Mehmet Öz ve ailesinin mutfak sırları

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Öz ve ailesinin mutfak sırları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2015 16:42

Mehmet Öz’ün yapımcı ve yazar eşi Lisa Öz’le, yeni çıkardığı ‘The Oz Family Kitchen – Öz’lerin Mutfağı’ adlı yemek kitabını konuştuk. Lisa Öz, bize bir de tarif verdi.

Haberin Devamı

Lisa Öz, bir yapımcı, yazar, aktris ve anne… Bu telaş içinde evet, birçok şeyi gözden kaçırıyor. Dolaplarının karmakarışık olduğunu, en yakın arkadaşını bir aydır görmediğini söylüyor. Bir de acilen dişçiden randevu alması gerektiğini… Kalp-damar cerrahı ve televizyon sunucusu Prof. Dr. Mehmet Öz’ün otuz yıllık eşi Lisa Öz, bu aralar yeni çıkardığı yemek kitabı ‘The Oz Family Kitchen’ (Öz’lerin Mutfağı) için koşturuyor. “İnsanlar bana sürekli evde ne yediğimizi soruyordu. Ben de Mehmet’le evlendiğimiz günden beri mutfağımızda pişenleri yazdım.”

Mehmet Öz ve ailesinin mutfak sırları

52 yaşındaki Lisa Öz, altı kardeşin en büyüğü. Tezgâha boyunun uzanabildiği andan itibaren annesine yemekleri hazırlama konusunda yardım edermiş. Çok küçükken bile malzemeleri doğrarken, karıştırırken büyülendiğini anlatıyor. Mutfak onun en sevdiği oyun alanıymış, zaten kocaman bostanı olan bir çiftlikte büyümüş. Çocukluğunun unutulmaz tadıysa, bahçeden taze koparılmış domatesle, ağaç dalından yenen şeftali ve elmalarmış.

Haberin Devamı

KİMYASALDAN UZAK DURUN

Mehmet Öz, sağlıklı yaşam tavsiyeleriyle ünlü bir hekim. Peki, dört çocuklu Öz ailesinin evinde ne pişer? Lisa Öz, ailedeki herkesin farklı bir yeme alışkanlığı olduğunu anlatıyor: “Ben vejetaryenim. Zoe ve Oliver, glütensiz yer. Arabella balık yer ama eti çok nadiren tüketir. Daphne ve Mehmet’in özel bir diyeti yok ama işlenmiş gıdadan kaçınırlar. Hepimiz bitkisel beslenmeye ağırlık veriyoruz çünkü bunun bedenimiz için daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz.”

Ailecek beslenme felsefeleri, yiyeceklerin hem besleyici hem lezzetli olması yönünde. Çünkü hiç kimse sağlıklı olsa bile tadı kötü bir şey yemek istemez. Lisa Öz, en çok mercimek çorbasını seviyor, Türk mutfağına bayılıyor. Yiyeceklerin endüstriyelleşmesinin, sağlığımız için en büyük tehdit olduğunu düşünüyor. Kimyasal karıştırılmış besinlerden de uzak durmamızı tavsiye ediyor.

Sabah 06.30 civarı yani eşi Mehmet Öz, çekim için stüdyoya giderken uyanan Lisa Öz’ün bir alışkanlığı, güne başlamak için ilham verici bir şeyler okumak. Akabinde oğulları Oliver’ı uyandırıp, kahvaltısını yaptırıyor. Oliver, okula
gittikten sonra ya ofise gidip ‘The Good Life’ dergisi için çalışıyor ya da şu ara üzerinde çalıştığı iki yeni televizyon programı için görüşmeler yapıyor.

Haberin Devamı

Biraz da evliliklerinden söz ediyoruz. Lisa Öz, mutlu evlilik için verebileceği bir ipucu olmadığını söylüyor: “Bir çift için işe yarayan bir şey, başka biri için felaket getirebilir. Ama genel olarak, çiftler için önemli olan, kibar olmanın, haklı olmaktan daha önemli olduğunu hatırlamaktır.”

Peki, gerçekten eski bir röportajında okuduğum gibi haftada altı kere seks mi öneriyor? Yanıtı şöyle: “Muhtemelen şaka yapmışımdır. Tabii ki cinsellik önemli ama bu çok kişisel bir konu. Sıklığı, sizin ihtiyacınıza bağlıdır.”
Lisa Öz’ün daha önce yazdığı altı kitap, New York Times’ın çok satanlar listesine girmişti. Ancak onun tek derdi çok satmak değilmiş. Hepimizin hayatımıza fark yaratacak şeylere öncelik vermemiz gerektiğini düşünüyor, hepsi bu.

Haberin Devamı

Salatalık ve ızgara kavun salatası (4-6 kişilik)

Mehmet Öz ve ailesinin mutfak sırları

 

  • Bir yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
  • Yarım yemek kaşığı doğranmış meksikabiberi
  • Yarım bardak zeytinyağı
  • Bir yemek kaşığı ince doğranmış taze nane
  • Bir yemek kaşığı ince doğranmış frenksoğanı
  • Deniztuzu ve taze çekilmiş karabiber
  • Kabuklu dilimlenmiş yarım kavun
  • Ufak doğranmış salatalık
  • Yarım bardak keçi peyniri

Sirke, meksikabiberi ve yağı karıştırın. Nane ve frenksoğanını katıp tuz, biberle harmanlayın. Izgarayı orta kademe dereceye getirin. Dilimlenmiş kavunları bu sosa buladıktan sonra ızgaraya yerleştirin. Her bir tarafını dört dakika pişirmeniz yeterli. Pişmiş kavunları, soğuyunca kabuklarından ayırıp doğrayın. Salatalık, kavun ve sirkeyi bir kaba koyun, tuz ve biber serpin. Üzerini peynir, frenk soğanı ve naneyle süsleyerek servis edin.

Lisa Öz’ün mutfaktaki favorisi Amerikan mutfağında pek kullanılmyan kimyon ve çörekotu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!