Güncelleme Tarihi:
3 çocuk annesi Şennur Ekşi, her hamileliğinde kilolar aldı. Aslında zaman zaman profesyonel destek de alarak diyet yaptı. Şok diyetler denedi. Çok paralar harcaladı. Bazen de başarılı oldu, hatta tartıda 80 kiloyu da gördü. Ancak her kilo verme sürecini daha fazla alması izledi. Kilolarından o kadar rahatsızdı ki evden dışarı çıkmak, topluluğa girmek bir işkenceye dönüşmüştü.
Kanser riski nedeniyle rahmiyle birlikte yumurtalıkları ve kanallarının da alındığı ve onu menopoza sokan ameliyat, Ekşi için bir milat oldu. Ameliyatı geçirdiği hastane uygun yatak bulmakta güçlük çekti. Doktoru, “İnşallah bu yağlardan, diyabetinden dikişlerin kapanır. Sen bu kilolarla ölümü seçiyorsun. Menopozdan sonra kilo vermen de zorlaşacak” dedi. Doktoru Ekşi’nin karnını dikmekte çok zorlanmıştı.
Bu arada diyabet, dolaşım bozukluğu, böbrek üstü bezlerinde sorun, karaciğer ve kalp büyümesi, yüksek tansiyon gibi pekçok sağlık problemini de yaşamaya başlamıştı. Ekşi tüm bu faktörlerin de etkisiyle her zamankinden daha kararlı bir şekilde kilo vermeye niyetlendi. İç hastalıkları uzmanı Ayça Kaya ve ekibinin kliniğine başvurdu.
ÖNCE HASTALIKLARI KONTROL ALTINA ALINDI
Dr. Kaya önce Ekşi’nin hastalıklarını kontrol altına aldı. Eksik vitamin ve mineralleri yerine koydu. Ekibindeki diyetisyenler yeniden doğru beslenmeyi öğretti. Diyet listesi yoktu. Bütün besin gruplarından, belli oranlarda, sayarak ve kendi içinde dengeleyerek yedi. Yemeklerde kullandığı yağı ve tuzu azalttı. Tatlıyı kaldırdı. Canı çok isterse özel tariflerle yaptığı sütlü tatlılardan yedi. Çeşit çeşit yemeğin yerini tek tencere aldı. Yoğurtu sofrasından eksik etmedi. Gazlı içeceklerden ve abur cuburdan uzak durdu. Biraz kilo verip, dizlerinin yükünü hafiflettikten sonra da yürüyüşlere başladı. Çabası kısa zamanda sonuç vermeye başladı. Kilo vermesi durduğunda moral ve motivasyonunu bozmadı. 1 senenin sonunda Ekşi tam 60 kilo vermişti bile. Sadece o değil kilo sorunu bulunan kızı 50, oğlu ise 13 kilo verdi. Mutfağın yeni düzeni herkese yaradı.
HERKES TEKRAR KİLO ALMAMI BEKLİYOR
Ekşi, “Bu benim ikinci hayatım. Şimdi istediğimi yiyor, istediğimi giyiyorum. Kilo vermeye başlayınca daha çok sokağa çıkmaya başladım. Alış veriş daha keyifli. Kızımla ilk 38 beden pantalon istediğimizde gözlerimiz yaşardı. Bu kadar incelmek inanılmaz birşeydi. Eşimin yanında görenler beni tanıyamıyor, başka biriyle evlendi sanıyorlar. Daha önce hep kilo alıp verdiğim için şu anda da herkes almamı bekliyor. Ama aradan 2 yıl geçti. Aynı disiplinle yaşadığım için almadım. Hatta bir 3 kilo daha vermeye niyetliyim” diyor.
EGZERSİZLE KAS VE KEMİKLERİNİZİ MENOPOZA HAZIRLAYIN
Dr. Ayça Kaya: Vücut bir makina gibi enerji harcıyor. Bazal metabolizma hızı dediğimiz bu enerji harcama hızı yaşla birlikte düşüyor. Metabolizma hızı 20’li yaşlardan itibaren her 10 yılda, yüzde 2-4 arasında yavaşlıyor. 40’lı yaşlardan sonra yavaşlama yüzde 5-6’lara çıkıyor. Yavaşlama hızı menopozdan sonra yüzde 10-15’leri buluyor. Kadınların gebelikleri, doğumları da vücudu yağlandırıyor, metabolizmayı etkiliyor. Aylık hormonal siklusları da sayarsak bu etkilenme hemen hiç bitmiyor. Menopozdan sonra bir de koruyucu hormonlar çekiliyor. Metabolizmamıza etki eden en önemli faktör kas kitlesi. Kas kitlesi ne kadar yoğunsa metabolizma hızının yavaşlaması da o kadar yavaş oluyor. Gençlikte kemik ve kasları güçlendirecek şekilde beslenmek ve egzersizler yapmak özellikle direnç egzersizleri çalışmak menopozdaki yavaşlamaya karşı alınabilecek en etkili ve güzel önlemler. Menopozda kilo vermek isteyenlere günde 1 saat mutlaka yürüyüş yapmalarını öneriyorum. Mümkünse direnç egzersizleri de yapsınlar ki kemik ve kaslarını kuvvetlendirsinler.