha az kalıcı kilo kaybı sağlayabildiğidir.
Elbette mide balonunun yerleştirilmesi sonrasında her hekimin kendi klinik tecrübesine ve bilimsel gerçeklere göre değişen şekillerde beslenme düzenlemesi ve planı vardır. Mide balonu sonrası beslenme düzeninde en önemli dönem ilk 1 aylık süreyi içermekte ve bu bir ayın ilk bir haftası önem arz etmektedir.
Balon uygulamasından sonra olumlu sonuçlar hastanın diyet uyumuna ve bu dönemde düzenli diyetisyen takibine alınmasına bağlıdır.
Hastalar, genellikle ilk bir haftaya kadar uzayabilen kramp tarzında karın ağrısı ve ısrarlı kusmalarla karşı karşıya kalabilirler, ancak bu dönemde verilen tedavilerle rahatlama sağlanabilmektedir.
Mide balonu operasyonundan sonraki ilk iki-üç gün tamamen sıvı bir diyet tavsiye etmekteyiz. Hastalar bu dönemde tanesiz-duru çorbalar, meyve suları, soya sütü, komposto tüketilebilir. Günlük su tüketim miktarınız en az 1,5 litre, yaz aylarında ise yaklaşık 2 litereye yakın olmalıdır.
TABURCU OLDUKTAN SONRAKİ İLK 1 HAFTA:
- Süt rahatsız ediyorsa, soya sütü, laktozsuz süt, yoğurt, ayran, probiyotik süt ürünleri ( kefir, probiyotik yoğurtlar vb.) tüketilebilir. Pişmiş sütlü, yoğurtlu besinler diyete eklenebilir (Yoğurt çorba, Yayla çorba, Sütlü tatlılar vb.).
- Kahvaltıya peynir ve yumurta eklenebilir.
- Sebze pürelerini tüketilebilir. Çiğ sebzeler ve gaz yapıcı besinler tüketilmemelidir. (Karnabahar, brokoli, lahana, pırasa, soğan, sarımsak, turp vb.)
- Meyve pürelerine tüketilebilir. Glisemik indeksi yüksek ve midede ekşime yapan meyveler diyetten çıkarılmalıdır. (Kavun, karpuz, portakal, üzüm vb.)
- Gazlı içecekler tüketilmemelidir. Açık çay, kafeinsiz kahve tüketilebilir.
- Kurubaklagiller tüketilmemelidir. (Kurufasulye, barbunya, nohut, mercimek, bakla, bulgur pilavı vb.)
- Mide suyunu bastırmak (ekşimeyi azaltmak) için ara öğünlerde 1 çay bardağı leblebi ya da ekmek içi tüketilebilir.
ÖNEMLİ NOKTALAR:
- Yemek porsiyonları azaltılmalıdır.
- 5-6 öğün şeklinde beslenme planlanmalı
- Küçük lokmalar alarak ve dikey pozisyonda yemek yenmeli
- Sıvı alımı öğün aralarında olmalı. (1,5-2 litre)
- Yatmadan 2-3 saat öncesinde yemek yemeyi bırakın.
- Yağlı gıdalar tüketilmemeli.(Kızartmalar, kremalı yiyecek ve içecekleri vb.)
- Her türlü unlu gıdayı , pasta ve börekleri , rafine şeker kullanılarak yapılmış(şerbetli) her türlü tatlıyı diyetten çıkartılmalı.
doktorsitesi.com Tarafından hazırlanmıştır.