Güncelleme Tarihi:
Lösemi hastası, evli ve 1 çocuk babası olan avukat Mehmet Özgür Özkan için kemik iliği kampanyası başlatıldı. Özkan’ın meslektaşları, aranan kemik iliğinin bulunabilmesi için Antalya Adliyesi’nde stand açtı. Kan örneği toplama çalışmalarına lösemi hastası avukatın, bir kamu hastanesinde görev yapan hemşire eşi Sevgi Özkan da katıldı. Antalya Kan Gönüllüleri ile Antalya Yardım Gönüllüleri de çalışmalara destek verdi. Uygun iliğin bulunabilmesi için toplanan kan örnekleri, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ne gönderildi. Kampanyada eşi için kan örneği toplayan Sevgi Özkan, eşinin yüksek dozda kemoterapi aldığını söyledi. Eşinin kan değerlerinin çok düşük olduğunu ve özel bir hastanede enfeksiyon riskine karşı özel odada tutulduğunu anlatan Sevgi Özkan, şöyle dedi:
"Bize kesin çözümün kemik iliği nakli olduğu söylendi. Bunun için ilik bağışı kampanyası başlatıldı. Bunu hem kendimiz, hem de diğer lösemi hastaları için düzenledik. Bağışçılardan alınan örnekleri Çapa Tıp Fakültesi’ne gönderiyoruz. Ancak orada yeterli sayıda çalışma kiti olmadığını öğrendik. Bize bu kitlerin gönüllü kuruluşlardan temin edildiği, Sağlık Bakanlığı’nın kendilerine kit göndereceğini, fakat henüz ulaşmadığı belirtildi. Bu sorunun bir an önce çözümlenip hem kendi hastam, hem de bekleyen tüm hastalar için bir çare bulunmasını diliyoruz."
Avukat Ezgi Altın Kurt da meslektaşı Özkan’a uyumlu iliği bulmak için avukatlardan kan örneği almakla işe başladıklarını belirterek, "Geçen perşembe akşamı 300 civarında kan örneğini İstanbul’a gönderdik. Fakat günde ortalama 10-12 kadar kitle çalışabildiklerini söylediler. Kit sıkıntımız var. Sadece avukat meslektaşımız için değil, ilik bekleyen diğer hastalar için de bir gecikmeye neden oluyor" diye konuştu.
Avukat Engin Akbaba da yakın arkadaşı Özkan’ın 1 yıldır lösemiyle mücadele ettiğini söyledi. Avukat Özkan’ın sağlığına kavuşabilmesi için ilik nakli yapılması gerektiğini, ancak aranan iliğin bulunamadığını kaydeden Akbaba, bu kampanyayla umut olmak istediklerini belirterek, şöyle dedi:
"Türkiye’de maalesef donör sayısı, kan veren çok az. Yurtdışında bu sayı milyonları bulurken bizde 100 bini bile bulmuş değil" dedi. Alınan örneklerin analizinde de Türkiye’de sıkıntılar olduğunu anlatan avukat Akbaba, "Alınan kan örneklerinden 300 kadarı Çapa Tıp Fakültesi ilik bankasına gönderildi. Ancak bize verilen cevapta kan örneğinin çok fazla gönderildiği, ellerinde bunu tahlil edecek kit olmadığı, günde ortalama 10-12 örneğin tahlilinin yapılabildiği belirtildi. Gönderdiğimiz örneklerin tahlilinin çok uzun sürebileceği söylendi. Oysaki lösemi hastalarının bir gün bile beklememesi gerekir."
Kan örneği veren avukatlardan Çiğdem Baysal da "Bir meslektaşımız için aranan kemik iliği nedeniyle kan veriyoruz. Bu kan sanırım tüm dünyada listeye girecek. Bunun için çok mutluyuz. Avukatımız için böyle bir çalışma yaptığı için Baromuza çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Avukat Çağlar Şener de, ilerleyen aşamalarda Türkiye ilik bankasında kayıtlarının yer alacağını, bir hasta için mutlaka umut olmayı hedeflediklerini bunun tüm Türkiye’ye yayılmasını dilediklerini söyledi.
Adliyede zabit katibi olarak çalışan Yasemin Öztürk de avukat Özkan için başlatılan ilik kampanyasına destek için geldiklerini söyledi. Sosyal medyadan iletişime geçip kan ihtiyacı olanlara kan temin etmeye çalıştıklarını anlatan Öztürk, avukat Özkan için de sosyal medyadan çağrı yaptıklarını açıkladı.