Güncelleme Tarihi:
Kan hücrelerimizle alakalı önemli ve değerlendirilmesi gereken bir değer olan MCH'nin ne olduğu ve anlama geldiği son günlerde merak konusu oldu. MCH'nin tam olarak ne olduğunu ve neden düşük olup neden yüksek çıktığını merak eden vatandaşlar konu hakkında araştırma yapıyor. İşte, MCH hakkında merak edilen detaylar...
MCH NEDİR?
MCH, hemoglobin anlamına gelir ve bir kişinin alyuvarlarının her birinde bulunan ortalama hemoglobin miktarının oranıdır. MCH değeri kanımızda bulunan ortalama hemoglobin miktarını belirtir. Hemoglobin ise kan hücrelerimizin içinde yer alan bileşenlerdir. MCH değeri sadece kan testi ile belirlenir.
MCH DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR? MCH DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?
Kandaki MCH düşüklüğünün kesinliği genel olarak doğru kabul edilen seviye olan 26 pikogram değeri normal olarak alındığından bunun altında olan değerlerde MCH düşüklüğü var demektir. Kan kaybı, demir eksikliği ve mikrositer anemi olup, bu durum, alyuvar hücrelerinin anormal derecede yüksek olduğu, daha az hemoglobin taşıyan bir durumdur.
Düşük MCH testinin diğer olası nedenleri hemoglobin yapısında değişikliğe neden olan bir grup bozukluk olan hemoglobinopati ve demir eksikliği anemisini içerir. MCH düşüklüğü, besin yetersizliklerinden kronik hastalıklara kadar değişen çeşitli vücut problemlerinin bir göstergesi de olabilir.
MCH YÜKSEKLİĞİ NEDİR? NEDEN OLUR?
MCH’nin normal seviyeleri, laboratuvarın referans aralıklarına göre değişir; ancak genellikle 26 ila 33 pikogram (pg) arasındadır. Yapılan tam kan testinde MCH değeri 34 pikogramın üstündeyse yüksek MCH olarak kabul edilir. İşte MCB'nin yükselme nedenleri...
* Tiroid bozukluklarında MCH yükselebilir.
* Kemoterapi alımlarında MCH yükselebilir.
* Bazı enfeksiyonlar MCH yüksekliğine sebep olabilir.
* Östrojen içeren ilaçların aşırı kullanımı yüksekliğine sebep olabilir.